Latin America Magazine.

by Ruby Sanders

Mexicaans eten blijft in Nederland en België vaak omgeven door raadsels. Wat is nu ‘echt’ Mexicaans en wat is Tex-Mex, of sterker nog, Euro-Mex? Bestaan de harde tacoschelpen die wij hier kennen in Mexico eigenlijk wel? En tortillas van tarwebloem, waar is dat ooit uitgevonden? Binnenkort vertrek ik zelf naar Mexico en zal het mij hopelijk allemaal duidelijk worden. Wat is alvast weet: de lekkerste tortilla’s zijn van maismeel en de beste tacos zijn zacht. 

Maar voordat het zover is, kan ik nog met een gerust hart een Neder-Mex recept van Yvette van Boven maken. Wél met maistortilla’s, die bij de betere supermarkten, of bij de toko, gewoon te koop zijn. Een simpel, maar oh zo doeltreffend gerecht, en door de gekruide tomatensaus heel bijzonder van smaak.   

  

Ingredienten:

Voor vier personen 

Voor de saus: 
2 blikken tomatenstukjes
1 eetlepel komijnpoeder
2 theelepels oregano
1 theelepel kaneel 
1 theelepel gerookt paprikapoeder
zeezout en versgemalen zwarte peper

Verder: 
1 eetlepel olijfolie + extra 
1 ui, gesnipperd
4 teentjes knoflook, gehakt
2 middelgrote zoete aardappels, geschild en in blokjes
1-2 eetlepels fijngehakte jalapeños
200 gram verse spinazie
1 blik zwarte of gemengde bonen
kneepje citroensap
12 kleine/6 grote maistortilla’s, even verwarmd

Optioneel voor bovenop: 
100 gram geraspte kaas
zure room
koriander
stukjes avocado 

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak dan de saus door alle ingrediënten voor de saus te mengen in een kom. 

Fruit dan de ui in olijfolie in een hapjespan, voeg de knoflook toe en bak 1 minuut mee. Roer daar de jalapeños en de blokjes zoete aardappel door, bak dit met deksel op de pan in ongeveer 12-15  minuten gaar, schep af en toe om. Schep hier de helft van de gemaakte tomatensaus, de zwarte bonen en de spinazie door. Laat het geheel even stoven en knijp er wat citroensap door. Dit mengsel moet niet te nat zijn. 

Vet een ovenschaal in met wat olie. Vul vervolgens de kort verwarmde tortillas met de vulling (een kleine tortilla past precies in de hand, zodat je er makkelijk een schep vulling in kunt leggen), rol ze op en leg ze netjes naast elkaar in de schaal. Als je de opgerolde tortillas handig tegen elkaar legt, blijven ze mooi dicht. 

Giet dan de overgebleven helft van de tomatensaus over de tortillas en bedek dat met de geraspte kaas (optioneel). Bak ongeveer 20 minuten in de oven. De saus bubbelt dan en de kaas is gesmolten en een beetje bruin geworden. Bestrooi het geheel dan met zure room, koriander en avocado naar keuze, of laat je tafelgenoten dat gezellig zelf doen.