Intussen is er evenveel tijd verstreken als de tijd die ik effectief in Mexico doorbracht: twee jaar en een half. Een lief, twee jobs en drie kookcursussen later droom ik nog bijna wekelijks van die heerrrlijke Mexicaanse keuken met haar kleurrijke groenten, vruchten en kruiden. ‘Super sabroso, super fresco.’
Het kan ook aan de toenmalige schoonmoeder liggen, die me meetroonde van markt naar keuken en eettafel om ‘chiles en nogada’, ‘moles’ en ‘tortillas’ allerhande van begin tot einde in elkaar te flansen. Bij deze, uit culinaire nostalgie, drie Mexicaanse gerechten (van ‘refácil’ over ‘fácil’ tot ‘un poco más difícil’) die je gemaakt én geproefd moet hebben. Liefst in aangenaam en groot gezelschap. ¡Provecho!
Primera semana: desayuno
Mexicanen weten hoe je best eet: ’s morgens als een koning, ’s middags als een prins en ’s avonds als een boer. Anders gezegd: rijkelijk beginnen en sober afsluiten. Het geeft je energie wanneer je ’t meest nodig hebt en laat je maag rusten … wanneer jij dat ook wil. Helaas hebben we hier niet altijd de tijd om er ’s morgens stevig tegenaan te gaan in de keuken. Daarom is dit recept een toppertje in het weekend. Als ontbijt voor de durvers, als brunch voor de anderen. Met een vers fruitsapje ‘al lado’, ‘por supuesto’.
* In Mexico bestaan er bijna evenveel ‘chiles’ als dagen in een jaar. Spring dus eens binnen bij de betere supermarkt of Latijns-Amerikaanse speciaalzaak en laat je verbazen door de grote variatie. Vers, gedroogd, gerookt of gepekeld? Ze smaken allemaal ‘caliente’ tot ‘muy picante’. Hier raad ik chipotle of gepekelde jalapeños aan: groen van kleur en niet te pikant. Die laatste voeg je wel pas aan het einde toe als topping. Gezien, gekocht en goedgekeurd bij Albert Heijn.
**Zelf tortillas maken? No problemo, leer de tips & tricks van ‘una mexicana de verdad’ via dit filmpje: