Latin America Magazine.
 

Verkiezingscampagne in Ecuador officieel en in feest beëindigd

15-02-2013
Aanhangers van President Correa dansen voor zijn overwinning, Ibarra, Ecuador - Foto: conSentido

Verkiezingsvertier op Valentijnsdag in Ecuador. Gisteren zijn in het Zuid-Amerikaanse land officieel de electorale campagnes voor de verkiezingen aanstaande zondag 17 februari beëindigd. Als ware het een excuus om nog even te feesten voor vandaag de zogenaamde ‘Ley Seca’, het verbod op verkoop van alcohol, ingaat. In heel het land zijn er met een laatste knal optochten, dans en muziek gebracht voor de overwinning van ieders favoriete kandidaat.

De presidentskandidaten zijn de laatste maanden het Andesgebergte, het regenwoud en de kust van Ecuador doorgereisd met hun verkiezingsboodschap. Vandaag kan iedere Ecuadoriaan, inclusief kiesgerechtigden wonende in het buitenland, in de stilte na de campagnegekte, nadenken over welke kandidaat zijn stem verdient.

De mogelijkheden: 8 mannelijke kandidaten verdeeld over President Rafael Correa die zijn ‘Revolución Ciudadana’ wil verderzetten; een linkse vleugel die zich met kandidaat Alberto Acosta van de linkse regering van Correa en de ontginning van natuurlijke rijkdommen hebben gedistantieerd; Norman Wray initieel ook deel van de huidige regering; rechts ex-bankier Guillermo Lasso; oud couppleger en voormalig president (op de vlucht) Lucio Guttiérez; miljonair zakenman Álvaro Noboa met zijn vijfde gooi naar het presidentschap; benjamin en nieuwkomer advocaat Mauricio Rodas met ervaring in de CEPAL (Comisión Económica para América Latina y El Caribe); en evangelisch priester Nelson Zavala voor de partij van een andere eerder gevluchte ex-president. Op kop lopen Rafael Correa en Guillermo Lasso.

electorale lemma’s:

Rafael Corres (Alianza País): “Ya tenemos Presidente, tenemos a Rafael”

Guillermo Lasso (CREO): “Otro Ecuador es posible”

Lucio Gutiérrez (Partido Sociedad Patriótica): “No repetiré los mismos errores”

Mauricio Rodas (SUMA): “Gobierno Responsable”

 

Bron: Hoy, BBC Mundo

reageren