Latin America Magazine.

by Lotte van Oudheusden

De Solterito de Queso is een lichte, makkelijk te bereiden Peruaanse salade die zowel als voorgerecht als als maaltijdsalade gegeten kan worden. 

Herkomst

De “solterito” (vertaald: vrijgezel/ongehuwde) is een typische salade uit de Zuid-Peruaanse stad Arequipa, ook wel “de witte stad” genoemd. De stad staat bekend om haar gevarieerde keuken, waarin ingrediënten en tradities uit de kust- en de Andescultuur samenkomen. 

Er wordt gezegd dat de Solterito de Queso het werd geconsumeerd op het platteland door singles die niet wilden aankomen, en dus aantrekkelijk om waren te trouwen. Volgens andere verhalen heeft het gerecht haar naam te danken aan het feit dat het geen vlees heeft en dit ook niet nodig heeft om goed te smaken. 

De salade wordt beschouwd als een van de gerechten die behoren tot het culinaire erfgoed van Arequipa. Op de tweede zondag van februari wordt – tijdens de festiviteiten rond de Virgen de la Candelaria – de “Día del Solterito de Queso” gevierd. Op deze dag organiseren picanterías (traditionele restaurants met houtkachel) gratis proeverijen. 

De gastronomische kalender van Arequipa

Naast de Solterito de Queso staan er ook andere gerechten op de “Calendario Gastronómico de Arequipa.” Zo wordt op de vierde zondag van januari de “Día del Queso Helado Arequipeño” gevierd, op de vierde zondag van juni de “Día del Chimbango” (een drankje met gedroogde vijgen) en op de tweede zondag van oktober de “Día del Rocoto Relleno”. 

Ingredienten:

Voor vier personen: 

  • 250 gram witte kaas in blokjes gesneden
  • 200 gram gehakte olijven
  • knoflook
  • Twee kopjes gekookte tuinbonen 
  • (Witte) Maïs 
  • Twee gekookte aardappelen
  • Halve rode ui
  • Twee tomaten in blokjes gesneden
  • Een gehakte hete peper (het liefst rocoto)
  • Tien eetlepels olie
  • Vier eetlepels rode wijnazijn
  • Een eetlepel gehakte koriander
  • Een eetlepel gehakte peterselie
  • gedroogde oregano
  • Peper en zout naar smaak
  • Sla

Bereiding:

  1. Meng de kaas, bonen, maïs, tomaat, ui , peper, olijven en koriander in een kom.
  2. Maak een dressing met azijn, knoflook, olijfolie, oregano en peterselie. Breng op smaak met zout en peper.
  3. Meng de dressing met de rest van de ingrediënten.
  4. Leg een paar plakjes gekookte aardappelen op een bord en leg de solterito erop.
  5. Garneer met sla, peterselie en olijven.