In een metropool als Bogotá, met meer dan 7,5 miljoen inwoners; waar het verkeer voorbij raast, lijken de mensen op eerste gezicht geen tijd te hebben voor stadslandbouw. Niets blijkt minder waar, want in vijf van de twintig wijken van de Colombiaanse hoofdstad zijn de afgelopen jaren projecten ontstaan om mensen te stimuleren hun eigen groente en fruit te verbouwen. Helena Villamil is initiatiefnemer van een stadstuin in het centrum. Ze is al vijf jaar intensief bezig met het onderhouden van haar tuin en vooral met het opleiden... » meer lezen
Deze week kiezen we voor rum en cachaça. Het basisingrediënt van de meest populaire cocktail: Mojito! De Mojito beleeft hoogdagen in het Europese continent. De laatste 5 jaren heeft zowat elke moderne bar een Mojito en Caiperinha op de kaart staan. De basis van dit drankje? Rum en cachaça, populaire derivaten van suikerriet. In dit artikel bieden we de geschiedenis en het productieproces van rum. We eindigen met het recept voor mojito’s zodat ook u een lekker cocktailtje kan maken vanavond. Brindamos – Salud Amor y Dinero! Laten we klinken –... » meer lezen
Als je veel volk moet voeren, dan is feijoada, een van Brazilië’s gastronomische specialiteiten, uiterst geschikt om mensen vol, tevreden, en blij te krijgen, dat wist Graça, mijn Braziliaanse collega mij te vertellen. Feijoada is daarnaast een gerecht met een verhaal. Traditie luidt dat het oorspronkelijk een slavengerecht is. In het koloniale tijdperk, als de gerechten van de Portugese heer werden klaargemaakt werd het ongewenste restvlees (oren, staarten, ingewanden, taaie stukken e.d.) afgevoerd naar de barracas, waar zijn slaven leefden. De slaven bereiden deze stukken dier met het schaarse waar... » meer lezen
Voor de lancering van conSentido hebben we twee populaire Braziliaanse lekkernijen gemaakt: brigadeiros en bolinhos de coco. Naar verluidt is de brigadeiro vernoemd naar Brigadeiro Eduaro Gomes, een luchtmachtbrigadier (brigadeiro) die tussen 1946 en 1950 vergeefse pogingen naar het presidentschap deed. In die periode – net na de oorlog – was er een tekort aan traditionele importproducten als noten en fruit. Nestlé importeerde chocoladepoeder in Brazilië en zorgde hierdoor voor een vervanging van de lekkernijen die niet meer ingevoerd konden worden.
La cochinita pibil es un platillo de originario Yucatán. Es un platillo que me gusta mucho y normalmente cuando me he mudado a una ciudad nueva, lo pido en los restaurantes Mexicanos. Lo uso para comparar precio con calidad, así sé qué restaurante mexicano recomendar.
Gastronomie en eten is een sappig onderwerp dat steeds aanwezig is geweest in de kunsten. Zo betoogde Professor Rita De Maeseneer in haar cursus ‘La Comida en las Letras Hispánicas’ op intrigerende wijze dat eten onder andere religieuze, sociale, psychologische, culturele, seksuele, raciale,… connotaties kan hebben. Er is, ter illustratie, de 16e eeuwse kroniekschrijver Alvar Núñez Cabeza de Vaca die in zijn ‘Naufragios’ gekookt vlees en vis aanbrengt als tekenen van beschaving, dit in contrast met het plantaardige rauwe voedsel van de Nieuwe Wereld dat als barbaars wordt bestempeld. Bier en... » meer lezen
Wist je dat we wereldwijd meer dan 222 miljoen ton voedsel per jaar weg gooien? Voor de ‘krenten’ onder ons staat dat gelijk aan ongeveer 40 miljard euro aan economische waarde! Toch zou je het waar ik vandaan kom, niet zo snel in je hoofd halen om eten weg te gooien. De hond, de papegaai of de kippen van de buren zullen eerder het slachtoffer worden van de meest exotische voedselcombinaties. Maar voordat eten de categorie beestenvoer heeft bereikt, wordt op allerlei creatieve manieren geprobeerd om zoveel mogelijk binnen de muren van eigen... » meer lezen
Ají de Gallina es un plato que se come cualquier día de la semana, pero como este es un plato muy elaborado, normalmente se come con toda la familia. Me gusta mucho por la consistencia y el sabor de la salsa que lleva y lo más importante: no necesariamente tiene que ser muy picante.
Un plato muy conocido en la sierra del Peru, ya que aquí se pueden encontrar los ingredientes muy facilmente. Es un plato muy especial porque la gente andina disfruta mucho de este plato y si en el camino la gente del campo te invita a comer, probablemente te topes con este plato.Es muy tradicional y sobretodo vegetariano.