Latin America Magazine.
 

Nieuwe serie VPRO: Over de rug van de Andes

07-02-2018

Stef Biemans (bekend van Amor met een snor) maakt een reis door het Andesgebergte en ontdekt aan welke veranderingen Latijns-Amerika onderhevig is. De geschiedenis van het continent is er een van vallen en opstaan. Biemans vraagt zich af hoe het nu gaat met de Zuid-Amerikaan.

Stef Biemans zoekt onderweg van Vuurland naar Colombia naar kleine verhalen over grote zaken. Verhalen die iets vertellen over het Zuid-Amerika van nu: “De adembenemend mooie bergen van de Andes leken soms een drempel voor de beschaving te zijn. Je zou het ook om kunnen draaien: in het Andesgebergte is de beschaving van Latijns-Amerika juist ontstaan.”

Biemans over de Andes: “De wervelkolom van Zuid-Amerika is 7000 kilometer lang en loopt door zeven landen. Je vindt er Chileens kapitalisme in de smog van Santiago en reist 30 jaar terug in de tijd door de wolken van afgelegen Boliviaanse bergdorpen. Ik ken de latino als een politiek bevlogen mens. Altijd aan het strijden, maar wel met een glimlach. Sterk, maar niet keihard. De geschiedenis van dit continent is er eentje van vallen en opstaan. Soms gloort er hoop, en dan opeens lijkt alles weer in elkaar te storten.”

Eerder maakte Stef Biemans voor de VPRO ook series Americanos en Amor met een Snor met Latijns-Amerika in de hoofdrol. conSentido schreef naar aanleiding van die laatste serie zelf een stuk over ‘liefde met een bigote‘.

Aflevering 1: De berg die mannen eet (Bolivia) 4 maart
In deze aflevering kijkt Stef hoe het leven gevierd wordt op een plek waar het juist zo kort is: Potosí, de hoogste stad ter wereld. Hier is de eerste en grootste zilvermijn te vinden, die de Spanjaarden ooit uitgebuit hebben. De mijnwerkers die nog steeds naar metalen zoeken, worden gemiddeld niet ouder dan 45 jaar. Ga je met die wetenschap op een andere manier leven? 

Aflevering 2: De wolkenkrabber van Santiago (Chili) 11 maart
Waarom zijn de Chilenen massaal aan de anti-depressiva? In de buurt van de grote wolkenkrabber van Santiago zoekt Stef naar een verklaring voor het ontbrekende geluk in een land van wonderbaarlijk grote economische voorspoed. Waar ging het mis en waar wordt de Chileen wél gelukkig van?

Aflevering 3: El paraíso tecnológico (Vuurland) 18 maart
Stef reist naar het zuidelijkste puntje van Argentinië en vindt tussen de pinguïns een indrukwekkende electronica-industrie. Sinds het nieuws verspreid is dat er op Vuurland werk te vinden is, wordt hoofdstad Ushuaia drukbevolkt door Zuid-Amerikaanse gelukszoekers. Wat doet deze groei met de bergen die de stad omringt?

Aflevering 4: Het eeuwige leven (Ecuador) 25 maart
Stef Biemans gaat in Ecuador naar de vallei van het eeuwige leven en onderzoekt de de eindigheid ervan. Wat doen springlevende honderdjarigen in Ecuador vlak onder de evenaar om gezond te blijven, wat is er voor ze geregeld als ze ziek worden en hoe gaat de Zuid-Amerikaan om met zijn oudjes?

Aflevering 5: Mijn schoonmoeder bleef thuis (Colombia en Ecuador) 1 april
Stef nam een foto van zijn Nicaraguaanse schoonmoeder mee op reis. Hij vraagt zich af of de rol van de schoonmoeder veranderd is in Latijns-Amerika, nu de economie aantrekt en families minder vaak met z’n allen onder één dak hoeven te wonen. Of zijn schoonmoeders nog even kieskeurig en bemoeizuchtig als de latino man doet vermoeden? En waarom maakt de latino zoveel grappen over zijn schoonmoeder?

Aflevering 6: De moeder van Colombia (Colombia) 8 april
In de laatste aflevering van deze serie maakt Stef een reis over de belangrijkste rivier van Colombia: De Magdalena Rivier. Deze ontspringt in de Andes en mondt uit in de Atlantische Oceaan. De rivier is lange tijd zó belangrijk geweest voor Colombia dat ze de moeder van het land genoemd werd. Raakt ze nu in de vergetelheid? Dit continent wil voorruit, maar er is ook angst voor wat die vooruitgang allemaal kapot zal maken.

Over de rug van de Andes is vanaf zondag 4 maart zes weken te zien op NPO 2 om 20.15 uur.

 

reageren