Tijdens het speuren op internet ter oriëntatie van een bezoek aan Argentinië, stuitte ik op La Crespo, een zaakje in Buenos Aires dat als ‘Jewish deli’ wordt omschreven. In de wijk Villa Crespo bestiert een kleindochter van Roemeens-joodse migranten een kleine zaak waar ze gerechten als knishes, kugel, cholent en pastramisandwich op de kaart heeft staan. Van heinde en verre, maar ook uit eigen wijk komen klanten in de stad met de grootste joodse populatie van Latijns-Amerika, de Oost-Europees joodse keuken proeven, met een Argentijnse twist. En laat het nou net deze week Chanoeka zijn, met gisteren de laatste van de acht feestdagen, ook wel ‘feest van de lichtjes’ genoemd, wat we wel kunnen gebruiken in deze winterse dagen. Op elk van de acht dagen worden de lichtjes van de menora aangestoken, ter nagedachtenis aan een klein beetje olie dat volgens de overlevering wel acht dagen bleef branden. Ook ter nagedachtenis aan dit ‘wonder van de olie’, wordt met Chanoeka veel voedsel met olie bereid, zoals de in flink olie gebakken latkes uit dit recept.
Latkes zijn kleine aardappelkoekjes, die traditioneel alleen uit geraspte aardappel en ui bestaan, maar tegenwoordig in vele variaties te vinden zijn. In de Verenigde Staten worden ze met appelmoes gegeten, maar in Latijns-Amerika zul je dat niet snel tegenkomen. In La Crespo in Buenos Aires worden ze geserveerd met zalm (gravlax) en hummus, maar het kan bijvoorbeeld ook met een beetje zure room en avocado. Een recept waar weinig voor nodig is, en dat typeert zowel de joodse als de Latijns-Amerikaanse keuken: van eenvoudige middelen de heerlijkste en origineelste gerechten maken, bij voorkeur genuttigd met naasten en als het even kan in combinatie met een feestdag om het gerecht aan te wijden.
Noticias en conSentido werken de komende maanden samen aan een culinaire special. Hierin besteden we gezamenlijk aandacht aan recepten met een persoonlijk tintje van de redactieleden en lezers van beide sites. Ook beginnen we een culinaire ontdekkingsreis die ons brengt in Latijns-Amerikaanse restaurants in Nederland en Belgie. De artikelen zijn te lezen op Noticias en conSentido en worden iedere twee weken gepubliceerd. Heb jij een lekker en bijzonder recept? Stuur het dan op zodat wij het kunnen publiceren!