Latin America Magazine.
 

Virtuoos en veelzijdig fluitspel op cd Felicia van den End

Felicia van den End, een van de jongste topfluitistes van Nederland, heeft op verschillende concoursen prijzen gewonnen met haar fluitspel. Ze volgde zowel in Utrecht als Parijs en Genève het conservatorium, maar Felicia maakt niet alleen muziek voor zichzelf en haar eigen publiek. Ze gebruik haar instrument en kennis ook als middel om in Mexico kinderen in achterstandssituaties te helpen om met muziek in aanraking te komen, hun eigenwaarde op te vijzelen en te voorkomen dat ze in de criminaliteit vervallen. Dit doet ze met de stichting Sonoro, door Van den End samen met haar Mexicaanse partner en percussionist Pepe García opgericht. Dit jaar heeft ze bovendien haar eerste eigen cd uitgebracht, ook Sonoro geheten, en opgedragen aan het werk dat de stichting in Mexico doet. Op het album zijn verschillende composities te horen, drie jazzstukken gevolgd door zes nummers in verschillende Latijns-Amerikaanse ritmes.     

De cover van het album laat een zoet meisje zien; de gedachte aan een dwarsfluit doet ook aan zoete dingen denken, barokke taferelen bij een kamerconcert met veel kant en gouden tinten. Wie met die associaties aan dit album begint zal totaal verrast worden. Het geluid van Felicia van den End op de fluit is eerder robuust, warm, gedurfd en zeer melodieus. De verzameling nummers op Sonoro is meeslepend en verrassend veelzijdig. De verschillende composities zijn prima als losse nummers te luisteren, maar de hele cd is ook heel erg een geheel; het neemt je mee en bouwt iets met je op. Dit album zal niet snel op de stapel achtergrondmuziek belanden – zoals soms met instrumentale albums gebeurt – want de hele cd slaagt er goed in de aandacht vast te houden.

Het eerste deel begint met Opus di Jazz, drie jazzy stukken van componist Mike Mower, van meer mellow tot uitermate swingend, met typerende jazzpercussie, warm pianospel, een heerlijk zware baslijn en enerverend fluitspel. De muziek zal je direct in de stemming brengen, je bent geneigd een glas van iets goudkleurigs en alcoholhoudends erbij te pakken en achterover te gaan zitten luisteren. Het geluid van de fluit is soms ingetogen, laat de andere instrumenten goed aan bod komen, maar wordt op momenten, bijvoorbeeld in het tweede nummer, in een natuurlijke beweging naar de voorgrond gestuwd. Deze afwisseling zorgt voor een ererol voor de fluit van Van den End, maar nooit ten koste van de andere instrumenten. Vaak genoeg bieden de nummers ruimte voor afdwalen met de piano of het sexy geluid dat uit de contrabas komt. 

Als we lekker opgewarmd zijn, introduceert het vierde nummer de latin ritmes in al hun veelzijdigheid. Dan nog blijven zitten zal moeilijk worden, maar steeds weten Van den End en haar geweldige musici je bij de les te houden en te verrassen. De drie delen van Mike Mowers Sonata Latino bestaan uit verschillende Latijns-Amerikaanse stijlen, soms achtereenvolgend en soms met elkaar verweven. Bijzonder is deel 2, Rumbango, zoals de naam al verraadt een mix van rumba en tango, minder opgewekt dan de salsa uit het eerste deel, maar een stuk mysterieuzer. De fluit klinkt in de tango voorzichtig en melancholisch, als een mystiek wezen dat je het bos in volgt, tot je op een open plek komt waar de rumba losbarst, het tweede deel van het nummer. Na de feestvreugde volgt het wederom duisterder derde deel, dat je langzaam weer wegdrijft van de gezelligheid en verder het donkere bos invoert. Een heel filmisch nummer.

Wat volgt zijn een heel opgewekte samensmelting van bossa nova en merengue en de bijzonder ingetogen, tikkeltje tragische tangofluitsolo van Ástor Piazzolla. Van den End sluit af met twee swingende feestnummers; een Braziliaanse choro en tot slot een traditioneel Mexicaanse jarocho, om niet te vergeten aan wie dit album is opgedragen.

De veelzijdigheid van Felicia van den End en haar instrument is werkelijk verbluffend, van vrolijk tot melancholisch, van klassiek of inheems tot jazz en latin.

De cd Sonoro is hier te koop.

Tracklist Sonoro:

  1. Opus di Jazz I. Shuffle (Mike Mower)
  2. Opus di Jazz II. Ballad (Mike Mower)
  3. Opus di Jazz III. Bluebop (Mike Mower)
  4. Sonata Latino I. Salsa Montunate (Mike Mower)
  5. Sonata Latino II. Rumbango (Mike Mower)
  6. Sonata Latino III. Bossa Merengova (Mike Mower)
  7. Lento, meditativo for alto flute solo (no.4 from Six Tango Etudes (Ástor Piazzolla)
  8. Um a zero (Pixinguinha / BeneditoLacerda)
  9. Jarocho (Trad. Mex.)

 

reageren