Maïs vormt een belangrijk element van de cultuur van het Amerikaanse continent en met name het Caribische gebied. Volgens het boek ‘Popul Vuh’ van de Quiché-Maya, hebben de goden van de witte en gele maïs, mannen en vrouwen geschapen. Eerder hadden de goden dit met andere stoffen geprobeerd, maar tevergeefs. De mannen en vrouwen van klei waren te slap en krachteloos. Waren zij gemaakt van hout, dan waren zij droog en zonder geest. Mannen en vrouwen van maïs zijn daarentegen sterk, hebben een geheugen en kunnen met de goden communiceren. Daarom is maïs volgens de Maya’s, dé essentie van het menselijk wezen.
Eeuwenlang is maïs een essentieel ingrediënt geweest van het basisdieet van miljoenen Latijns-Amerikanen. Er zijn diverse soorten maïs en ze worden in veel verschillende gerechten en dranken gebruikt. Maïsbrood wordt bijvoorbeeld dagelijks, bij het ontbijt, de lunch en het avondeten, gegeten in Mexico, Midden-Amerika, Colombia en ook Venezuela. Het brood krijgt in deze landen verschillende namen toegekend: tortilla, pupusa of arepa. De ingrediënten zijn hetzelfde, namelijk maïsmeel, water en zout. Het verschil zit in de vorm van het brood en de manier waarop deze wordt gebakken.
Het merendeel van de mensen in Venezuela, mijn geboorteland, eet arepas dagelijks thuis of in ‘areperas’. Areperas zijn een soort snackbars waar verschillende vormen arepas met allerlei soorten beleg worden opgediend. Men kan deze areperas overal in het land vinden. Bij het ontbijt eet men vooral arepas met Venezolaanse witte kaas, maar ook met ham, zwarte bonen of eieren. In de middag en avond eet men arepas met vlees, vis, groenten, bonen of kip. Mijn favoriete arepa heet ‘Reina Pepiada’. Het beleg wordt met kip en avocado gemaakt .
Tip: Als je in Nederland arepas wilt maken, ga dan eerst naar een toko en vraag daar naar voorgekookt maïsmeel.
Opvallend is dat met het proces van globalisering er tegenwoordig in alle werelddelen Mexicaanse tortilla’s, enchilada’s en burritos worden gegeten. Hoewel ze lekker smaken, zijn het geen authentieke tortilla’s omdat ze met tarwemeel worden gemaakt. De tortillas, popusas en arepas worden oorspronkelijk van maïs gemaakt. Dit aangezien maïs deel uitmaakt van de geschiedenis en cultuur van Midden- en Zuid-Amerika. Ik ben het eens met Ewald Krieg als hij in het boek ‘De heilige Antonio’ van Arnon Grunberg, tegen Raffaela zegt; “Het gaat er niet om hoe ze [de burrito’s] echt in Mexico worden gegeten […] Het gaat erom hoe men denkt dat ze worden gegeten. Alles is suggestie […] En jij gaat die suggestie straks verkopen”.
Noticias en conSentido werken de komende maanden samen aan een culinaire special. Hierin besteden we gezamenlijk aandacht aan recepten met een persoonlijk tintje van redactieleden en lezers van beide sites. Ook beginnen we een culinaire ontdekkingsreis die ons brengt in Latijnsamerikaanse restaurants in Nederland en Belgie. De artikelen zijn te lezen op Noticias en conSentido en worden iedere twee weken gepubliceerd. Heb jij een lekker en bijzonder recept? Stuur het dan op zodat wij het kunnen publiceren.