Latin America Magazine.
 

PINTA: Latijns-Amerikaanse kunst tijdens Miami Art Week

13-01-2015 by Roxanne Doyen

In de eerste week van december 2014 vond PINTA plaats, een beurs voor Latijns-Amerikaanse kunst in de Verenigde Staten en Europa. conSentido’s kunstcorrespondent Roxanne Doyen was erbij. 

Voor het eerst in Miami 

Sinds 2007 vindt de PINTA jaarlijks in New York en Londen plaats; dit jaar is New York echter voor het eerst vervangen door Miami. Niet zonder reden: tijdens de Miami Art Week begin december staat de hele stad in het teken van kunst in de breedste zin van het woord. Of het nu om schilderijen, sculpturen, graffiti, architectuur of elke andere kunstvorm gaat, tijdens Miami Art Week is het te zien. Musea tonen hun belangrijkste expositie van het jaar en galerieën uit de hele wereld presenteren zich tijdens een van de ruim twintig (!) kunstbeurzen in Miami en Miami Beach.

Een logische keuze dus van PINTA om naar Miami te verhuizen; immers een stad waar de Latijns-Amerikaanse cultuur permanent aanwezig is. Bovendien wordt door PINTA tijdens de Miami Art Week te presenteren, Latijns-Amerikaanse kunst toegankelijk voor kunstliefhebbers uit de hele wereld. De PINTA vertegenwoordigt Europese, Amerikaanse en Latijns-Amerikaanse galerieën die zich specialiseren in Spaanse, Portugese en Latijns-Amerikaanse – zowel gevestigde als opkomende – kunstenaars. Initiator van PINTA is Diego Costa Peuser, tevens oprichter van het tijdschrift Arte al Dia International en prediker van Latijns-Amerikaanse moderne kunst buiten het continent. Costa stond ook aan de wieg van Buenos Aires Foto en Lima Foto en werkte mee aan verschillende andere kunstbeurzen. Succes gegarandeerd.

Francisco Bustamente

PINTA in vier onderdelen

PINTA 2014 was opgedeeld in vier secties: ‘Modern’, ‘Contemporary’, ‘Next’ en ‘Brazil Contemporary’. PINTA Contemporary was veruit de grootste sectie, met 25 galerieën (het totaal aantal deelnemende galerieën was 52) die hedendaagse kunstenaars presenteerden. Artespacio uit Santiago de Chile presenteerde een twintigtal schilderijen van Francisco Bustamente, bestaande uit gouden schilderijen met warme, blauwe vormen. Sergio Goncalves uit Rio de Janeiro toonde verrassend werk van Rosana Ricalde: papieren ornamenten bestaande uit gedrukte zinnen uit boeken, verfijnd handwerk dat kunst en literatuur verbindt. 

Rosana Ricalde

Rosana Ricalde

Een van het opvallendste en meest gefotografeerde kunstwerk was te zien bij Salart, een galerie gevestigd in zowel Miami als Bolivia. Kunstenares Sonia Falcone exposeerde Campos de Calor, een werk dat de kleurrijke cultuur van Bolivia tot uiting brengt.

Sonia Falcone

Sonia Falcone: Campos de Calor

PINTA Brazil presenteerde zoals de naam al zegt een zestal galerieën uit Brazilië. Maar de interessantste sectie was misschien wel PINTA Next: waarin jonge galerieën de kans krijgen zich te presenteren tijdens een groot evenement als Miami Art Week. Hoogtepunten in de Next-sectie waren zonder twijfel Galería Mock uit Buenos Aires en SGR uit Bogotá. Galería Mock vertegenwoordigde de uit Argentinië afkomstige kunstenares Inés Raiteri. Kleurige lijnen en figuren op stof genaaid werden als schilderijen in lijsten tentoongesteld. Kijk hier voor beeldmateriaal. SGR uit Bogotá toonde één totaalkunstwerk van de pas afgestudeerde Alejandro Londono Urdaneta, die zelf aanwezig was en vol enthousiasme over zijn project vertelde. Bekende schilderijen uit de kunstgeschiedenis heeft hij tot binaire codes gemaakt. Bizar, interessant en esthetisch tegelijk. Een conceptueel werk dat het zeker waard is je er in te verdiepen. Kijk op www.londonourdaneta.com voor meer informatie.

Latijns-Amerikaanse kunst voor iedereen

Van schilderijen tot sculpturen, van conceptuele kunst tot simpele abstracte vormen, PINTA liet het allemaal zien. De ruwe betonnen vloeren, de snel opgezette wandjes en de soms wat chaotische sfeer bij PINTA gaven de beurs een vriendelijk en laagdrempelig karakter. Een welkome afwisseling tijdens de prestigieuze Miami Art Week. Betaalbare, kleurrijke kunstwerken en inspirerende kunstenaars én galeriehouders uit Latijns-Amerika, direct beschikbaar voor kunstliefhebbers wereldwijd. Chapeau.

In juni vindt PINTA plaats in Londen. Kijk op www.pintalondon.com voor meer informatie.

reageren