Het komt de meesten vast zeer bekend voor. Je bent op vakantie in het buitenland en wilt graag iets typisch van het land of uit de streek eten. Uiteraard hebben de meeste plekken daarvoor restaurants met “cocina tradicional” waar de beste lokale gerechten geserveerd worden. Zo ook in Buenos Aires, in onder andere de restaurants La Querencia en Cumaña. Hier kan je, naast de meer bekende Argentijnse keuken, met
biefstuk en pasta’s, ook overheerlijke traditionele Argentijnse gerechten bestellen. Minstens één keer per maand kwam ik hier om van mijn favoriete pompoengerecht te genieten en ondanks dat beide restaurants niet graag hun “geheime” recepten prijsgeven had ik al het voornemen om dit in Nederland ook te gaan maken, want zo moeilijk kon dat toch niet zijn. Na een aantal maanden terug in Nederland was het dan de hoogste tijd voor HET gerecht! Maar hoe heette het ook alweer? De gehele naam van mijn geliefde recept had via een achterdeur mijn geheugen verlaten en ik kwam helaas niet verder dan “Argentijns Pompoengerecht”. Gelukkig is het internet tegenwoordig je beste vriend, en dus begon ik vol vertrouwen te googlen. Maar helaas, het internet had andere pompoengerechten in gedachten. De afbeeldingen leken geenszins op dat ene gerecht en na pagina’s lang met pompoengerechten te zijn doodgegooid moest ik het over een andere boeg gooien. De websites van de desbetreffende restaurants boden wellicht uitkomst en hopelijk stonden daar de menukaarten op, voor diegenen die geinteresseerd zijn in een traditionele take away maaltijd. Tevergeefs! Als je van deze mysterieuze gerechten wilt genieten moet je je maar laten verrassen in het restaurant zelf. Verder met poging drie “Facebook vrienden uit Argentinië” opgelet, wie kent dit gerecht? Een grote foto heeft een week lang op de voorpagina van mijn Facebook gestaan, maar het mocht niet baten, de reacties kwamen vooral op dat gerechtje erachter “biefstuk napolitana” en dat had ik zelf ook nog kunnen raden.
Maanden gingen voorbij en ik was er al van uitgegaan dat de eerst volgende keer dat ik dit gerecht kon gaan eten mij dat minstens negenhonderd euro zou gaan kosten voor een retourtje Buenos Aires. En opeens was daar Sabor Latino en dit gerecht
moest er gewoon opstaan. Nog maar eens proberen dan en, binnen vijf minuten, een grote foto van het geheimzinnige gerecht zo maar op google! Pastel de Calabaza y Carne, ofwel pastei met pompoen en vlees, dat was alles? Volgende keer voor het gemak in ieder geval maar een foto van de menukaart maken, dat scheelt heel veel werk.
Dit gerecht wordt in Argentinië vaak gedurende de wintermaanden gegeten en kan in vele variaties gemaakt worden. Een heerlijke start voor het winterseizoen van
Nederland. Hieronder een eigen variatie.
Noticias en conSentido werken de komende maanden samen aan een culinaire special. Hierin besteden we gezamenlijk aandacht aan recepten met een persoonlijk tintje van redactieleden en lezers van beide sites. Ook beginnen we een culinaire ontdekkingsreis die ons brengt in Latijnsamerikaanse restaurants in Nederland en Belgie. De artikelen zijn te lezen op Noticias en conSentido en worden iedere twee weken gepubliceerd. Heb jij een lekker en bijzonder recept? Stuur het dan op zodat wij het kunnen publiceren.