Latin America Magazine.
 

De Wetten van de Stilte: roman tegen achtergrond van vrouwengeweld in Colombia

02-12-2014 by Lenny Schouten

In het programma Serious Request van 3FM noemen ze het een stille ramp; seksueel geweld in het Colombiaanse conflict. Het is geen toeval dat het boek “De Wetten van de Stilte” van Lenny Schouten, ook “stilte” in de naam van de titel heeft. De auteur van dit boek (schrijfster en cultureel antropologe) wil Nederland bekend maken met twee verhalen over Colombia waar niet vaak over gepraat wordt.

Colombia? Wat weten de meeste Nederlanders van dit Latijns-Amerikaans land? Als ik tijdens een boekpresentatie deze vraag stel zijn de antwoorden vaak hetzelfde; conflict, drugs, geweld, guerrrilla, Tanja Nijmeijer, en soms komt er een ander geluid als “mooie stranden”. Na zelf een tijd in Colombia gewoond te hebben en mijn hart te hebben verloren aan het land, wil ik mensen bekend maken met twee andere kanten van Colombia. Een moeilijke, maar ook een mooie en hoopvolle kant!

Vijf jaar geleden maakte ik een belofte: “Ook al woon ik aan de andere kant van de wereld, ik zal me ervoor inzetten dat jullie verhalen gehoord worden.” Het precieze aantal slachtoffers van seksueel geweld is niet bekend, maar geschat wordt dat het om duizenden, misschien wel miljoenen slachtoffers gaat. Een stille ramp, want er wordt nauwelijks over gepraat. Schaamte, angst voor represailles of uitsluiting in de eigen gemeenschap houden dit thema in de taboesferen. In Colombia hoorde ik verhalen van vrouwen die seksueel misbruikt waren door gewapende groepen en vervolgens door hun echtgenoot werden verlaten en werden uitgescholden omdat ze met een andere man waren geweest. Het onrecht dat deze slachtoffers wordt aangedaan, ook na het misbruik, is enorm. Op sociaal vlak maar ook op juridische gebied. Slechts twee casus van dit soort geweld zijn berecht.

Toch voelt het niet goed om alleen over geweld te praten als ik over Colombia praat. Ondanks alle moeilijkheden zijn Colombianen een van de gelukkigste mensen ter wereld. Colombia is meer dan een land in conflict. Juist omdat het land vaak geassocieerd wordt met geweld en conflict, zul je bij aankomst in Colombia een heel andere kant leren kennen. Persoonlijk vind ik Colombianen een van de vriendelijkste volkeren die ik tijdens mijn reizen heb leren kennen. De meeste toeristen zullen niet eens merken dat het land in conflict is en zullen betoverd worden door prachtige en boeiende steden als hooofdstad Bogotá en het kleurrijke Cartagena. Om ook deze kant van Colombia te laten zien schreef ik een roman. Een liefdesverhaal met een serieuze boodschap. 

‘De Wetten van de Stilte’, een samenvatting:

De jonge antropologe Liv is in Cartagena voor haar onderzoek naar seksueel geweld tegen vrouwen in het Colombiaanse conflict. Ze maakt kennis met slachtoffers en hun vreselijke verhalen over geweld, verkrachting en minachting. Ze wil de vrouwen helpen maar raakt verstrikt in tegenstrijdige gevoelens van vastberadenheid, verontwaardiging en twijfel. Op het moment dat het haar teveel dreigt te worden ontmoet ze Javier, een aantrekkelijke man uit Los Angeles met wie ze een hartstochtelijke relatie aangaat. Liv vertelt Javier niet alles over de reden van haar verblijf in Colombia en ook Javier blijkt een geheim te hebben dat de relatie onder druk zet. De spanningen lopen nog hoger op als Liv de gevluchte Maria leert kennen die haar vraagt onderzoek te doen in een dorp waar een massamoord heeft plaatsgevonden. Liv moet kiezen tussen deze gevaarlijke onderneming en haar liefde voor Javier. Ze worstelt met de vraag hoe zij de Wetten van de Stilte rond de massamoord kan doorbreken zonder haar leven op het spel te zetten.

Wil je dit boek bestellen? Als lezer van conSentido krijg je nu 2,50 euro korting! Ga naar www.lennyschouten.com en vul het contactformulier in en geef hier de kortingscode WettenStilte2.50 door met je adresgegevens.

reageren

more conSentido (sense)

more Art and Media

more Colombia