Latin America Magazine.
Peru

El sueño de los cuatro perros

17-02-2013 by Fernando Pomareda

El otro día tuve un sueño muy pendejo. Soñé que despertaba fuera de mi casa, en algún lugar del bosque de Sacasayhuaman. No tenía ropa y mi cuerpo estaba mojado. Me sentía estúpido y triste. Tenía frío y podía sentir el suelo arañándome la espalda. Sobre mis ojos el cielo se abría espantosamente como una pelmaza de nubes negras. A mi alrededor ya no había árboles ni flores, solo tierra seca y polvorienta expandiéndose por todas partes. El aire olía a muerte y soledad. Me sentí como el último hombre... » meer lezen

2 ángeles bailan la Diablada en la grabación de un video para el conjunto Bellavista que participa en la Festividad de la Virgen de la Candelaria 2013 en Puno, Perú

08-02-2013 by André Omar Condori

Sabor Latino: de veelzijdige keuken van Peru, Colombia en Venezuela in twee aantrekkelijke kookboeken

24-01-2013 by Carmen Laura Gimenez Solar, Ruby Sanders

The food and cooking of Peru, Flor Arcaya de Deliot The food and cooking of Colombia and Venezuela, Patricia McCausland-Gallo Hoewel de Peruaanse keuken binnen Peru en daarbuiten een onmiskenbare traditie geniet, weten we er in Nederland vrij weinig van, behalve misschien dat ze in Peru cavia’s eten. Maar waar in Nederland en België nog  wel een handjevol Peruaanse restaurants te vinden zijn, is van de Colombiaanse en Venezolaanse keuken zo mogelijk nog minder bekend. En dat is jammer! Onlangs zijn twee Engelstalige kookboeken verschenen die deze keukens introduceren aan een... » meer lezen

Sabor Latino: de veelzijdige keuken van Peru, Colombia en Venezuela in twee aantrekkelijke kookboeken

24-01-2013 by Carmen Laura Gimenez Solar, Ruby Sanders

Hoewel de Peruaanse keuken binnen Peru en daarbuiten een onmiskenbare traditie geniet, weten we er in Nederland vrij weinig van, behalve misschien dat ze in Peru cavia’s eten. Maar waar in Nederland en België nog  wel een handjevol Peruaanse restaurants te vinden zijn, is van de Colombiaanse en Venezolaanse keuken zo mogelijk nog minder bekend. En dat is jammer! Onlangs zijn twee Engelstalige kookboeken verschenen die deze keukens introduceren aan een breed (niet-latino) publiek: The food & cooking of Peru en The food and cooking of Colombia and Venezuela. Deze... » meer lezen

Sopa Criolla

18-01-2013 by Lotte van Oudheusden

Augustus is de koudste maand van de Limeense winter. Op dit soort dagen zijn de duizenden soepen die het land rijk is een onontbeerlijk onderdeel van een Peruaanse maaltijd. “Hay que retomar la costumbre de buenos soperos que nuestros abuelos (y los abuelos de ellos) solían mantener. Buenas para el frío, reconfortantes a cualquier hora y alimenticias también”, zo riep de Peruaanse krant El Comercio haar lezers op. Soepen als de Sopa Criolla en de Sopa a la Minuta worden vooral gegeten om de kou te verzachten en energie te... » meer lezen

De populairste muñecos quemados van oudejaarsavond in Peru

01-01-2013

Hoewel dit jaar op verschillende plaatsen boetes waren aangekondigd voor het verbranden van poppen op oudejaarsavond, werden er de afgelopen dagen weer veel poppen van bekende personages verkocht. In Peru is het een traditie dat poppen van mensen die het afgelopen jaar negatief in het nieuws zijn geweest tijdens de jaarwisseling op straat in brand worden gestoken. De Peruaanse krant El Comercio maakte een fotoreportage over de meest verkochte poppen van dit jaar. Een van die personen is de Limeense burgemeester Susana Villarán, de eerste vrouwelijke burgemeester van Lima. Zij... » meer lezen

Vismarkt in Chorillos, met de kustlijn van Lima op de achtergrond

13-12-2012 by Maarten Siebe

Sabor Latino: Papa a la Huancaina versión Holandesa (Nederlandse versie van Papa a la Huancaina)

