Latin America Magazine.
Bolivia

Utama: veranderend klimaat bedreigt het leven in de hooglanden van Bolivia

10-05-2023 by Ruby Sanders

‘Weet je hoe de condor sterft?’, vraagt Virginio aan zijn kleinzoon Clever, die zijn grootouders een bezoek brengt in de hooglanden van Bolivia. De twee mannen zitten samen op een rotsige berg in het kale Andeslandschap, waar Virginio samen met zijn vrouw Sisa in een bescheiden huisje woont. Samen met zijn kleinzoon geniet hij van een korte pauze terwijl ze zijn kudde llama’s laten grazen. Nee, Clever weet niet hoe een condor sterft. Als hij het gevoel heeft dat hij nergens meer goed voor is, zich zwak en nutteloos voelt,... » meer lezen

Latijns-Amerikaanse films op het IFFR 2023

22-12-2022

Het International Film Festival Rotterdam beleeft van 25 januari tot en met 5 februari 2023 haar 52ste editie. Veertien dagen lang biedt het festival uit alle hoeken van de wereld verrassende speelfilms, korte films, installaties, performances en talks. Kom naar de 52e festivaleditie, ontmoet elkaar in festivalhart de Doelen en beleef IFFR overal in de havenstad. Kijk voor tickets en informatie op iffr.com.  Het programma is bekendgemaakt, de kaartverkoop gaat op 20 januari van start. Op 18 januari wordt het complete blokkenschema per dag gepubliceerd.  Ook dit jaar zijn er... » meer lezen

Vrijkaarten World Cinema Amsterdam – WIN WIN WIN

11-08-2022

Van 20 t/m zaterdag 27 augustus 2022 staat de 12e editie van World Cinema Amsterdam op het programma. In Rialto, De Balie én Rialto VU zie je de beste films uit Afrika, Azië, Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. De kaartverkoop is begonnen. Er zijn dit jaar acht wereldse films in competitie, speciale screenings, en er zijn zoals elk jaar ook weer veel filmmakers aanwezig op het festival. Ook is voor de tweede keer de extra locatie Rialto VU (De Boelelaan 111, Amsterdam) te bezoeken.  Net als andere jaren zijn er verschillende filmparels uit... » meer lezen

Interoceánica – Perfecte duisternis

18-02-2020 by Jasper Vervaeke

Samen met zijn vrouw reist Jasper Vervaeke van Lima naar Rio de Janeiro, van de Stille naar de Atlantische Oceaan, dwars door het hart van Zuid-Amerika. Hij laat zich inspireren door sociale en actuele ontwikkelingen en bijzondere ontmoetingen. Op conSentido deelt hij regelmatig een fragment uit zijn reisdagboek.  Perfecte duisternis Potosí, Bolivia, 18 december 2019 We accept that the tour agency will not be held responsible for accidents, injury or death that could occur during the mining tour. We ondertekenen de verklaring zonder al te lang nadenken. ‘Gaan er nog... » meer lezen

bordar y ‘senticrear’ para Latinoamérica

29-12-2019 by Lisa Couderé

Un sábado 7 de diciembre 2019, después de meses difíciles para Latinoamérica, mujeres latinoamericanas y belgas se juntaron en Amberes a bordar sentires. También para los que están lejos de casa ha sido difícil ver infracciones de derechos humanos y polarización en sus países. En 35 ciudades en el mundo se juntaron más que 500 personas a bordar y senticrear. La iniciativa Mil agujas por la Dignidad vino de la artista visual chilena Karen Rosentreter que quiso reunir a colectivos y artistas con el fin de bordar y manifestar su... » meer lezen

El impacto de los incendios forestales en las comunidades indígenas de Santa Cruz- Bolivia

06-11-2019 by Gisela A. Quiroga

La Directora Interina de la organización boliviana no gubernamental APCOB, Patricia Patiño, nos habla de las necesidades de las poblaciones indígenas víctimas del desastre, así como las acciones previstas por parte de APCOB  para restablecer las comunidades afectadas.  Este  3 de noviembre se llevó a cabo en Amberes un Concierto por la Amazonía Boliviana que tuvo lugar en el Centro Cultural Latinoamericano Mundana. El objetivo de esta iniciativa era de recaudar fondos para colaborar a la ONG boliviana APCOB, la cual lleva adelante tareas de apoyo a las poblaciones indígenas... » meer lezen

