Latin America Magazine.
 

Goede aftrap voor Latijns-Amerika

17-06-2014
Foto: Lore Rojas

Van de negen Latijns-Amerikaanse landen die deelnemen aan het WK voetbal in Brazilië, hebben zes teams hun eerste wedstrijd gewonnen.

Ondertussen blijft de wereld draaien, of net niet; met metrostakingen in Sao Paolo aan de vooravond van de openingsmatch, voortdurend protest, en overstromingen in het noordoosten van Brazilië, met ten minste dertien doden. Braziliaans Presidente Dilma Rousseff kreeg tijdens de openingsmatch tussen Brazilië en Kroatië beledigingen naar haar hoofd geslingerd. Toch zijn massale straatprotesten uitgebleven.

Bovendien was er reden tot feest. Tijdens de openingswedstrijd won Brazilië met 3-1 van Kroatië. De match was geladen met een polemische penalty-goal van Brazilië na een heel lichte trekfout. De stad Natal in het noordoosten van Brazilië liep vrijdag een paar uur voor de match Mexico-Kameroen nog onder water, maar er is gevoetbald. Ook deze wedstrijd liet ondanks de regen stof opwaaien. De Colombiaanse scheidsrechter en lijnrechters keurden in het begin van de match meteen twee legitieme doelpunten van Mexico af. Mexico won met 2-0.

Diezelfde dag won Chile met een groot vertoon van voetbaltechniek van Australië met 3-1. Zaterdag won Colombia, dat sinds 16 jaar niet meer mee deed aan een WK, spectaculair van Griekeland met 3-0. De man van de match, was James Rodríguez.

Costa Rica, een andere underdog in het Latijns-Amerikaanse voetbal, won met 3-1 van Uruguay, wél een bekend voetballand, met vele spelers in grote Europese Clubs.

Op zondag 15 juni sloot het Latijns-Amerikaanse continent zijn eerste voetbalweek af met twee negatieve resultaten. Ecuador verloor in de laatste minuut van de extra tijd tegen Zwitserland met 1-2 en Honduras verloor 0-3 van Frankrijk. Argentinië kon de dag toch nog in winst afsluiten voor Latijns-Amerika met een 2-1 overwinning tegen Bosnië-Herzegovina in een moeilijke partij.

Vandaag ontmoeten in hun tweede WK-voetbalmatch Brazilië en Mexico elkaar, mucho gusto!

 

 

 

reageren