Latin America Magazine.

by Lisa Couderé

Ook al gemerkt dat eten naar gelang vorm, bereidingswijze en historiek een voller smaakpalet aanbiedt? Zo ook de Ecuadoraanse ‘tortillas de tiesto‘. Tortilla’s van volkoren-, mais-, … meel met eieren en boter, gebakken op een droge plaat van klei. Ronde tortilla’s op een ovalen bakplaat die cyclisch de Latijns-Amerikaanse geschiedenis herhalen.

Persoonlijk ben ik een grote fan van rond eten. De Centraal-Amerikaanse maïstortilla’s, de Ecuadoraanse gebakken aardappelpuree-tortilla’s yapingachos, Colombiaanse en Venezolaanse arepas, ronde chocoladekoekjes, een spiegelei, en de Ecuadoraanse tortillas de tiesto.

Deze tortillas kunnen naar smaak en moment van de dag zoet of hartig genoten worden. Bij het ontbijt met zout bakken en met een eitje er bij. Of bij het vallen van de avond met suiker en er confituur op smeren voor bij een tasje kruidenthee.

Zelf heb ik een tiesto voor op gasvuur. Maar om ten volle van de smaak van de tortilla’s te genieten hoort de tiesto op de tulpa, een houtvuur. Zo iets als pizza in een microgolfoven opwarmen of in een houtoven bakken. Generaties geleden was het de gewoonte om wanneer de ronde zon vuurrood onderging de ruimte terug warmte en licht te geven met de tulpa. De volwassenen vertelden legendes of griezelverhalen voor de kinderen. Ondertussen werden er tortillas de tiesto gebakken.

Vandaag zijn er nog steeds huishoudens die een tulpa hebben om tortilla’s te bakken. Hoewel het een gekoesterde traditie is, komt het wel steeds minder voor. Dan maar tortillas de tiesto op de markt kopen of zelfs met een pan zelf aan de slag!

 

Recept en op de foto: Matilde Farinango

Ingredienten:

5 hoeveelheden maïsmeel of 2,30 kg of 5 libras
1 hoeveelheid ander meel zoals tarwemeel of 0,45 kg of 1 libra
1 lepeltje zout
een snuifje bicarbonaat
100 gram boter
twee eieren

Bereiding:

Meng de ingrediënten met kokend water tot een kneedbare massa. Goed kneden! Warm de tiesto op een laag vuur. Als de tiesto goed warm is, leg de tortilla’s erop tot ze lekker krokant zijn.