Een traditionele Braziliaanse feijoada naast een lokaal Hollands lam: restaurant Boteco Lúcio in Amsterdam serveert naar eigen zeggen “een creatieve mix tussen de Braziliaanse en Europese keuken”, en dat klopt behoorlijk. Het restaurant, dat niet direct opvalt tussen de vele eetgelegenheden, bestaat ruim een jaar en gaat onder bezielende leiding van chef-kok Lúcio Fiúza. Deze Braziliaan was eerder chef-kok in en eigenaar van verschillende restaurants in Brazilië, Venezuela en El Salvador. Hij maakt zoveel mogelijk gebruik van biologische producten en maakt het liefst alles zelf. Na zijn Latijns-Amerikaanse omzwervingen kwam... » meer lezen
Hoewel de Peruaanse keuken binnen Peru en daarbuiten een onmiskenbare traditie geniet, weten we er in Nederland vrij weinig van, behalve misschien dat ze in Peru cavia’s eten. Maar waar in Nederland en België nog wel een handjevol Peruaanse restaurants te vinden zijn, is van de Colombiaanse en Venezolaanse keuken zo mogelijk nog minder bekend. En dat is jammer! Onlangs zijn twee Engelstalige kookboeken verschenen die deze keukens introduceren aan een breed (niet-latino) publiek: The food & cooking of Peru en The food and cooking of Colombia and Venezuela. Deze... » meer lezen
Niet hip of oubollig, ‘authentiek’ Latijns-Amerikaans en laaggeprijsd zonder goedkoop aan te voelen. Muziek die perfect past bij het eten en een kokkin die zelf langs de tafels gaat om te serveren en te vragen of alles naar wens is. Waar vind je dit nog? Bij Planet Rose, zo blijkt; het naar eigen zeggen eerste Caribische restaurant van Nederland. In Jamaicaanse sferen vertoeven is het hier vlak achter de Amsterdamse Kinkerstraat: het interieur ziet groen en geel van de Jamaicaanse vlaggen, er wordt Engels gesproken met mooie Jamaicaanse tongval door... » meer lezen
Calzones Rotos zijn Chileense zoete snacks die in Chili worden verkocht bij de bakker en door straatverkopers. Ik moest altijd erg lachen om de bijzondere naam, vooral toen ik klein was. Sinds mijn komst naar Nederland ben ik deze lekkernij zelf gaan bakken en dat doe ik nog steeds. In Chili gaat het verhaal dat de naam is ontstaan toen bij een vrouw, die op Plaza de Armas in Santiago Calzones Rotos aan het verkopen was, haar jurk door de wind omhoog werd geblazen, en iedereen haar gescheurde onderbroek kon... » meer lezen
Noticias en conSentido werken de komende maanden samen aan een culinaire special. Hierin besteden we gezamenlijk aandacht aan recepten met een persoonlijk tintje van redactieleden en lezers van beide sites. Ook beginnen we een culinaire ontdekkingsreis die ons brengt in Latijns-Amerikaanse restaurants in Nederland en België. De artikelen zijn te lezen op Noticias en conSentido en worden iedere twee weken gepubliceerd. Heb jij een lekker en bijzonder recept, stuur het dan op zodat wij het kunnen publiceren. Bienvenidos al Sabor Latino! Het eerste recept, Papa a la Huancaina kun je... » meer lezen
Vorige week stond Lima in het teken van de Peruaanse Mistura-week, een zevendaagse culinaire ervaring waarbij chefs het Peruaanse volk op heerlijke nationale lekkernijen trakteren. Eten van alle smaken en prijzen, met de bedoeling het nationale culinaire erfgoed onder de aandacht te brengen. Vele kilometers daarvandaan konden we deze bijzonder smaakvolle week niet aan ons voorbij laten gaan; een perfecte gelegenheid om heerlijk Peruaans te gaan eten. Omringd door studentencafés, Spaanse en Portugese barretjes en de haven van Antwerpen, ligt Sabor Andino, het enige Belgisch-Peruaanse restaurant van het land. Al... » meer lezen
Gisteren liep één van de belangrijkste gastronomische festivals in Latijns-Amerika, Mistura in Lima, Peru, ten einde. Gedurende tien dagen kwamen kleine landbouwers, koks, bakkers, restaurants, koksscholen en tafelgenoten gezellig samen. Geniet mee na met een fotoreportage van Jorge Riveros-Cayo. Pepe Paraqué and his gargantuan pots full of carapulcra. María Huamaní Flores with a huge pituca potato, coming all the way from Cóndorcocha village, in Ayacucho. Coquette dancer from the streetband at El Gran Mercado (The Great Market.) Barbecued pork made at Warmy, a countryside restaurant in... » meer lezen
De Nicaraguaanse keuken kent vele bijzondere regionale gerechten en is tropisch doch simpel een heerlijke keuken. Je kunt er leven van het eten op straat omdat er op elke straathoek een pulpería, panadería, fritanga of buffet is te vinden. ’s Ochtends word je al om 7 uur gewekt door de tortillera die huis aan huis ‘tortiiiiiiiilla’s verkoopt! Overal wordt van alles verkocht en het is een kwestie van ontdekken waar je de beste bonen, de beste cacao of de lekkerste gegrilde maïs kunt krijgen. In elke stad bruist de markt van de... » meer lezen
In een metropool als Bogotá, met meer dan 7,5 miljoen inwoners; waar het verkeer voorbij raast, lijken de mensen op eerste gezicht geen tijd te hebben voor stadslandbouw. Niets blijkt minder waar, want in vijf van de twintig wijken van de Colombiaanse hoofdstad zijn de afgelopen jaren projecten ontstaan om mensen te stimuleren hun eigen groente en fruit te verbouwen. Helena Villamil is initiatiefnemer van een stadstuin in het centrum. Ze is al vijf jaar intensief bezig met het onderhouden van haar tuin en vooral met het opleiden... » meer lezen
Deze week kiezen we voor rum en cachaça. Het basisingrediënt van de meest populaire cocktail: Mojito! De Mojito beleeft hoogdagen in het Europese continent. De laatste 5 jaren heeft zowat elke moderne bar een Mojito en Caiperinha op de kaart staan. De basis van dit drankje? Rum en cachaça, populaire derivaten van suikerriet. In dit artikel bieden we de geschiedenis en het productieproces van rum. We eindigen met het recept voor mojito’s zodat ook u een lekker cocktailtje kan maken vanavond. Brindamos – Salud Amor y Dinero! Laten we klinken –... » meer lezen
Gastronomie en eten is een sappig onderwerp dat steeds aanwezig is geweest in de kunsten. Zo betoogde Professor Rita De Maeseneer in haar cursus ‘La Comida en las Letras Hispánicas’ op intrigerende wijze dat eten onder andere religieuze, sociale, psychologische, culturele, seksuele, raciale,… connotaties kan hebben. Er is, ter illustratie, de 16e eeuwse kroniekschrijver Alvar Núñez Cabeza de Vaca die in zijn ‘Naufragios’ gekookt vlees en vis aanbrengt als tekenen van beschaving, dit in contrast met het plantaardige rauwe voedsel van de Nieuwe Wereld dat als barbaars wordt bestempeld. Bier en... » meer lezen