Latin America Magazine.

Recipes

  • All countries

Pique Macho

by Sanne Rooijakkers

You can think of Pique Macho as the ‘kapsalon’ of Bolivia. It might not look much when compared to certain, more eloquent dishes, but it’s a wildly popular dish in... » meer lezen

Charquekan

by Ton van den Born

Charquekan is typical in the Bolivian kitchen. As typical as the bowler hat in clothing, or the tarka, a musical instrument. Charquekan contains basics as white corn and potatoes. It... » meer lezen

Sabor Latino: tortillas de tiesto

by Lisa Couderé

Ook al gemerkt dat eten naar gelang vorm, bereidingswijze en historiek een voller smaakpalet aanbiedt? Zo ook de Ecuadoraanse ‘tortillas de tiesto‘. Tortilla’s van volkoren-, mais-, … meel met eieren... » meer lezen

Sabor Latino: Vega-enchiladas

by Ruby Sanders

Mexicaans eten blijft in Nederland en België vaak omgeven door raadsels. Wat is nu ‘echt’ Mexicaans en wat is Tex-Mex, of sterker nog, Euro-Mex? Bestaan de harde tacoschelpen die wij... » meer lezen

The very Brazilian (Baiana or Capixaba) moqueca!

by Raquel Peixoto

Moqueca is a Brazilians’ favorite dish for many reasons: it is practical to make, it is healthy, and involves a combination of ingredients that is genuinely Brazilian. Fish, Urucum ,... » meer lezen

Sabor Latino: tabouleh met quinoa

by Ruby Sanders

Waar wij in Nederland al moeite hebben om één identiteit vorm te geven, gaat dat op sommige plekken aan de andere kant van de oceaan er heel anders aan toe.... » meer lezen

Sabor Latino: Cuñapes

by Carmen Laura Gimenez Solar

Cuñape in Bolivia, pão de queijo in Brazilie, pan de yuca in Uruguay, en zo zijn er nog veel meer verschillende namen voor deze stukjes wolk, zo herkenbaar uit de straten... » meer lezen

Mexicaanse tacos al pastor

by Raimon den Boef

Als je me zou vragen welk gerecht uit de Mexicaanse keuken mijn favoriet is dan kies ik zonder lang nadenken voor de tacos al pastor. Het eten in een Mexicaanse... » meer lezen

Sabor Latino: recept Cubaanse ropa vieja

by Ruby Sanders

Net als veel typisch Latijns-Amerikaanse gerechten, heeft ook het Cubaanse ropa vieja een oude geschiedenis. Niet iedereen is het erover eens waar het recept precies vandaan komt, maar meest waarschijnlijk werd... » meer lezen

Drie Cubaanse cocktails

by Ruby Sanders

Voor veel mensen staat Cuba gelijk aan rum, salsa en sigaren. Zoals vaak met clichébeelden blijkt in de praktijk de waarheid ergens in het midden te liggen: natuurlijk is er veel meer... » meer lezen

Ko’i Pinda (Antilliaanse Pindabonbons)

by Lotte van Oudheusden

Vorige maand stond conSentido in het teken van de Latijns-Amerikaanse keuken. Naast fotoreportages, recepten en een overzicht van Latijns-Amerikaanse restaurants in Nederland en België, gaven wij een aantal tips om kookinspiratie... » meer lezen

Sabor Latino: Arroz Moro

by Lotte van Oudheusden

Vorige maand stond conSentido in het teken van de Latijns-Amerikaanse keuken. Naast fotoreportages, recepten en een overzicht van Latijns-Amerikaanse restaurants in Nederland en België, gaven wij een aantal tips om kookinspiratie... » meer lezen

Sabor Latino: Mexicaanse quesadillas

by Debbie Vorachen

Als je ooit in Mexico bent geweest, kunnen ze je niet ontgaan zijn: quesadillas die, naast tacos en ander lekkers, in vrijwel iedere staat te krijgen zijn. Quesadillas zijn tortillas gevuld... » meer lezen

Sabor Latino: recept seco de pollo

by Carmen Laura Gimenez Solar

Recept voor Seco de pollo (kipstoofpot) uit Ecuador voor vier hongerige eters, of vijf wat minder gulzige personen.  Sommige gerechten zijn bestemd voor de buik, andere zijn juist voer voor het hart.... » meer lezen

Sabor Latino: solterito de queso

by Lotte van Oudheusden

De Solterito de Queso is een lichte, makkelijk te bereiden Peruaanse salade die zowel als voorgerecht als als maaltijdsalade gegeten kan worden.  Herkomst De “solterito” (vertaald: vrijgezel/ongehuwde) is een typische... » meer lezen

