Latin America Magazine.
 

Vrijkaarten World Cinema Amsterdam – WIN WIN WIN

11-08-2022

Van 20 t/m zaterdag 27 augustus 2022 staat de 12e editie van World Cinema Amsterdam op het programma. In Rialto, De Balie én Rialto VU zie je de beste films uit Afrika, Azië, Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. De kaartverkoop is begonnen.

Er zijn dit jaar acht wereldse films in competitie, speciale screenings, en er zijn zoals elk jaar ook weer veel filmmakers aanwezig op het festival. Ook is voor de tweede keer de extra locatie Rialto VU (De Boelelaan 111, Amsterdam) te bezoeken. 

Net als andere jaren zijn er verschillende filmparels uit Latijns-Amerika te zien. Een van de films is Utama, over Virginio en Silvia, een ouder Quechua-stel, die de verregaande gevolgen van klimaatverandering ervaren op de hoogvlakte van de Andes.

conSentido mag twee keer twee vrijkaarten weggeven voor de vertoning van Utama op dinsdag 23 augustus om 17.45 uur in Rialto VU. Na afloop van de film is er een Q&A door conSentido met regisseur Alejandro Loayza.

Wil je meedoen met deze winactie, stuur dan uiterlijk 20 augustus mailtje naar info[at]consentido.nl met daarin je naam en telefoonnummer. 

Utama

(Bolivia, 2022) 

Het leven van Virginio en zijn vrouw Sisa, een ouder Quechua-stel, is er niet gemakkelijker op geworden nu het al heel lang niet meer geregend heeft op de plek waar zij al jaren wonen: het Hoogland van Bolivia. Ook de rivier in de buurt begint op te drogen. En water is juist essentieel voor hun bestaan als lamaherders. Eigenlijk hebben ze geen andere keuze dan te verhuizen naar de nabijgelegen hoofdstad La Paz, waarvan ook hun bezoekende kleinzoon Clever ze probeert te overtuigen. Maar ze willen helemaal niet weg; hun leven daar is misschien karig, het is het leven waarvan ze houden.

Wie over klimaatverandering hoort, zal niet snel denken aan de gevolgen ervan voor het leven op de hoogvlakte van de Andes. De Boliviaanse regisseur Alejandro Loayza Grisi laat in dit sublieme, zelfgeschreven debuut zien dat ook hier de gevolgen verstrekkend zijn. En hij doet dat in een meditatief tempo en in adembenemend mooie beelden.

reageren