Latin America Magazine.

by Stefanie Klaassen

Chimichurri is een traditioneel Argentijnse saus of marinade die bij uitstek gebruikt kan worden voor gegrild (rund)vlees zoals steak. Behalve bij rundvlees smaakt deze saus ook goed bij verschillende vissoorten. Deze smaakvolle saus wordt gemaakt op basis van azijn, peterselie, knoflook en Spaanse peper  en bestaat in zowel een pittige als minder pittige variant.

chimichurri 2

Chimichurri is niet alleen in heel Zuid-Amerika erg populair, maar ook buiten het continent zijn er veel liefhebbers te vinden. Het enorme aantal Chimichurri-recepten en variaties hierop dat je op internet kunt vinden, getuigt hiervan. Aangenomen wordt dat de saus uit Argentinië komt, maar er zijn ook Uruguayaanse, Chileense en Ecuadoriaanse varianten te vinden. Denk maar eens aan het Chileense Pebre. Waar de Chimichurri zijn vrij lastig uit te spreken naam toch aan te danken heeft, zijn de meningen nog meer over verdeeld.

Er bestaan verschillende theorieën over de etimologie van het woord chimichurri. Deze gaan vaak terug naar de koloniale periode en de Britse invasies van de Rio de la Plata begin negentiende eeuw. De Britten die toen gevangen werden genomen, zouden hebben gevraagd om specerijen bij hun eten en gebruikten hier een mix van Engelse, inheemse en Spaanse woorden voor. Che mi Curry (geef me mijn saus) evolueerde volgens deze theorie zodoende uitendelijk tot Chimichurri. Andere theorieën stellen dat de lekkernij zijn naam te danken heeft aan de verbastering van de naam van Engelsman Jimmy (Mc)Curry, die zou zijn begonnen met het commercieel produceren van de saus.

chimichurri 4

Noticias en conSentido werken de komende maanden samen aan een culinaire special. Hierin besteden we gezamenlijk aandacht aan recepten met een persoonlijk tintje van redactieleden en lezers van beide sites. Ook beginnen we een culinaire ontdekkingsreis die ons brengt in Latijnsamerikaanse restaurants in Nederland en Belgie. De artikelen zijn te lezen op Noticias  en conSentido en worden iedere twee weken gepubliceerd. Heb jij een lekker en bijzonder recept? Stuur het dan op zodat wij het kunnen publiceren.

Chimichurri

Ingredienten:

- 4 teentjes knoflook - 1 sjalotje of rode ui - Bosje peterselie - 2 theelepels oregano (tijm of basilicum is ook mogelijk) - 1 (gemalen) Spaanse peper - Half kopje olijfolie - (Rode wijn)azijn - Gemalen zwarte peper - Grof (zee)zout

Bereiding:

Snijd de peterselie, knoflook, ui en indien nodig de Spaanse peper in fijne stukjes (hoe fijner, hoe beter). Je kunt natuurlijk alles in de blender gooien, maar zelf fijnsnijden is vaak lekkerder. Meng de knoflook, peterselie, ui en Spaanse peper. Voeg daarna de overige kruiden toe. Meng dit vervolgens met azijn en voeg ten slotte de olijfolie toe. Doe dit zodanig dat het mengsel in zijn geheel in de olie staat. Laat de ingrediënten een tijdje rusten en intrekken. Je kunt de saus gelijk serveren, maar na een dagje is deze saus optimaal op smaak gekomen. Je kunt deze saus twee tot drie dagen bewaren. Wanneer je de Chimichurri iets langer wilt bewaren, kun je een klein beetje kokend water erbij doen. Variatietip: Dit recept houdt min of meer de meest gebruikelijke ingrediënten aan. In veel recepten wordt vaak ook (een combinatie van) laurier, citroensap, paprikapoeder en zelfs mosterd(poeder) gebruikt - variatiemogelijkheden te over dus! Buen provecho!