Sabor Latino: caldo de gallina, een hemelse kippenbouillon

by Lisa Couderé

Er is niets dat mij zo geliefd doet voelen als een kom stomende caldo de gallina de campo (plattelandskippensoep) voorgeschoteld krijgen. De liefde van de man gaat door de maag.... » meer lezen

Saludos sabrosos desde la cocina mexicana 3

by Lisa Lefever

Intussen is er evenveel tijd verstreken als de tijd die ik effectief in Mexico doorbracht: twee jaar en een half. Een lief, twee jobs en drie kookcursussen later droom ik... » meer lezen

Saludos sabrosos desde la cocina mexicana 2

by Lisa Lefever

Intussen is er evenveel tijd verstreken als de tijd die ik effectief in Mexico doorbracht: twee jaar en een half. Een lief, twee jobs en drie kookcursussen later droom ik... » meer lezen

Sabor Latino: Mexicaanse Agua de horchata

by Amarens Greidanus

Een paar dagen geleden, zittend in de Nederlandse zon en terugdenkend aan mijn studietijd in Mexico, herinnerde ik me ineens een erg lekker en verfrissend drankje dat ik in Mexico... » meer lezen

Saludos sabrosos desde la cocina mexicana 1

by Lisa Lefever

Intussen is er evenveel tijd verstreken als de tijd die ik effectief in Mexico doorbracht: twee jaar en een half. Een lief, twee jobs en drie kookcursussen later droom ik... » meer lezen

Sabor Latino: Queso de Leche

by Diana Gavilanes Salcedo

El queso de leche al igual que el queso de piña es un postre tradicional ecuatoriano específicamente guayaquileño. ¡Es un postre rico, sencillo de preparar, y económico! No necesitamos nada... » meer lezen

Sabor Latino: recept patacones of tostones

by Amarens Greidanus

Aan bananen geen gebrek in Latijns-Amerika. Niet alleen in de keuken van het continent neemt de banaan een belangrijke plaats in, ook in de geschiedenis van een aantal Latijns-Amerikaanse landen... » meer lezen

Sabor Latino: Torta Tres Leches

by Carmen Laura Gimenez Solar

In de vijf weken dat mijn moeder bij ons logeerde om haar eerste kleindochter te ontmoeten, werd ik herinnerd aan een van de meest typerende kenmerken van ons Bolivianen (en... » meer lezen

Sabor Latino: Vegetarische pastel de quinoa

by Sanne Verbruggen

Wat maak je klaar als je een Boliviaanse avond organiseert? Ik dacht meteen aan quinoa en rende naar de supermarkt. Op mijn reis door de Boliviaanse hoogvlakten had ik genoeg... » meer lezen

Sabor Latino: açaí na tigela

by Ruby Sanders

Een paar weken Brazilië zetten de dingen voor een Hollands meisje weer even goed in perspectief. Ontnuchterend. Natuurlijk kun je een paar complimenten verwachten over je mooie blauwe ogen, en... » meer lezen

Sabor Latino: Tamales en Humitas

by Anna Ensing

Er zijn van die gerechten die je in heel Latijns-Amerika tegenkomt, zij het in verschillende versies. In elk land presenteren de bewoners het gerecht vervolgens als origineel en typisch van... » meer lezen

Sabor Latino: Yuca con mojo

by Lotte van Oudheusden

In New York ontdekte conSentido een heerlijk Cubaans bijgerecht: Yuca con mojo. Deze cassave met ui, knoflook en limoen heeft een zachte, frisse smaak. Cassave, in het Spaans “yuca” (niet... » meer lezen

Sabor Latino: Weet je wat een arepa is?

by Martha Cedeño

Maïs vormt een belangrijk element van de cultuur van het Amerikaanse continent en met name het Caribische gebied. Volgens het boek ‘Popul Vuh’ van de Quiché-Maya, hebben de goden van... » meer lezen

Sabor Latino: Ají de Quinua

by Carmen Laura Gimenez Solar

De wonderbaarlijke quinua oftewel quinoa! Je eet er bergen van en voelt je voldaan maar niet vervelend vol; je zit vol van ontzettend veel voedzaams. Hoewel quinoa in het Andesgebied... » meer lezen

Sabor Latino: Mexicaanse Guacamole

by Mark van den Brink

Guacamole werd – voor zover bekend – al in de zestiende eeuw gemaakt door de Azteken in het zuiden van Mexico. Het woord guacamole komt van ahuacatlmolli dat in de... » meer lezen

Sabor Latino: Argentijnse latkes voor chanoeka

by Ruby Sanders

Tijdens het speuren op internet ter oriëntatie van een bezoek aan Argentinië, stuitte ik op La Crespo, een zaakje in Buenos Aires dat als ‘Jewish deli’ wordt omschreven. In de... » meer lezen

