Latin America Magazine.
Peru

Mirador San Cristobal, Lima

22-08-2013 by Javier Perugachi

Sabor Latino: Ceviche de Champiñones

24-07-2013 by Lotte van Oudheusden

Ceviche is een verfrissend gerecht voor warme zomerdagen. De meest bekende variant van het gerecht, dat in een groot deel van Latijns-Amerika gegeten wordt, wordt bereid met vis en schaaldieren. Voor deze Sabor Latino heb ik gekozen voor een vegetarische variant: de ceviche de champiñones. Ceviche is een eeuwenoud gerecht dat volgens sommige bronnen van de Moche-cultuur in Peru stamt. Volgens andere verhalen werd het in de koloniale tijd meegenomen door Moorse vrouwen vanuit Spanje. De rauwe vis (of in dit geval de champignons) worden gemarineerd in limoensap, waaraan rode... » meer lezen

Sabor Latino: Pisco Sour

15-06-2013 by Anna Ensing

Pisco sour, wie is er niet dronken van geworden tijdens een bezoek aan Chili of Peru? Maar is het een typisch Chileens drankje of komt de pisco oorsponkelijk uit Peru? Het antwoord hangt meestal af van de gesprekspartner, de Peruaan of de Chileen. Tijd dus voor een onderzoekje naar de feiten, voordat we gaan mixen en drinken. Volgens de linguïst Rodolfo Lenz komt het woord ‘pisco’ uit het Quechua. Het zou al eeuwen over de hele kustlijn van Latijns Amerika worden gebruikt en ‘kleine vogel’ betekenen. De Quechua taal werd... » meer lezen

Lokale cinema in Puno, Peru

19-05-2013 by Lisa Couderé

Sabor Latino: Peruaanse fusion bij Mashua

17-04-2013 by Carmen Laura Gimenez Solar

Mashua is een in het Andesgebied voorkomende soort aardappel, en ook een stijlvol en strak uitziend restaurant op de Prinsengracht in Amsterdam, waar wij voor een nieuwe restaurantrecensie op bezoek gingen. Misschien wil het restaurant met deze naam een soort regionale zeldzaamheid suggereren als het om eten gaat, en dat blijkt een terechte suggestie te zijn. Alle eters aan onze tafel vielen letterlijk stil van de smaaksensatie van elk van de verschillende gerechten die ons werden opgediend. In hartje Amsterdam, op spuugafstand van de Leidsestraat bevindt zich dit moderne restaurant,... » meer lezen

lama-pret in Zuid-Amerika (Peru)

15-03-2013 by Katrijn Roels

Carnaval in beeld

18-02-2013

De diversiteit van Latijns-Amerika toonde zich vorige week in de vele manieren waarop carnaval wordt gevierd in dit enorme continent. Carnaval in beeld, más allá de Rio de Janeiro: Vol verwachting worden overal voorbereidingen getroffen zoals in Oruro, Bolivia.       Laat het feest beginnen!     Water betekent tijdens de carnavalviering in heel Ecuador waterpret. Jong en oud belagen elkaar met water en schuim. Het gaat zo ver dat in Quito dit jaar straffen zijn opgelegd op “openbaar carnaval spelen”. In Lago Agrio, een stad in het regenwoud van... » meer lezen

Carnaval van Nicasio op Aswoensdag in Puno, Peru

17-02-2013 by Joseph Lora

Nicasio, in de provincie Lampa, departement Puno met het hoogste bevaarbare meer Titicaca, bevindt zich in de hoogvlakte van de Zuid-Peruaanse Andes. Deze geografische regio deelt een gelijkaardig culturele rijkdom met Noord-Bolivia. Joseph Lora, filmregisseur uit Juliaca, Puno, was bij de Carnavalviering in Nicasio afgelopen Aswoensdag 13 februari en legde prachtige beelden vast. Aanwezigen dansen, verbranden bommetjes en consumeren alcohol, maar het Carnaval van Nicasio vertelt ook een verhaal over de landbouwcyclus in de Zuid-Peruaanse hoogvlakte rond het Titicacameer. De dansers feesten ter ere van de Pachamama (Moeder Aarde). Ze... » meer lezen

