Changua is een soep die in Colombia wordt gegeten als ontbijt. Toen iemand mij uitlegde wat changua was, vond ik het zo’n vreemde combinatie van ingrediënten dat ik het wel moest proberen. Warme melk met ei, lente-ui en koriander, en dat ook nog
als ontbijt. Dat kón gewoon niet lekker zijn.
Ik was dan ook aangenaam verrast toen ik mijn eerste changua probeerde: het was verrassend lekker! Toen ik in Bogotá woonde at ik het regelmatig als ontbijt, al is het soms even zoeken voor je een plek vindt waar ze changua serveren. Dat zijn meestal niet de mooi uitziende, hippe barretjes. Het is meer een gerecht van de oudere generatie en veel jonge ‘rolos’ (inwoners van Bogotá) kennen het niet. Het gerecht heeft inheemse roots en komt uit Cundinamarca, het departement waar Bogotá in ligt. Buiten deze regio en het aangrenzende departement Boyacá wordt changua niet gegeten. Changua is eenvoudig te maken en een goede bodem voor de rest van de dag.
Hieronder een filmpje met instructies:
Noticias en conSentido werken de komende maanden samen aan een culinaire special. Hierin besteden we gezamenlijk aandacht aan recepten met een persoonlijk tintje van redactieleden en lezers van beide sites. Ook beginnen we een culinaire ontdekkingsreis die ons brengt in Latijnsamerikaanse restaurants in Nederland en Belgie. De artikelen zijn te lezen op Noticias en conSentido en worden iedere twee weken gepubliceerd. Heb jij een lekker en bijzonder recept? Stuur het dan op zodat wij het kunnen publiceren.