Sabor Latino: Argentijnse Chimichurri

by Stefanie Klaassen

Chimichurri is een traditioneel Argentijnse saus of marinade die bij uitstek gebruikt kan worden voor gegrild (rund)vlees zoals steak. Behalve bij rundvlees smaakt deze saus ook goed bij verschillende vissoorten.... » meer lezen

Sabor Latino: 2 november: “verrukkelijke colada morada”

by Lisa Couderé

Wat Allerheiligen is in België en Halloween in de commerciële wereld, is Día de los Muertos (dag van de doden) in Mexico en Día de los Difuntos (dag van de... » meer lezen

Sabor Latino: Gallo Pinto uit Nicaragua

by Charlot Lugtigheid

Wat pisco sour voor Chili en Peru is, is de gallo pinto voor Nicaragua en Costa Rica. In beiden landen bestaat een nationale waarheid over de oorsprong en de naam van... » meer lezen

Sabor latino: Agua de limón con chia / Limonade met limoen en chiazaadjes

by Lotte van Oudheusden

Agua fresca (water op smaak gebracht met fruit of bloemen) is een populaire drank in Mexico. Op straat worden de kleurrijke aguas gemaakt in vitroleros (grote plastic tonnen) en verkocht... » meer lezen

Sabor Latino: Mole negro uit Mexico

by Talinay Strehl

Wanneer ik aan Mexico terugdenk; dan denk ik aan enorme bergen gekleurde pepertjes en geurige kruiden op de markt in de koloniale kunstenaarswijk Coyoácan, in het zuiden van Mexico-Stad. Ik... » meer lezen

Sabor Latino: Ceviche de Champiñones

by Lotte van Oudheusden

Ceviche is een verfrissend gerecht voor warme zomerdagen. De meest bekende variant van het gerecht, dat in een groot deel van Latijns-Amerika gegeten wordt, wordt bereid met vis en schaaldieren.... » meer lezen

Sabor Latino: Helado de Aguacate

by Karla Medina, Mark van den Brink

Bij het denken aan ijs zal de meerderheid vanzelfsprekend aan smaken zoals chocolade, vanille of aardbei denken. Dit zijn volgens mijn bescheiden mening de meest gangbare smaken die je tijdens... » meer lezen

Sabor Latino: Pisco Sour

by Anna Ensing

Pisco sour, wie is er niet dronken van geworden tijdens een bezoek aan Chili of Peru? Maar is het een typisch Chileens drankje of komt de pisco oorsponkelijk uit Peru?... » meer lezen

Sabor Latino: Ajiaco Bogotano

by Ruby Sanders

Wanneer ik een onbekend land (in Latijns-Amerika maar ook elders) bezoek, is het eerste wat ik bij aankomst doe, een lijstje aanmaken met lokale gerechten. En dan vooral de juiste... » meer lezen

Sabor Latino: ‘Encocado’ uit Ecuador, m-mm-mmm

by Lisa Couderé

Last van opgekropte woede of hangt de kou je de keel uit? Breek een kokosnoot stuk en doe negatieve gevoelens en sneeuw smelten bij de zon met een heerlijke Ecuadoraanse... » meer lezen

Sabor Latino: Sopa de Frijoles

by Charlot Lugtigheid

In een culinaire special over Latijns-Amerika waarin bonen en rijst de basis voor vele maaltijden zijn, verdient de Leonese bonensoep uit Nicaragua zeker een plaats. Een soep die ik voor... » meer lezen

Sabor Latino: Empanadas Criollas

by Stefanie Klaassen

Ze konden al bijna niet ontbreken in onze Sabor Latino: de empanada’s! Van oorsprong afkomstig van het Iberisch schiereiland, maar al snel overgewaaid naar Latijns-Amerika en delen van Azië. Bijna... » meer lezen

Sopa Criolla

by Lotte van Oudheusden

Augustus is de koudste maand van de Limeense winter. Op dit soort dagen zijn de duizenden soepen die het land rijk is een onontbeerlijk onderdeel van een Peruaanse maaltijd. “Hay... » meer lezen

Sabor Latino: Buñuelos colombianos

by Ruby Sanders

Buñuelos worden op elke straathoek in Colombia verkocht, soms zo klein als een abrikoos, soms zo groot als een flinke perzik. Mensen kopen ze op straat of maken ze zelf... » meer lezen

Sabor Latino: Pastel de papas de la familia Solar (garnituur voor kalkoen of speenvarken)

by Carmen Laura Gimenez Solar

Zoals vele families heeft ook de mijne haar kersttradities en die draaien allemaal om eten. Al vanaf 22 december wordt er hard gewerkt in de keuken, eerst met taarten voor de verjaardag van... » meer lezen

