In New York ontdekte conSentido een heerlijk Cubaans bijgerecht: Yuca con mojo. Deze cassave met ui, knoflook en limoen heeft een zachte, frisse smaak.
Cassave, in het Spaans “yuca” (niet te verwarren met “yucca“) genoemd, is een wortelknol die al sinds 3000 voor Christus wordt verbouwd in Venezuela en Brazilië. De Portugezen namen het mee naar Afrika, waar het tegenwoordig ook veel gegeten wordt. In Latijns-Amerika wordt de yuca op veel manieren bereid. Bekende recepten zijn de yuca frita (gebakken cassave), torta de yuca (cassavetaart) en buñuelos de yuca y queso (cassave-kaas-balletjes). In Nederland is cassave onder andere te koop bij de toko en exotische supermarkten.
Omdat een rauwe cassave het giftige blauwzuur bevat, is het belangrijk om hem goed te koken. De cassave moet wit van binnen zijn. Als dat niet het geval is, dan is hij waarschijnlijk te oud. Dit is helaas moeilijk te zien van de buitenkant, omdat cassaves gewaxt worden. Qua smaak lijkt de wortel een beetje op een aardappel, maar hij heeft veel stevigere structuur. Yuca con mojo bereid je in ongeveer 45 minuten. Het is een simpel, maar verrassend bijgerecht!
Noticias en conSentido werken de komende maanden samen aan een culinaire special. Hierin besteden we gezamenlijk aandacht aan recepten met een persoonlijk tintje van redactieleden en lezers van beide sites. Ook beginnen we een culinaire ontdekkingsreis die ons brengt in Latijnsamerikaanse restaurants in Nederland en Belgie. De artikelen zijn te lezen op Noticias en conSentido en worden iedere twee weken gepubliceerd. Heb jij een lekker en bijzonder recept? Stuur het dan op zodat wij het kunnen publiceren.