Juan Modaal en de dollar: een Argentijnse romance
De Argentijnse regering heeft de afgelopen maanden vergaande maatregelen genomen om de aankoop van dollars te beperken. Presidente Cristina Fernández zegt dat Juan Modaal zich geen zorgen hoeft te maken. De maatregelen zouden vooral bedoeld zijn om belastingontduiking, kapitaalvlucht en speculatie tegen te gaan.
Drie redenen om dollars te kopen
Of Cristina nu de waarheid spreekt of niet, het is interessanter om te kijken waar de vraag naar dollars vandaan komt. Waarom wil Juan dollars kopen?
Ten eerste is het veel aantrekkelijker om in dollars te sparen. Wie spaart in pesos, is een dief van zijn eigen portemonnee: de peso verliest jaarlijks 25% aan waarde. Dit komt omdat de regering de geldpers overuren laat draaien om haar stijgende uitgaven te dekken. Juan peinst er overigens niet over om zijn spaargeld op de bank te zetten. De vorige keer dat hij dat deed, verloor hij driekwart van zijn geld tijdens de crisis. Daarom verstopt hij zijn dollars bij voorkeur in het matras of het buitenland.
Ten tweede is de dollar vanwege zijn waardevastheid het betaalmiddel bij grote transacties. Een appartement kopen met pesos? Vergeet het maar! Het zou ook niet praktisch zijn, je zou een kruiwagen vol pesobiljetten nodig hebben.
Ten slotte heeft Juan ook dollars nodig als hij in het buitenland op vakantie gaat: zijn pinpas is daar onbruikbaar en hij kan praktisch nergens zijn pesos wisselen. Het kopen van dollars biedt uitkomst.
Het antwoord van de regering
De stijgende vraag naar dollars is een probleem voor de regering. De reserves van de centrale bank slinken, en men heeft niet de mogelijkheid om zelf dollars te drukken. De exportsector, die de dollars voor Argentinië verdient, kan de vraag niet bijhouden.
Daarom neemt de regering maatregelen om de aankoop van dollars te bemoeilijken. Sinds kort bepaalt de belastingdienst of en hoeveel dollars Juan mag kopen. Er zijn echter maar weinigen die hun aanvraag gehonoreerd zien.
‘Dólar Blue’
Daarom kiest Juan er steeds vaker voor zijn dollars te kopen via een illegaal wisselkantoor of een straatverkoper. Hier kan hij altijd dollars kopen. Wel betaalt hij een stuk meer voor deze ‘DólarBlue’, zoals de munt op de zwarte markt wordt genoemd. Het prijsverschil is op dit moment zo’n 30%!
De overheid ziet deze ontwikkeling met lede ogen aan, omdat men steeds meer geld in de informele economie ziet verdwijnen. De regering zet vooralsnog in op symptoombestrijding: illegale wisselkantoren worden gesloten en aankoopvoorwaarden worden steeds strenger. Aan de grenzen wordt zelfs gebruik gemaakt van honden die dollar biljetten opsporen, om te voorkomen dat dit geld naar het buitenland verdwijnt.
Een kwestie van vertrouwen
Een meer betrouwbare overheid en een meer verantwoordelijk economisch beleid is de enige structurele oplossing voor dit probleem. Dus, beste presidente, stop met het oppoetsen van economische statistieken, laat de geldpers een tandje lager draaien en pak de corruptie in eigen gelederen aan. Dan kan Juán Modaal zijn romance met de dollar beëindigen en weer in ‘jouw’ peso vertrouwen. Tot die tijd is hij overgeleverd aan de speculanten op de informele markt en zal hij zijn dollars in het matras of het buitenland blijven verstoppen.
Argentines and their love for the dollar · Studio Baires
[…] For Latin-America magazine Consentido, Remi Lehmann tries to explain why (some) Argentines are so fond of the dollar. According to Remi, Argentines flock to the dollar for three reasons: to save money, to curb inflation and to make investments. You can read the entire article here. […]