27-09-2012 by Lotte van Oudheusden

Papa a la Huancaina is een bekend recept uit de Peruaanse cuisine. Volgens de verhalen is de naam van dit gerecht halverwege de negentiende eeuw ontstaan, ten tijden van de aanleg van een spoorweg tussen havenstad Callao en de Centrale Andes. Het eten voor de werklieden die aan dit project werkten werd gemaakt door vrouwen uit Huancayo, een stad op 3200 meter hoogte in de centrale Andes. Zij maakten aardappels in een saus van kaas, gemengd met rocoto (een Latijns-Amerikaanse pepersoort) en melk en versierd met hardgekookte eieren. Later verspreidde... » meer lezen

Sabor Andino in Antwerpen

18-09-2012 by Carmen Laura Gimenez Solar

Vorige week stond Lima in het teken van de Peruaanse Mistura-week, een zevendaagse culinaire ervaring waarbij chefs het Peruaanse volk op heerlijke nationale lekkernijen trakteren. Eten van alle smaken en prijzen, met de bedoeling het nationale culinaire erfgoed onder de aandacht te brengen. Vele kilometers daarvandaan konden we deze bijzonder smaakvolle week niet aan ons voorbij laten gaan; een perfecte gelegenheid om heerlijk Peruaans te gaan eten. Omringd door studentencafés, Spaanse en Portugese barretjes en de haven van Antwerpen, ligt Sabor Andino, het enige Belgisch-Peruaanse restaurant van het land. Al... » meer lezen

Mistura in Lima

17-09-2012 by Jorge Riveros Cayo

Gisteren liep één van de belangrijkste gastronomische festivals in Latijns-Amerika, Mistura in Lima, Peru, ten einde. Gedurende tien dagen kwamen kleine landbouwers, koks, bakkers, restaurants, koksscholen en tafelgenoten gezellig samen. Geniet mee na met een fotoreportage van Jorge Riveros-Cayo.    Pepe Paraqué and his gargantuan pots full of carapulcra.   María Huamaní Flores with a huge pituca potato, coming all the way from Cóndorcocha village, in Ayacucho.   Coquette dancer from the streetband at El Gran Mercado (The Great Market.)   Barbecued pork made at Warmy, a countryside restaurant in... » meer lezen

Gastronomic fair Mistura, Lima, Peru: Proud Ayacucho-born Edilberto Soto tells about the features of the gigantic “Mauna” potato he holds in his hands.

17-09-2012 by Jorge Riveros Cayo

Bloemenverkoopster op de Mercado San Pedro, Cusco, Peru

27-07-2012 by Lotte van Oudheusden

La Mamacha del Carmen van Paucartambo

16-07-2012 by Lotte van Oudheusden

In een klein dorpje in het Andesgebergte, op zo’n honderd meter van Cusco, vindt elk jaar van 15 tot 18 juli het Virgen del Carmen festival plaats. Dit religieuze feest trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers en is een van de meest bekende religieuze festivals van Peru. Tijdens het festival, dat haar oorsprong heeft in de koloniale tijd, worden figuren uit de Peruaanse geschiedenis en plaatselijke volksverhalen uitgebeeld door dansgroepen. In 2006 en 2010 was ik aanwezig bij het festival en viel mij op hoe belangrijk dit feest is voor de bewoners... » meer lezen

Het merk Peru

04-07-2012 by Lotte van Oudheusden

PromPerú, de commissie voor promotie van Peru in het buitenland, heeft afgelopen dinsdag een nieuwe campagne gelanceerd om Peru onder de aandacht te brengen bij toeristen en mogelijke exportpartners. Volgens de Peruaanse minister van Buitenlandse Zaken en toerisme José Luis Silva heeft de country branding niet alleen als doel meer toeristen te trekken, maar ook om Peru als een moderne natie te tonen. Onderdeel van de campagne is een drie minuten durende filmpje.  In dit filmpje wordt een zakenman getoond die in 2032 een videoboodschap ontvangt dat hij zichzelf twintig... » meer lezen

Heimwee naar de maalstroom

03-07-2012 by Jasper Vervaeke

Recensie van De droom van de Ier van Mario Vargas Llosa Eerder verschenen in De Leeswolf 5 (2011): 334-335 Na de lichtvoetige en onderhoudende bestseller Het ongrijpbare meisje (2006) zoekt Mario Vargas Llosa (°1936) in zijn nieuwe roman De droom van de Ier weer aansluiting bij de hem zo typerende politiek en historisch geladen literatuur. ‘Want’, zo benadrukte hij in zijn Nobelprijsspeech, ‘fictie is meer dan alleen entertainment’. De Peruaanse schrijver ziet literatuur als onontbeerlijk voor het voortbestaan van de beschaving, ‘omdat ze ons waarschuwt tegen alle mogelijke vormen van... » meer lezen