Latin America Magazine.
 

De kunst ligt op straat in Argentinië, Uruguay en Brazilië

17-03-2014 by Ruby Sanders

Er is weinig controle, meestal geen vergunning nodig en de bewoners verwelkomen de kunstwerken overwegend enthousiast: deze ingrediënten maken van Buenos Aires een walhalla voor straatkunst. Inderdaad heeft een wandeling door de stad veel weg van een tour door een openluchtmuseum. De vele lege grijze muren lenen zich uitstekend voor de mooiste en expressiefste beeltenissen, soms politiek geladen, soms historisch getint, en soms juist abstract en zonder duidelijke betekenis.

Als je in Buenos Aires gericht naar straatkunst op zoek wil, kun je via Graffiti Mundo een tour boeken langs verschillende werken door de hele stad. Je krijgt dan uitleg over de betekenissen van de werken, technieken en kunstenaars. Als je liever zelf een route uitstippelt, kun je deze site gebruiken om op de kaart graffiti, muurschilderingen en andere straatkunst te vinden.

straatkunst10

Foto’s: Ruby Sanders

 

DSC_1344

straatkunst8

straatkunst12

straatkunst11

Niet alleen in Buenos Aires, maar ook in andere steden van Argentinië is straatkunst een wijdverspreid verschijnsel. Van simpele tags tot prachtig uitgewerkte muurschilderingen, je ziet ze altijd en overal, zoals hieronder in Corrientes.

straatkunst5

straatkunst6

straatkunst3

In Montevideo, Uruguay, ook een geschikte stad vanwege de vele lege betonnen muren, progressieve sfeer en vele plekken nog ‘in ontwikkeling’, zijn op veel plekken mooie muurschilderingen te vinden, zoals deze, waar uit de tekst (yo amo a mi barrio – “ik hou van mijn wijk”) blijkt dat de makers met de schilderingen de buurt vooral een beetje mooier willen maken.

straatkunst 2

Tot slot; ook in Brazilië worden de muren opgeluisterd met kleurrijke werken.

straatkunst 1

straatkunst14

Foto’s: Ruby Sanders

 

reageren

more conSentido (sense)

more Art and Media

more Travel

more Argentina

more Brazil

more Uruguay