Dit weekeinde vindt in Colombia de zesde editie van de Cumbre de las Americas (‘Summit of the Americas’, ‘Top van de Amerika’s) plaats, een serie internationale topontmoetingen die de leiders van landen in Centraal-, Zuid- en Noord-Amerika samenbrengt. De ontmoetingen bieden vrijwel altijd discussies over verschillende onderwerpen.
De Noord-Amerikaanse president Barack Obama bezoekt in dit kader een weekend lang Cartagena, Colombia en begint zijn eerste officiële bezoek aan dit land op vrijdagavond 13 april, vergezeld door een verwachte delegatie van 700 mensen. Hij is de eerste Amerikaanse president ooit die in Colombia zal overnachten.
Zaterdag begint de dag met een zogenoemde ‘CEO Summit of the Americas’. Dit is vooral een mogelijkheid om economische betrekkingen tussen verschillende landen te bespreken. Naar verwachting zullen president Santos van Colombia en Obama de top benutten om een Vrijhandelsverdrag tussen Colombia en de Verenigde Staten aan te kondigen.
Cuba is niet uitgenodigd om op de top te verschijnen, wat zorgt voor diplomatieke onrust bij sommige andere landen. President Correa van Ecuador stelde voor een alternatieve top te organiseren, maar bond uiteindelijk in nadat Santos een spoedbezoek bracht aan Cuba om te gemoederen te bedaren.
Een ander punt van discussie zal de aanhoudende drugsoorlog zijn die de Verenigde Staten voeren in landen als Colombia en Mexico. Er is al meermaals geopperd de drugshandel te decriminaliseren, een idee dat door Noord-Amerikaanse leiders tot nog toe wordt weggewuifd. Onlangs bevestigde vicepresident Joe Biden dit nog maar eens tijdens een bezoek aan Mexico, door duidelijk te maken dat de huidige regering haar beleid rondom legalisering niet zal wijzigen.
Tot slot is het bezoek voor Obama een heel belangrijke zet in de race naar de herverkiezingen in november dit jaar. Geluiden vanuit de Latinogemeenschap in de VS laten horen dat zij zich in de steek gelaten voelt door Obama. Nog steeds wijzen de peilingen op meer steun voor Obama dan voor zijn republikeinse tegenstander Mitt Romney, maar een bezoek aan de regio zal voor Obama een goede zet zijn om de latinostemmen veilig te stellen. (Colombia Reports, CNN, de Volkskrant, Global Post)
Jetske Hijlkema
Ter aanvulling op bovenstaand artikel:
Doordat Cuba niet welkom was, hebben de presidenten Rafael Correo en Daniel Ortega, van Ecuador en Nicaragua respectievelijk, de 6e Cumbre niet bijgewoond. Hugo Chávez kon om gezondheidsredenen de Cumbre niet bijwonen (deze viel samen met een therapie ter behandeling van zijn kanker in Cuba).
Santos van Colombia gaf in zijn dankwoord aan dat alle Latijns-Amerikaanse landen het eens zijn dat bij de 7e Cumbre Cuba zeker aanwezig hoort te zijn. Een ander punt waar de Latijns-Amerikaanse landen het over eens zijn, is de Argentijnse soevereiniteit van de Falklandeilanden. Er kon geen akkoord over beide kwesties worden bereikt, waardoor er ook geen eindverklaring is gepresenteerd.
Wat betreft de ´war on drugs´ – deze is voornamelijk op de agenda gekomen doordat de nieuwe Guatamalteekse president Otto Pérez een proefballonetje heeft doen opgooien door zich af te vragen of de drugs niet gelegaliseerd kunnen worden. In een interview met CNN gaf hij aan dat het ´oneerlijk´ is dat een land als Guatamala, waar een groot deel van de bevolking onder de armoedegrens leeft, drie keer zoveel bijdraagt aan de war on drugs dan de VS terwijl de vraag voornamelijk vanuit de VS afkomstig is. Helaas ontvangt hij binnen de Centraal-Amerikaanse regio weinig steun.
Saillant detail is dat er een aantal veiligheidsmensen van Obama genoten hebben van de ´vleselijke lusten´ die de dames van lichte zeden in Cartagena te bieden hebben. Ze zijn meteen op een vliegtuig teruggezet en er wacht hen een uitgebreid onderzoek.