Latin America Magazine.
 

Kind zijn in het Parque Bicentenario de la Infancia, Santiago de Chile

10-11-2014 by Roxanne Doyen

In 2009 kreeg het architectenbureau Elemental S.A. de opdracht voor een ontwerp van een park speciaal voor kinderen. Het resultaat: negenduizend vierkante meter park vol glijbanen, klimrekken, schommels en boomhutten. Dat op zich hoeft nog niks bijzonders te zijn. En toch is dit speel- en kinderpark heel bijzonder omdat de architecten bij hun ontwerp volledig zijn uitgegaan van functionaliteit enerzijds en een optimaal gebruik van het landschap anderzijds.

P1060688

Glijden maar!

Het park ligt op een heuvel en in plaats van dit als een obstakel te zien, hebben de architecten er hun voordeel uit gehaald. Verscheidene wandelpaden lopen geleidelijk omhoog. Onderweg is er waterpret voor kinderen door grote betonnen bollen waar water uit spuit en de beplanting, boomhutten en bloemperken zorgen voor verdere afleiding waardoor het klimmen meevalt. De snelste manier om boven te komen is echter met een lift, die 98 meter omhoog gaat en gratis te gebruiken is. Eenmaal boven begint het plezier: er is handig gebruik gemaakt van de helling door zestig glijbanen gemaakt van beton, ertegenaan te bouwen zodat de kinderen (én volwassenen!) in een mum van tijd weer beneden zijn. Tussen de glijbanen zijn bomen gepland die op den duur voor schaduw zullen zorgen.

P1060676

Speelplezier

De glijbanen zijn maar één voorbeeld van de kinderactiviteiten. Zo is er een amfitheater waar in het weekend regelmatig voorstellingen zijn, er is een kiosk, een café, schommels en boomhutten. Ook die laatste zijn slim ontworpen: de veiligheid van de kinderen is gewaarborgd omdat ze de boomhut vanaf het wandelpad in kunnen lopen. Binnen lijkt het echter alsnog of ze hoog tussen de bomen zitten doordat het huisje van de helling afgebouwd is en er bomen omheen geplant zijn. Een ander hoogtepunt van het park is zonder twijfel het oranje klimrek. Om het park is een hek gemaakt zodat kinderen niet zomaar de straat op kunnen lopen. Dit hek is omgebouwd tot een klimrek, met hellingen, schommels en glijbanen voor de allerkleinsten. Volwassenen passen er niet in, maar door de ronde openingen aan de binnenzijde van het rek, kunnen ouders altijd bij hun kinderen. Het driehonderd meter lange knaloranje klimrek maakt iets functioneels als een omheining tot een ware attractie.

P1060610

Santiago

De opdrachtgevers, ‘El Parque Metropolitano’ en ‘La Junta Nacional de Jardines Infantiles’, kozen bewust voor de locatie: een achterstandswijk in Santiago, omdat voor kwetsbare bevolkingsgroepen weinig groene recreatiegebieden toegankelijk zijn. De wijk is nu ook beter verbonden met het centrum van de stad: bovenop de berg is een wandelroute aangelegd naar de andere kant, die uitkomt bij de dierentuin van Santiago, dichtbij de bruisende wijk Bella Vista. Een veilige en korte route naar de andere kant van deze metropool.

Parque Bicentenario de la Infancia is zonder twijfel een geslaagd project. Rondrennende kinderen en het constante gelach dat te horen is: in dit park kunnen kinderen én volwassenen vrijelijk kind zijn.

Voor een sfeerimpressie en uitleg van de architecten kijk hier:

reageren

more Art and Media

more Travel

more Chile