Latin America Magazine.

Culinario

Sabor Latino: Indio Viejo

21-11-2012 by Julienne Weegels

De Nicaraguaanse keuken kent vele bijzondere regionale gerechten en tropisch doch simpel is het een heerlijke keuken. Je kunt er leven van het eten op straat omdat er op elke straathoek wel een pulpería, panadería, fritanga of buffet is te vinden. ’s Ochtends word je al om 7 uur gewekt door de tortillera die huis aan huis ‘tortiiiiiiiilla’s verkoopt! Overal wordt van alles verkocht en het is slechts een kwestie van ontdekken waar je de beste bonen, de beste cacao of de lekkerste gegrilde maïs kunt krijgen. In elke stad... » meer lezen

Sabor Latino: Pastel de Calabaza

08-11-2012 by Eric Crouse

Het komt de meesten vast zeer bekend voor. Je bent op vakantie in het buitenland en wilt graag iets typisch van het land of uit de streek eten. Uiteraard hebben de meeste plekken daarvoor restaurants met “cocina tradicional” waar de beste lokale gerechten geserveerd worden. Zo ook in Buenos Aires, in onder andere de restaurants La Querencia en Cumaña. Hier kan je, naast de meer bekende Argentijnse keuken, met biefstuk en pasta’s, ook overheerlijke traditionele Argentijnse gerechten bestellen. Minstens één keer per maand kwam ik hier om van mijn favoriete... » meer lezen

Pan de muertos

02-11-2012 by Ruby Sanders

Zoals het beste recept voor speculaas of oliebollen niet bestaat, is ook hét recept voor de traditionele Pan de muerto moeilijk te vinden. Elke regio, elk dorp en zelfs elk gezin heeft zijn eigen absoluut beste recept, en eigen trucjes om de zoete broodjes zo mooi mogelijk te maken. Ze moeten immers de familieleden in het hiernamaals kunnen bekoren. De pan de muerto wordt namelijk gebakken en gegeten tijdens de día de los muertos, oftewel de dag van de doden, die in Latijns-Amerika op 1 en 2 november gevierd wordt.... » meer lezen

Sabor Latino: Caribisch eten bij Planet Rose

25-10-2012 by Ruby Sanders

Niet hip of oubollig, ‘authentiek’ Latijns-Amerikaans en laaggeprijsd zonder goedkoop aan te voelen. Muziek die perfect past bij het eten en een kokkin die zelf langs de tafels gaat om te serveren en te vragen of alles naar wens is. Waar vind je dit nog? Bij Planet Rose, zo blijkt; het naar eigen zeggen eerste Caribische restaurant van Nederland. In Jamaicaanse sferen vertoeven is het hier vlak achter de Amsterdamse Kinkerstraat: het interieur ziet groen en geel van de Jamaicaanse vlaggen, er wordt Engels gesproken met mooie Jamaicaanse tongval door... » meer lezen

Relleno de papas (Gevulde aardappels)

21-10-2012 by Carmen Laura Gimenez Solar

Een ware Boliviaanse klassieker. Als middelbare scholieren sprongen we stiekem over het hek  tijdens de pauze om een paar rellenos van doña Ramona, op de hoek van de straat te kunnen bemachtigen. Wat was het toch altijd een deceptie als bleek dat ze, zoals het vaak het geval was, allang waren uitverkocht. Een tafeltje, een uitklapbare kruk en een grote pan was alles wat ze nodig had. Met één hand de rellenos vormen, met de andere bakken. Dat ze iedereen even chagrijnig behandelde mocht niet schaden, haar rellenos waren onvoorstelbaar... » meer lezen

Sabor Latino: Calzones Rotos (gescheurde onderbroeken)

11-10-2012 by Bincho Alarcon

Calzones Rotos zijn Chileense zoete snacks die in Chili worden verkocht bij de bakker en door straatverkopers. Ik moest altijd erg lachen om de bijzondere naam, vooral toen ik klein was. Sinds mijn komst naar Nederland ben ik deze lekkernij zelf gaan bakken en dat doe ik nog steeds. In Chili gaat het verhaal dat de naam is ontstaan toen bij een vrouw, die op Plaza de Armas in Santiago Calzones Rotos aan het verkopen was, haar jurk door de wind omhoog werd geblazen, en iedereen haar gescheurde onderbroek kon... » meer lezen

Sabor Latino: Papa a la Huancaina versión Holandesa (Nederlandse versie van Papa a la Huancaina)

27-09-2012 by Lotte van Oudheusden

Papa a la Huancaina is een bekend recept uit de Peruaanse cuisine. Volgens de verhalen is de naam van dit gerecht halverwege de negentiende eeuw ontstaan, ten tijden van de aanleg van een spoorweg tussen havenstad Callao en de Centrale Andes. Het eten voor de werklieden die aan dit project werkten werd gemaakt door vrouwen uit Huancayo, een stad op 3200 meter hoogte in de centrale Andes. Zij maakten aardappels in een saus van kaas, gemengd met rocoto (een Latijns-Amerikaanse pepersoort) en melk en versierd met hardgekookte eieren. Later verspreidde... » meer lezen

