Latin America Magazine.
 

Sindicato Sonico bezingt het leven van de migrant

03-03-2017 by Jochem Oomen
Foto: Adrian Ponce

Hoe kun je achtereenvolgens rock, merengue, salsa en ska spelen en ervoor zorgen dat het als één geheel blijft klinken? Door het feestelijk te houden en het te voorzien van geëngageerde teksten. Dit geheime recept passen de bandleden van Sindicato Sonico toe op hun nieuwe cd. Deze klinkt niet alleen zeer vrolijk en dansbaar, maar raakt ook gevoelige snaren over het leven van de migrant. Tijd voor een gesprek met frontman Rockman Santos en trombonist Loes Minnebo.

We ontmoeten elkaar in café Zeezicht, een van de populairste cafés van Antwerpen. Onlangs haalde dit café het wereldwijde nieuws toen bleek dat het Amerikaanse producten boycot als protest tegen de huidige rechtse regering in het Witte Huis.

“Ik denk dat het ook een algemene muzikantenbezorgdheid is om te protesteren tegen het huidige rechtse discours”, vertelt Loes ‘Loescita Bonita’ Minnebo, trombonist van de groep. Hoewel de muziek van Sindicato Sonico zeer feestelijk klinkt, getuigen veel van hun teksten van engagement.

Merengue van de allochtoon

Bassist en frontman Rockman Santos legt uit: “Zo zingen we in het nummer ‘Merengue del Allochtone’ over het leven van de migrant. Kijk, wij zijn zelf ook allochtonen (lacht). In het begin is het leven in het land van aankomst niet gemakkelijk, maar het wordt na een tijd beter. Soms heb je mensen met een hoog diploma die bijvoorbeeld als poetsvrouw moeten beginnen, maar later goed terechtkomen. Verder bedachten we dit nummer toen de krant De Morgen het woord allochtoon afschafte, er was toen erg veel om te doen.”

Rockman (“Zo heet ik echt”) kwam zelf als jongeman aan het begin van deze eeuw naar Antwerpen. Daarvoor groeide hij op in het stadje El Grullo (‘Gru York City’) in de Mexicaanse deelstaat Jalisco. Op een zolderkamer ontstond de band Sindicato Sonico. Jaren later werd dit een muzikaal project aan het Antwerps conservatorium. “We kregen de meeste punten”, voegt hij eraan toe met een brede grijns.

Mestizo-muziek

Trombonist Loes voegde zich ongeveer vier jaar geleden bij de band. Zij studeerde lang daarvoor af aan het conservatorium van Rotterdam en houdt er een uitgebreid muzikaal repertoire op na. Zo speelt zij ook in een salsaband en in verschillende brassbands.

Deze muzikale verscheidenheid komt ook terug in het repertoire van Sindicato Sonico. De veelzijdigheid van deze band is opvallend. “We noemen onze muziek tegenwoordig mestizo, een mix”, verduidelijkt Santos. Hun nieuwste cd begint met een rocksong over de desaparecidos, de verdwenen mensen van Ciudad Juárez in Mexico. Rockman: “Er werden hier honderden vrouwen vermoord, verschrikkelijk.” Na een geëngageerde merengue volgt het nummer ‘Me voy a olvidar de ti’, ofwel ‘Ik ga je vergeten’, wat ondanks de zware tekst een mengeling van salsa en cumbia is. Weer later volgt een instrumentale ska, die geschreven werd door de eigen toetsenist Ruben Valle.

Feestelijke klank

Vanwege de keuze van de muziekstijlen, komt de muziek vooral feestelijk over. En in dat domein lijken ze toch echte experts te zijn. Zo noemen ze zichzelf in het lied ‘El Kadaffi del sabor’ (‘De Khadaffi van de smaak’) de taliban van het ritme. In het ska-nummer ‘Marginal’, zingen ze weer over vriendschap. “Dat is een ode aan het gewone leven”, verduidelijkt Rockman. “Op café gaan, bijvoorbeeld. Sommige mensen kijken daarop neer en vinden dat marginaal.” Loes en ik moeten voor de zoveelste keer om Rockman lachen.

Ineens kijkt hij naar de tijd en moet hij zich verontschuldigen. “Ja, sorry, ik moet een instrument op gaan halen en gaan repeteren. De release party van onze nieuwe cd is binnen een paar dagen. Oh ja, en dat moest ik nog zeggen: we hebben voor de gelegenheid een accordeonist in onze band opgenomen!”

Sindicato Sonico stelt op zaterdag 4 maart de nieuwe naamloze cd voor in Het Oude Badhuis te Antwerpen.

Sindicato Sonico is Rockman Santos (bass en vocals), Ruben Valle (keyboards, piano, bariton saxofoon en vocals), Egon Loosveldt (drums en vocals), Aldo Aranda (conga, bongo, timbales, percussie en vocals), Wouter de Belder (gitaar), Darwin Sanchez (trompet en vocals), Angelito Calvo Perez (trompet en vocals) en Loes Minnebo (trombone en vocals).

reageren