El sueño de los cuatro perros

17-02-2013 by Fernando Pomareda

El otro día tuve un sueño muy pendejo. Soñé que despertaba fuera de mi casa, en algún lugar del bosque de Sacasayhuaman. No tenía ropa y mi cuerpo estaba mojado. Me sentía estúpido y triste. Tenía frío y podía sentir el suelo arañándome la espalda. Sobre mis ojos el cielo se abría espantosamente como una pelmaza de nubes negras. A mi alrededor ya no había árboles ni flores, solo tierra seca y polvorienta expandiéndose por todas partes. El aire olía a muerte y soledad. Me sentí como el último hombre... » meer lezen

2 ángeles bailan la Diablada en la grabación de un video para el conjunto Bellavista que participa en la Festividad de la Virgen de la Candelaria 2013 en Puno, Perú

08-02-2013 by André Omar Condori

Sabor Latino: de veelzijdige keuken van Peru, Colombia en Venezuela in twee aantrekkelijke kookboeken

24-01-2013 by Carmen Laura Gimenez Solar, Ruby Sanders

The food and cooking of Peru, Flor Arcaya de Deliot The food and cooking of Colombia and Venezuela, Patricia McCausland-Gallo Hoewel de Peruaanse keuken binnen Peru en daarbuiten een onmiskenbare traditie geniet, weten we er in Nederland vrij weinig van, behalve misschien dat ze in Peru cavia’s eten. Maar waar in Nederland en België nog  wel een handjevol Peruaanse restaurants te vinden zijn, is van de Colombiaanse en Venezolaanse keuken zo mogelijk nog minder bekend. En dat is jammer! Onlangs zijn twee Engelstalige kookboeken verschenen die deze keukens introduceren aan een... » meer lezen

Sabor Latino: de veelzijdige keuken van Peru, Colombia en Venezuela in twee aantrekkelijke kookboeken

24-01-2013 by Carmen Laura Gimenez Solar, Ruby Sanders

Hoewel de Peruaanse keuken binnen Peru en daarbuiten een onmiskenbare traditie geniet, weten we er in Nederland vrij weinig van, behalve misschien dat ze in Peru cavia’s eten. Maar waar in Nederland en België nog  wel een handjevol Peruaanse restaurants te vinden zijn, is van de Colombiaanse en Venezolaanse keuken zo mogelijk nog minder bekend. En dat is jammer! Onlangs zijn twee Engelstalige kookboeken verschenen die deze keukens introduceren aan een breed (niet-latino) publiek: The food & cooking of Peru en The food and cooking of Colombia and Venezuela. Deze... » meer lezen

Sopa Criolla

18-01-2013 by Lotte van Oudheusden

Augustus is de koudste maand van de Limeense winter. Op dit soort dagen zijn de duizenden soepen die het land rijk is een onontbeerlijk onderdeel van een Peruaanse maaltijd. “Hay que retomar la costumbre de buenos soperos que nuestros abuelos (y los abuelos de ellos) solían mantener. Buenas para el frío, reconfortantes a cualquier hora y alimenticias también”, zo riep de Peruaanse krant El Comercio haar lezers op. Soepen als de Sopa Criolla en de Sopa a la Minuta worden vooral gegeten om de kou te verzachten en energie te... » meer lezen

Vismarkt in Chorillos, met de kustlijn van Lima op de achtergrond

13-12-2012 by Maarten Siebe

Sabor Latino: Papa a la Huancaina versión Holandesa (Nederlandse versie van Papa a la Huancaina)

27-09-2012 by Lotte van Oudheusden

Papa a la Huancaina is een bekend recept uit de Peruaanse cuisine. Volgens de verhalen is de naam van dit gerecht halverwege de negentiende eeuw ontstaan, ten tijden van de aanleg van een spoorweg tussen havenstad Callao en de Centrale Andes. Het eten voor de werklieden die aan dit project werkten werd gemaakt door vrouwen uit Huancayo, een stad op 3200 meter hoogte in de centrale Andes. Zij maakten aardappels in een saus van kaas, gemengd met rocoto (een Latijns-Amerikaanse pepersoort) en melk en versierd met hardgekookte eieren. Later verspreidde... » meer lezen