Sabor Latino, culinaire samenwerking met Noticias

27-09-2012

Noticias en conSentido werken de komende maanden samen aan een culinaire special. Hierin besteden we gezamenlijk aandacht aan recepten met een persoonlijk tintje van redactieleden en lezers van beide sites. Ook beginnen we een culinaire ontdekkingsreis die ons brengt in Latijns-Amerikaanse restaurants in Nederland en België. De artikelen zijn te lezen op Noticias en conSentido en worden iedere twee weken gepubliceerd. Heb jij een lekker en bijzonder recept, stuur het dan op zodat wij het kunnen publiceren. Bienvenidos al Sabor Latino! Het eerste recept, Papa a la Huancaina kun je... » meer lezen

Sabor Andino in Antwerpen

18-09-2012 by Carmen Laura Gimenez Solar

Vorige week stond Lima in het teken van de Peruaanse Mistura-week, een zevendaagse culinaire ervaring waarbij chefs het Peruaanse volk op heerlijke nationale lekkernijen trakteren. Eten van alle smaken en prijzen, met de bedoeling het nationale culinaire erfgoed onder de aandacht te brengen. Vele kilometers daarvandaan konden we deze bijzonder smaakvolle week niet aan ons voorbij laten gaan; een perfecte gelegenheid om heerlijk Peruaans te gaan eten. Omringd door studentencafés, Spaanse en Portugese barretjes en de haven van Antwerpen, ligt Sabor Andino, het enige Belgisch-Peruaanse restaurant van het land. Al... » meer lezen

Mistura in Lima

17-09-2012 by Jorge Riveros Cayo

Gisteren liep één van de belangrijkste gastronomische festivals in Latijns-Amerika, Mistura in Lima, Peru, ten einde. Gedurende tien dagen kwamen kleine landbouwers, koks, bakkers, restaurants, koksscholen en tafelgenoten gezellig samen. Geniet mee na met een fotoreportage van Jorge Riveros-Cayo.    Pepe Paraqué and his gargantuan pots full of carapulcra.   María Huamaní Flores with a huge pituca potato, coming all the way from Cóndorcocha village, in Ayacucho.   Coquette dancer from the streetband at El Gran Mercado (The Great Market.)   Barbecued pork made at Warmy, a countryside restaurant in... » meer lezen

Sopa de Frijoles, bonensoep

31-08-2012 by Julienne Weegels

De Nicaraguaanse keuken kent vele bijzondere regionale gerechten en is tropisch doch simpel een heerlijke keuken. Je kunt er leven van het eten op straat omdat er op elke straathoek een pulpería, panadería, fritanga of buffet is te vinden. ’s Ochtends word je al om 7 uur gewekt door de tortillera die huis aan huis ‘tortiiiiiiiilla’s verkoopt! Overal wordt van alles verkocht en het is een kwestie van ontdekken waar je de beste bonen, de beste cacao of de lekkerste gegrilde maïs kunt krijgen. In elke stad bruist de markt van de... » meer lezen

Stadslandbouw in Bogotá: steeds meer behoefte aan duurzame producten

27-08-2012 by Aurora Peters

In een metropool als Bogotá, met meer dan 7,5 miljoen inwoners; waar het verkeer voorbij raast, lijken de mensen op eerste gezicht geen tijd te hebben voor stadslandbouw. Niets blijkt minder waar, want in vijf van de twintig wijken van de Colombiaanse hoofdstad zijn de afgelopen jaren projecten ontstaan om mensen te stimuleren hun eigen groente en fruit te verbouwen.     Helena Villamil is initiatiefnemer van een stadstuin in het centrum. Ze is al vijf jaar intensief bezig met het onderhouden van haar tuin en vooral met het opleiden... » meer lezen

Music from the Coffeelands: Rum en Cachaça

09-06-2012 by Pieter-Jan Schotsmans

Deze week kiezen we voor rum en cachaça. Het basisingrediënt van de meest populaire cocktail: Mojito! De Mojito beleeft hoogdagen in het Europese continent. De laatste 5 jaren heeft zowat elke moderne bar een Mojito en Caiperinha op de kaart staan. De basis van dit drankje? Rum en cachaça, populaire derivaten van suikerriet. In dit artikel bieden we de geschiedenis en het productieproces van rum. We eindigen met het recept voor mojito’s zodat ook u een lekker cocktailtje kan maken vanavond.  Brindamos – Salud Amor y Dinero! Laten we klinken –... » meer lezen

Vegetarische feijoada

27-05-2012 by Carmen Laura Gimenez Solar

Als je veel volk moet voeren, dan is feijoada, een van Brazilië’s gastronomische specialiteiten, uiterst geschikt om mensen vol, tevreden, en blij te krijgen, dat wist Graça, mijn Braziliaanse collega mij te vertellen. Feijoada is daarnaast een gerecht met een verhaal. Traditie luidt dat het oorspronkelijk een slavengerecht is. In het koloniale tijdperk, als de gerechten van de Portugese heer werden klaargemaakt werd het ongewenste restvlees (oren, staarten, ingewanden, taaie stukken e.d.) afgevoerd naar de barracas, waar zijn slaven leefden. De slaven bereiden deze stukken dier met het schaarse waar... » meer lezen