Sabor Latino: arroz con leche navideño

by Carmen Laura Gimenez Solar

Arroz con leche is een van de bekendste en meest veelzijdige Iberoamericaanse desserts, en je zou denken dat het een saai en ouderwetse dessert is maar juist zoiets simpels als... » meer lezen

Sabor Latino: Changua uit Cundinamarca

by Suzan Goes

Changua is een soep die in Colombia wordt gegeten als ontbijt. Toen iemand mij uitlegde wat changua was, vond ik het zo’n vreemde combinatie van ingrediënten dat ik het wel... » meer lezen

Sabor Latino: Indio Viejo

by Julienne Weegels

De Nicaraguaanse keuken kent vele bijzondere regionale gerechten en tropisch doch simpel is het een heerlijke keuken. Je kunt er leven van het eten op straat omdat er op elke... » meer lezen

Sabor Latino: Pastel de Calabaza

by Eric Crouse

Het komt de meesten vast zeer bekend voor. Je bent op vakantie in het buitenland en wilt graag iets typisch van het land of uit de streek eten. Uiteraard hebben... » meer lezen

Pan de muertos

by Ruby Sanders

Zoals het beste recept voor speculaas of oliebollen niet bestaat, is ook hét recept voor de traditionele Pan de muerto moeilijk te vinden. Elke regio, elk dorp en zelfs elk... » meer lezen

Relleno de papas (Gevulde aardappels)

by Carmen Laura Gimenez Solar

Een ware Boliviaanse klassieker. Als middelbare scholieren sprongen we stiekem over het hek  tijdens de pauze om een paar rellenos van doña Ramona, op de hoek van de straat te... » meer lezen

Sabor Latino: Calzones Rotos (gescheurde onderbroeken)

by Bincho Alarcon

Calzones Rotos zijn Chileense zoete snacks die in Chili worden verkocht bij de bakker en door straatverkopers. Ik moest altijd erg lachen om de bijzondere naam, vooral toen ik klein... » meer lezen

Sabor Latino: Papa a la Huancaina versión Holandesa (Nederlandse versie van Papa a la Huancaina)

by Lotte van Oudheusden

Papa a la Huancaina is een bekend recept uit de Peruaanse cuisine. Volgens de verhalen is de naam van dit gerecht halverwege de negentiende eeuw ontstaan, ten tijden van de... » meer lezen

Sopa de Frijoles, bonensoep

by Julienne Weegels

De Nicaraguaanse keuken kent vele bijzondere regionale gerechten en is tropisch doch simpel een heerlijke keuken. Je kunt er leven van het eten op straat omdat er op elke straathoek een pulpería,... » meer lezen

Music from the Coffeelands: Rum en Cachaça

by Pieter-Jan Schotsmans

Deze week kiezen we voor rum en cachaça. Het basisingrediënt van de meest populaire cocktail: Mojito! De Mojito beleeft hoogdagen in het Europese continent. De laatste 5 jaren heeft zowat... » meer lezen

Vegetarische feijoada

by Carmen Laura Gimenez Solar

Als je veel volk moet voeren, dan is feijoada, een van Brazilië’s gastronomische specialiteiten, uiterst geschikt om mensen vol, tevreden, en blij te krijgen, dat wist Graça, mijn Braziliaanse collega... » meer lezen

Braziliaanse lekkernijen

by Lotte van Oudheusden

Voor de lancering van conSentido hebben we twee populaire Braziliaanse lekkernijen gemaakt: brigadeiros en bolinhos de coco. Naar verluidt is de brigadeiro vernoemd naar Brigadeiro Eduaro Gomes, een luchtmachtbrigadier (brigadeiro)... » meer lezen

Cochinita Pibil

by Juan Berrondo

La cochinita pibil es un platillo de originario Yucatán. Es un platillo que me gusta mucho y normalmente cuando me he mudado a una ciudad nueva, lo pido en los restaurantes... » meer lezen

Caldo de bolas de verde

A Diego Mendoza le gusta el caldo de bolas de verde…

Budín de pan (Broodpudding)

by Carmen Laura Gimenez Solar

Wist je dat we wereldwijd meer dan 222 miljoen ton voedsel per jaar weg gooien? Voor de ‘krenten’ onder ons staat dat gelijk aan ongeveer 40 miljard euro aan economische waarde! Toch... » meer lezen

Ají de Gallina

by Liz San

Ají de Gallina es un plato que se come cualquier día de la semana, pero como este es un plato muy elaborado, normalmente se come con toda la familia. Me... » meer lezen

Olluquito con queso

by Liz San

Un plato muy conocido en la sierra del Peru, ya que aquí se pueden encontrar los ingredientes muy facilmente. Es un plato muy especial porque la gente andina disfruta mucho... » meer lezen