Latin America Magazine.

by Debbie Vorachen

Als je ooit in Mexico bent geweest, kunnen ze je niet ontgaan zijn: quesadillas die, naast tacos en ander lekkers, in vrijwel iedere staat te krijgen zijn. Quesadillas zijn tortillas gevuld met kaas, heel veel kaas. De tortilla’s zijn gemaakt van maïs of tarwemeel, beiden soorten met een heel andere smaakbeleving.

Wanneer ik een hapje ga eten en even geen zin heb in een hoop vlees – want die wordt vaak op een tortilla gelegd – bestel ik een quesadilla. Voor de mensen met een kleine maag: je hoeft er maar ééntje te eten en zit daarna helemaal vol. Behalve los te bestellen, worden ze vaak gegeten bij rijst, sla, soep of gewoon naast een taco of andere snelle hap. 

Het vocabulaire wat betreft eten in Mexico kan nogal wat verwarring opleveren voor buitenlanders. Behalve de Spaanse taal en benamingen van het eten, is het ook een stuk cultuur. Voor ‘soep’ zegt men namelijk niet ‘sope’ – wat je in het Nederlands misschien zo zou vertalen. Een sope is namelijk één van de vele soorten tortillas waar groente, vlees en kaas op gedaan kunnen worden. In tegenstelling tot een taco of een tortilla wordt deze ‘opengevouwen’ gegeten, en niet dichtgevouwen. Een ‘caldo’ daarentegen, letterlijk bouillon, is de benaming voor soep. Het kan dus een hele tijd duren voordat je er precies achterkomt wat er met welke benaming wordt bedoeld, vooral omdat er in ieder gebied weer andere benamingen zijn. Of dezelfde benaming, met een andere betekenis. Gelukkig bestaat er over de overheerlijke quesadillas geen enkele verwarring – tortilla en kaas, duidelijk en tenminste niks raars. 

Meer weten over het leven van Debbie in Mexico? Lees dan op www.ahoritaya.com over haar avonturen. Of houd de facebookpagina in de gaten voor foto’s en updates.

 

 

 

Ingredienten:

– Mais- of tarwetortillas: maïstortilla’s zijn bij toko’s en vaak bij Surinaamse winkels te koop. Sommige supermarkten verkopen ook maïstortilla’s, maar daar zit meestal ook tarwemeel in. ‘Gewone’ tarwetortilla’s zijn bij elke supermarkt te koop. 

– Kaas naar keuze

– Extra beleg naar keuze: bijvoorbeeld ham, (rode) ui, avocado, zwarte of bruine bonen, tomaat, sla, etcetera. 

Bereiding:

  • Koop tortillas en warm ze op in een koekenpan.
  • Draai de warme kant om en beleg deze RUIM met een kaassoort naar keuze.
  • Daarna kun je toevoegen wat je lekker vindt: ham, ui, ‘frijoles’ (zwarte of bruine bonen), avocado, tomaat…
  • Vouw de tortilla dicht en laat deze opwarmen tot hij goudbruin wordt.
  • Haal uit de pan en smullen maar