Latin America Magazine.
 

Overtuigende overwinning Rafael Correa

20-02-2013 by Mona Claessens
Foto: conSentido

Al vroeg op de avond afgelopen zondag stond er in Ecuador één man in de spotlights: Rafael Correa. Wie op een tweede ronde tegen de conservatieve ex-bankier Guillermo Lasso hoopte om de versplinterde oppositiestemmen te verenigen, kreeg ongelijk. Lasso moest het doen met 24% van de stemmen. Het was het campagnelemma van Alianza País dat het laatste woord kreeg: “Ya tenemos Presidente, tenemos a Rafael.” (We hebben al een President, we hebben Rafael). Met zo een 57% van de stemmen kan de 49-jarige economist de volgende 4 jaar zijn Revolución Ciudadana (Revolutie van de Bevolking) verderzetten.

Revolutie van (een deel van de linkse) Bevolking

De Revolución Ciudadana die in 2007 van start ging, is vooral zichtbaar in het enorme wegennet dat zich tijdens de regering van Rafael Correa heeft ontplooid. De nieuwe grondwet van 2008 schrijft vooruitstrevend beleid voor in de gehandicaptensector en gratis onderwijs en gezondheidszorg. Correa heeft zich bovendien populair gemaakt met zijn sociale programma’s. Zo zijn er jobs gecreëerd en zijn de armoedecijfers gedaald.

Foto: conSentido

Foto: conSentido

 

Het tijdstip van zijn politieke moment heeft Correa hierin een handje geholpen. In de 10 jaar voor Correa aan de macht kwam, passeerden er 5 kandidaten de revue; waarvan er vier weer zijn afgegooid. Correa bracht politieke stabiliteit en gestage economische groei. Dit is vooral te danken aan de hoge olieprijzen en leningen van China. Verder werden een derde van de buitenlandse schulden kwijtgescholden nadat het IMF erkende dat het illegale verbintenissen waren.

Een door de Ecuadoriaanse middenklasse vaak geformuleerde kritiek  is dat Correa de armen alles heeft gegeven terwijl de middenklasse de prijs betaalt met belastingen langs alle kanten. Lasso was de kandidaat die met een tegenvoorstel kwam van een ander Ecuador waar de ondernemingsgeest van de Ecuadoranen wordt gesimuleerd. Voorstanders van Correa vertalen deze kritiek daarentegen in het verhaal van een groep mensen die hun privileges hebben verloren.

Foto: conSentido

Foto: conSentido

 

Vijand en ook vriend bekritiseren de President dat hij te autoritair is in zijn omgang met de media en intolerant tegenover zijn tegenstanders. Organisaties als Reporteros Sin Fronteras en het International Press Institute geven Ecuador inderdaad geen goede punten op persvrijheid en vrijheid van meningsuiting. Ook corruptie en plagiaatschandalen plagen Correa’s regering.

Hoewel Correa de rol van de staat versterkte, vindt een deel van het linkse kamp Correa’s politiek te neoliberaal. Teleurgestelde linkse kiezers zijn bezorgd om de criminalisering van sociaal protest. Zoals de veroordeling tot terroristen van de Sarayacu stam bij hun verzet tegen mijnbouw in hun woongebied. Mijnconcessies zijn over het algemeen inderdaad dieper het Amazonewoud binnengedrongen.

Internationale gemeenschap, Julian Assange en Hugo Chávez

Bij het aanschouwen van de beeldvorming van Rafael Correa in zijn campagnevoering is het wel te begrijpen dat veel Ecuadoraanse vrouwen, of ze nu voor President Correa stemmen of niet, in de President een aantrekkelijke man zien. Een promotiefilmpje van Correa fietsend doorheen heel Ecuador toont niet het heethoofd uit de mediaruzies, maar een zachte man in de groene campagnekleur van de natuurlijke rijkdom van Ecuador.

Foto: conSentido

Foto: conSentido

 

Ondanks de kritiek rond mijnbouw in eigen land geniet Correa internationaal erkenning voor de opname van het recht van de natuur in de grondwet en het ITT initiatief. Dit vooruitstrevend voorstel belooft geen olie te ontginnen in een gebied van 180,00 hectaren in het nationale Yasuní park als de internationale gemeenschap de helft van de geschatte 7,6 miljard dollar die de fossiele brandstof waard is kan verzamelen.

Correa heeft dan wel een Belgische echtgenote, op andere vlakken krijgt Latijns-Amerika voorrang. In een interview met de Uruguayaan Jorge Gestoso zei het staatshoofd de Latijns-Amerikaanse integratie te willen bevorderen op financieel en sociaal vlak en op het vlak van arbeidsrelaties. Een akkoord van vrije handel met de Verenigde Staten en Europa zoals andere landen hebben, komt er volgens het staatshoofd niet.

Correa liet zijn stem internationaal al beslissend horen sinds zijn herverkiezing. De President liet weten dat hij een snelle oplossing wil voor de oprichter van klokkenluiderswebsite Wikileaks. Julian Assange verblijft sinds 6 maanden in het consulaat van Ecuador in Londen. Zweden vraagt zijn uitlevering in een verkrachtingszaak, maar Assange vreest uitlevering aan de Verenigde Staten waar hij kan vervolgd worden voor het lekken van militaire geheimen. Correa uitte bovendien zijn blijdschap om de terugkeer van Chávez naar Venezuela.

Correa is wie al te losjes parallellen zoekt met Chávez voorgeweest. In een interview met Telesur benadrukte hij dat de Revolución Ciudadana in Ecuador niet zijn eigen revolutie is. De President van Ecuador bevestigde bovendien in een interview met de Colombiaanse radio Fm dat hij zich na aankomende termijn terugtrekt uit het publieke leven naar het familiale leven. Volgens The Guardian kan Correa Chávez’s rol als linkse leider van Latijns-Amerika niet op zich nemen. Hoewel Rafael Correa een populair populistische reputatie heeft, is hij er namelijk niet in geslaagd de linkse bevolking in zijn land te verenigen. Twee van zijn tegenkandidaten deze verkiezingen waren vroegere medestanders uit zijn regering: Alberto Acosta en Norman Wray.

Foto: conSentido

Foto: conSentido

 

De volgende 4 jaar zullen zonder twijfel interessant zijn. In President Correa’s eerste persconferentie zondagavond benadrukte volgens BBC Mundo de Ecuadoraanse pers volgende zin “O cambiamos ahora el país o no lo cambiamos nunca” (of we veranderen nu het land of we veranderen het nooit.). Wordt vervolgd!

 

Foto: conSentido

Foto: conSentido

 

 

Bron: El Comercio, hoy.com.ec, El Universo, El Telégrafo, BBC Mundo, BBC, The Guardian, MO.be, De Morgen, De Standaard,

reageren