Latin America Magazine.
 

Dilma spreekt gedeeltelijk veto uit tegen Braziliaanse Boswet

27-05-2012 by Ruby Sanders

Ongeveer een maand geleden keek de wereld vol spanning naar Brazilië en haar presidente, Dilma Roussef, nadat het Braziliaanse Congres een omstreden aanpassingen van de zogenoemde Boswet had aangenomen. Twee weken geleden berichtte conSentido over deze aanpassing en de eventuele gevolgen ervan. Nu wordt duidelijk dat presidente Roussef de adviezen van milieuorganisaties en media van over de hele wereld niet in de wind heeft geslagen, nadat vrijdag bekend werd dat ze ten minste 12 van de 84 onderdelen van de omstreden wet gevetood heeft. De exacte onderdelen en uitwerkingen van het gedeeltelijke veto zullen deze week bekend worden, wanneer de teksten openbaar gemaakt worden.

De wetsveranderingen zouden het makkelijker maken grotere delen van het Amazonegebied te ontbossen. Of dat nu in het geheel wordt voorkomen, is nog maar de vraag. In ieder geval heeft ‘Dilma’ ervoor gezorgd dat de geplande amnestie voor illegale houtkap in het verleden niet door zal worden gevoerd. Ook artikelen van de wet die ervoor moesten zorgen dat kwetsbare delen bos aan rivieroevers toegankelijk werden voor houtkap, worden teruggedraaid.

Tijdens een persconferentie die vrijdag gehouden werd, spraken de woordvoerders van de presidente van een afweging  tussen milieubehoud en duurzame ontwikkeling. Milieuorganisaties hebben teleurgesteld gereageerd omdat zij hoopten dat Roussef de wet in het geheel zou afwijzen. Een petitie met bijna twee miljoen handtekeningen tegen de veranderingen in de Boswet werd aan de Braziliaanse presidente overhandigd.

De veto is door Dilma uitgesproken met het oog op de Rio+20, een belangrijke internationale milieutop, georganiseerd door de Verenigde Naties, die eind juni in Rio de Janeiro gehouden wordt. Brazilie beoogt daar als voorvechter van milieubelangen en duurzame ontwikkeling naar voren te komen, wat met deze beslissing tot op zekere hoogte in stand is gehouden.

De herziene wet moet eerst opnieuw door het Congres gezien en goedgekeurd worden, voordat zij in werking kan treden.

Bronnen: BBC World, WNF, CNN

reageren