Boliviaanse jonge vrouwen tijdens de parade op het carnaval in Oruro, Bolivia

28-02-2019 by Alissa Klijnstra

Pique Macho

07-11-2018 by Sanne Rooijakkers

You can think of Pique Macho as the ‘kapsalon’ of Bolivia. It might not look much when compared to certain, more eloquent dishes, but it’s a wildly popular dish in Bolivia, that is commonly eaten on Fridays. It consists of tranches of beef in it’s gravy, accompanied by sausage, french fries, hard-boiled egg, stripes of bell pepper and tomato. Like most other food in Boliva, many locals drench it in every sauce they can find, from mayonaise to ketchup, from mustard to home-made salsas. 

Geen zee voor Bolivia

26-10-2018 by Adinde Schoorl

Vijf jaar lang lag bij het Internationaal Strafhof de zaak van Bolivia tegen Chili om opnieuw onderhandelingen te starten over toegang tot de havens van Chili en misschien zelfs een eigen haven voor Bolivia. Die zaak lijkt nu afgeketst voor Bolivia. Het is nu tijd om op zoek te gaan naar buren die welwillender zijn, betoogt Adinde Schoorl. Een paar maanden geleden schreef ik voor conSentido over Bolivia en de zaak tegen Chili die bij het Internationaal Strafhof in Den Haag ligt. Het doel van Bolivia was om te onderhandelen over... » meer lezen

Evo’s Pachamama

02-10-2018 by Adinde Schoorl

Toen Evo Morales in 2006 president van Bolivia werd, lagen de verwachtingen hoog; dit zou een nieuwe periode betekenen voor het land. Eén waarin de regering zorg zou dragen voor de inheemse bevolking en de natuur. Pachamama, Moeder Aarde, moest volgens Morales gerespecteerd worden. Door hem werd toegang tot water internationaal als mensenrecht vastgelegd en werd 22 april de Dag van Moeder Aarde. Morales is voorstander van het vaststellen van ‘ecocide’ als misdaad tegen de mensheid, maar in de praktijk is zijn regering een stuk minder ecologisch verantwoord dan verwacht.... » meer lezen

Handen aan het weefgetouw nabij Maragua, Bolivia

20-09-2018 by Alissa Klijnstra

Charquekan

02-06-2018 by Ton van den Born

Charquekan is typical in the Bolivian kitchen. As typical as the bowler hat in clothing, or the tarka, a musical instrument. Charquekan contains basics as white corn and potatoes. It is served with accompaniments such as boiled egg and cheese. The combination with cheese is just great. It is a warm dish, which you could eat at lunchtime. Bolivian cuisine combines Spanish and indigenous ingredients. Besides corn and potatoes you’ll find in the daily diet the famous quinoa, very healthy and nutritious, and lots of beans. The food differs in the... » meer lezen

Zee voor Bolivia!

11-04-2018 by Adinde Schoorl

Het is 23 maart en het plein van de school waar ik werk staat vol met leerlingen die heen en weer zwaaien met Boliviaanse vlaggen. Er is een toneelstuk, een rap-opvoering en er worden meerdere liedjes gezongen. Allemaal gaan ze over hetzelfde onderwerp: de dag dat Bolivia haar zee verloor aan Chili. De ceremonie wordt afgesloten met een toespraak van de schooldirectrice waarna iedereen aanwezig op het schoolplein hardop roept “zee voor Bolivia, nu!”. Het is een belangrijke dag die in het hele land herdacht wordt. In sommige steden worden... » meer lezen

Lago Titicaca(meer), Isla del Sol, Bolivia

02-03-2018 by Anna Moreels

Luide stilte in Bolivia

28-02-2018 by Adinde Schoorl

Het is stil op straat. Montero, het kleine dorpje waar ik woon in Bolivia, staat bekend als het ‘motor-dorp’ van Bolivia, maar vandaag zijn er bijna geen motors te horen op straat. Het is woensdag en ik zou moeten werken maar in plaats daarvan blijft iedereen thuis. Vandaag houden de Bolivianen een paro civico, ofwel een staking. Alles is dicht in dit dorp en vele andere steden in het hele land. De scholen zijn gesloten en er is niemand op de markt om iets te verkopen. Het dorp is afgesloten... » meer lezen