Latin America Magazine.

by Julienne Weegels

De Nicaraguaanse keuken kent vele bijzondere regionale gerechten en tropisch doch simpel is het een heerlijke keuken. Je kunt er leven van het eten op straat omdat er op elke straathoek wel een pulpería, panadería, fritanga of buffet is te vinden. ’s Ochtends word je al om 7 uur gewekt door de tortillera die huis aan huis ‘tortiiiiiiiilla’s verkoopt! Overal wordt van alles verkocht en het is slechts een kwestie van ontdekken waar je de beste bonen, de beste cacao of de lekkerste gegrilde maïs kunt krijgen. In elke stad bruist de markt van de eetkraampjes en dat is dan ook dé plek om lekker te lunchen of nachtelijk te dineren. Van carne en baho tot krielkippensoep met albondigas, van chancho con yuca tot arroz aguado.

Toen het idee van ‘La Fritanguita de la Lleca’ ontstond en daarmee het idee
100% Nicaraguaanse eten te maken voor een Amsterdamse volkskeuken (om zo geld
in te zamelen voor Lleca, een theaterproject in een Nicaraguaanse gevangenis), was het niet makkelijk de zo gebruikelijke ingrediënten te lokaliseren. Waar kun je in hemelsnaam Maseca (een bepaald type maismeel, red.) vinden? En bittere sinaasappel, yerba buena of achiote? Om over de pozol, pinolillo en chicha nog maar te zwijgen. Vaak worden producten omdat ze zo exotisch zijn niet geïmporteerd of voor veel meer verkocht dan een straatverkoper gewend is.

Gelukkig redde de Turkse, Surinaamse en Afrikaanse winkeltjes op en rond de Dappermarkt de keuken. Ook vonden we in een zijstraatje van de Albert Cuyp
Tjin’s Toko, waar ze veel ‘Mexicaanse’ producten verkopen zoals Maseca en achiote-pasta. Slijterij Ton Overmars is de enige slijterij in Amsterdam e.o. die de heerlijke Flor de Caña-rum verkoopt, waarvan we mojito’s en macuácocktails konden maken.

Uiteindelijk hebben we al twee keer gekookt  in het kader van ‘La Fritanguita de la
Lleca’ en hebben we beide keren een volledig Nicaraguaans menu op tafel kunnen toveren! Hieronder het recept voor ‘Indio Viejo’, een heerlijke Nicaraguaanse stoofpot. Het recept is empirisch en in m’n geheugen gegrift door heel regelmatige bezoeken aan de markt, fritanga en schoonmoeder! De hoeveelheden zijn niet uitsluitend, proef en kijk onder het koken gerust zelf om de goede smaak te pakken te krijgen.

 

Ingredienten:

- Maseca, 1 kop (verkrijgbaar bij Tjin’s Toko, €7,50 pak 2 kilo) - Achiote, 1 theelepel (verkrijgbaar bij Tjin’s Toko, €3,95) - Zout, bouillon - Water, minstens 1l - Zonnebloemolie - Munt, paar takjes - Limoen, 1 - Paprika, 1 in reepjes - Tomaat, 1 in blokjes - Ui, 1 in ringen - Knoflook, 2 teentjes in grove stukken - Chili vers of chilipoeder naar smaak - 1 pond kip, varkens- of rundvlees - 1 Courgette, in reepjes (optioneel)

Bereiding:

- Als je de indio viejo zoals ’t hoort met vlees maakt, dan kook je het vlees eerst gaar en zacht (gemarineerd in achiote, limoen en knoflook). Bewaar dit kookwater. Laat het vlees een beetje afkoelen zodat je ’t in reepjes uit elkaar kunt trekken. Als je vegetarische indio viejo wilt maken, kook je in 500ml water 2 bouillonblokjes. - Hierbij, of bij 500ml kookwater, doe je één flinke kop maseca. Maseca zet enorm uit, je zult zien dat het heel snel het water in zich opneemt, blijf daarom constant roeren. Blijf water toevoegen totdat het een crèmeachtige massa is. - Doe een lepeltje achiote-pasta erbij, de maseca kleurt hierdoor z’n typische zacht oranjerood en krijgt die typische indio viejosmaak. - Doe er een scheut zonnebloemolie bij, knijp er een flinke sappige limoen in en doe de takjes munt erbij. - Breng op smaak met zout en (chili)peper. - Blijf de massa terwijl die verder kookt steeds omroeren zodat de bodem niet vastplakt en de maseca geheel gaar wordt (dit kun je zien en proeven). Soms moet je er nog wat water bij doen om te voorkomen dat het één grote klont wordt. - Zet ernaast een koekenpan op en bak daarin in wat olie de groente gaar (tomaat, paprika, ui, knoflook, chilipeper, courgette). - Breng op smaak en voeg je mogelijke reepjes vlees toe. Doe dit in z’n geheel bij de masecamassa. Roer goed door et voilà: Indio viejo. Eet smakelijk! De Indio Viejo smaakt heerlijk met 'tostones': gefrituurde of gebakken bakbanaan en een fris slaatje van kleingesneden tomaat, limoensap en koriander.