Latin America Magazine.

by Lotte van Oudheusden

Augustus is de koudste maand van de Limeense winter. Op dit soort dagen zijn de duizenden soepen die het land rijk is een onontbeerlijk onderdeel van een Peruaanse maaltijd.

“Hay que retomar la costumbre de buenos soperos que nuestros abuelos (y los abuelos de ellos) solían mantener. Buenas para el frío, reconfortantes a cualquier hora y alimenticias también”, zo riep de Peruaanse krant El Comercio haar lezers op. Soepen als de Sopa Criolla en de Sopa a la Minuta worden vooral gegeten om de kou te verzachten en energie te krijgen.

De Sopa a la Minuta zou zijn naam hebben gekregen omdat de soep vroeger in restaurants en bars al instante werd bereid; zodra een klant erom vroeg werd hij direct gemaakt. Over de verschillen tussen de Sopa Criolla en de Sopa a la Minuta zijn de meningen verdeeld. Volgens verschillende bronnen op internet heeft Sopa Criolla  twee ingrediënten extra: leche evaporada (koffiemelk) en gepocheerde eieren, dus deze bereidingswijze heb ik aangehouden.

bereiding sopa
Voor de bereiding van deze voedzame soep heb ik de aanwijzingen van de Peruaanse Zoyla, die op Youtube filmpjes van Peruaanse gerechten plaatst, gevolgd. Haar uitleg kun je hier bekijken:

Meer weten over Peruaanse soepen? Bekijk een filmpje met chefkok Gaston Acurio:

En zijn versie van dit recept:

Ingredienten:

Voor beide soepen:
  • 200 gram cabello de angel (dunne spaghetti)
  • Optioneel: een klein beetje pasta de aji amarillo
  • Tomatenpuree
  • Gemalen komijn
  • 1 eetlepel oregano
  • 2 tomaten, in kleine stukjes
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 200 gram gehakt of ander rundvlees
  • Indien aanwezig: aji panca
  • Peper en zout
  • 800 ml bouillon
Voor de Sopa Criolla:
  • 4 eieren
  • 100 milliliter koffiemelk of slagroom
Eventueel kun je ook nog stukjes aardappel aan de soep voegen.

Bereiding:

Snijd de uien, tomaten en knoflook in kleine stukjes. Bak de ui in een soeppan, voeg de knoflook toe en vervolgens de tomaat. Voeg een eetlepel tomatenpuree toe en een theelepel pasta de aji de gallina. Als je aji panka hebt hun je hier een grote lepel van toevoegen. Bak het vlees gaar en voeg vervolgens 800ml bouillon toe. Als het kookt kun je de cabello de angel toevoegen en een beetje zacht laten worden. Vervolgens voeg je de eieren voorzichtig toe, zodat de dooiers heel blijven. Het eiwit kun je door de soep heen roeren. Als laatste voeg je ongeveer 100 milliliter koffiemelk of slagroom toe en een eetlepel oregano.