Latin America Magazine.
 

Zuluaga wint nipt, 15 juni tweede ronde verkiezingen Colombia

26-05-2014 by Ruby Sanders

Óscar Iván Zuluaga van het ‘Centro Democratico’ heeft na de eerste ronde van de Colombiaanse presidentsverkiezingen de meeste stemmen gekregen, maar niet genoeg om een tweede ronde te voorkomen. Daarvoor zou een absolute meerderheid (meer dan de helft van alle kiezers) op Zuluaga gestemd moeten hebben. Nu heeft hij ongeveer 29 procent van de stemmen binnengehaald, en zittend president Juan Manuel Santos iets minder dan 26 procent.

De afgelopen dagen is de focus van de verkiezing komen te liggen op de voortgang van de vredesonderhandelingen met rebellengroep FARC. Santos heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in het vredesproces met de FARC en heeft dat in zijn campagne ook steeds benadrukt. Zuluaga en zijn door ex-president Alvaro Uribe opgerichte partij proberen Santos nu precies hiermee in diskrediet te brengen. Volgens de wat kleurloze ex-minister van Financiën Zuluaga heeft Santos de FARC veel te veel strobreedte gegeven, en verkeert Colombia in gevaar opnieuw in de greep van de guerrilla te raken.

Omdat beide favorieten behoorlijk rechts zijn, werd er ook veel ‘strategisch’ gestemd, bijvoorbeeld door mensen die eigenlijk links hadden willen kiezen en nu door een proteststem tégen een van de twee, noodgedwongen op de ander stemden. Op Zuluaga wordt gestemd omdat mensen na vier jaar Santos klaar met hem zijn en tegelijkertijd wordt op Santos gestemd omdat Zuluaga nóg rechtser zou zijn en volgens velen slechts een marionet van Uribe, die met harde hand en keihard geweld de strijd met de FARC voerde tijdens zijn bewind.

verkiezingen col

“Ik ging dus stemmen op Clara López (linkse kandidaat, RS)… maar uiteindelijk heb ik voor Santos gestemd zodat Zuluaga niet zou winnen.”

 

 

Doordat alle focus nu ligt op de onderhandelingen met de FARC (en op verschillende relletjes en speculaties rondom de kandidaten) worden voor veel Colombianen belangrijke thema’s als onderwijs, werkloosheid, gezondheidszorg en armoedebestrijding volkomen genegeerd. Dit zou ten dele verklaren waarom ongeveer 60% van alle kiezers thuis bleef afgelopen zondag.

Op 15 juni zal nu worden uitgemaakt of Colombia richting een verzoenende toekomst zal gaan of juist met harde hand zal breken met de afgelopen jaren. Eerst moet overigens nog een oplossing worden gevonden voor de moeilijk te verenigen ‘Ley seca’ (alcoholverbod tijdens verkiezingsweekend) en de eerste wedstrijd die Colombia in het WK voetbal zal spelen, op 14 juni. Het zal heel moeilijk worden de aandacht van de Colombianen te trekken voor de verkiezingen aangezien Colombia’s elftal zich voor het eerst sinds 1998 voor het eindtoernooi geplaatst heeft.

 

Lees hier nog eens over de achtergrond en de voorbereidingen van de verkiezingen.

reageren

more conSentido (sense)

more News

more Colombia