En la capital boliviana hay más de 90 mercados con 2000 puestos de venta. En las calles paceñas hay 40.000 vendedores de los cuales el 80% son mujeres. Los mercados no solo son ejes económicos cruciales sino que también son arenas sociales muy importantes. En la multitud no solamente se vende todos los productos y alimentos imaginables o se come grandes platos regionales variados. En los mercados se vive, se interactúa, se intercambia, se mira los ojos. ... » meer lezen
Kookinspiratie haal je overal vandaan: je moeder, je oma, boeken, restaurants, vrienden, kookprogramma’s… en in ons geval zijn ook culinaire blogs en websites van en/of over de Latijns-Amerikaanse keukens vaak bron van inspiratie. Hieronder een lijst van onze favorieten: laylita.com perudelights.com mycolombiancocina.com tasteofcuba.com antilliaans-eten.nl la-cocina.be patismexicantable.com surinaamseten.nl thelatinkitchen.com
Altijd een handige tip: als je in een restaurant met een buitenlandse keuken eet, kijk dan even goed rond. Zie je ook mensen afkomstig uit het betreffende land eten? Dan weet je meestal zeker dat je in ieder geval qua authenticiteit goed zit. In Nederland nog niet zo makkelijk, want hoeveel Colombianen wonen er nu helemaal in Amsterdam-Zuid? In ieder geval eten ze bij El Panelazo in Buitenveldert. Meteen bij binnenkomst valt op dat het restaurant gezellig gevuld is, zowel met Nederlanders als met Colombianen, en zelfs een paar Japanners... » meer lezen
Er is niets dat mij zo geliefd doet voelen als een kom stomende caldo de gallina de campo (plattelandskippensoep) voorgeschoteld krijgen. De liefde van de man gaat door de maag. Deze vrouw voelt al de cariño van de wereld in zich opborrelen wanneer haar man haar lichaam weer tot leven brengt met een kippensoepje dat geduldig heeft staan pruttelen. Na een lange voormiddag werken, zielig ziek zijn, of gewoon als kommetje troost: chocolade en koffie hollen tevergeefs achter deze voedzame kippenbouillon aan met hun snel uitputtende suikers en cafeïne. Er... » meer lezen
Intussen is er evenveel tijd verstreken als de tijd die ik effectief in Mexico doorbracht: twee jaar en een half. Een lief, twee jobs en drie kookcursussen later droom ik nog bijna wekelijks van die heerrrlijke Mexicaanse keuken met haar kleurrijke groenten, vruchten en kruiden. ‘Super sabroso, super fresco.’ Het kan ook aan de toenmalige schoonmoeder liggen, die me meetroonde van markt naar keuken en eettafel om ‘chiles en nogada’, ‘moles’ en ‘tortillas’ allerhande van begin tot einde in elkaar te flansen. Bij deze, uit culinaire nostalgie, drie Mexicaanse gerechten... » meer lezen
Intussen is er evenveel tijd verstreken als de tijd die ik effectief in Mexico doorbracht: twee jaar en een half. Een lief, twee jobs en drie kookcursussen later droom ik nog bijna wekelijks van die heerrrlijke Mexicaanse keuken met haar kleurrijke groenten, vruchten en kruiden. ‘Super sabroso, super fresco.’ Het kan ook aan de toenmalige schoonmoeder liggen, die me meetroonde van markt naar keuken en eettafel om ‘chiles en nogada’, ‘moles’ en ‘tortillas’ allerhande van begin tot einde in elkaar te flansen. Bij deze, uit culinaire nostalgie, drie Mexicaanse gerechten... » meer lezen
Intussen is er evenveel tijd verstreken als de tijd die ik effectief in Mexico doorbracht: twee jaar en een half. Een lief, twee jobs en drie kookcursussen later droom ik nog bijna wekelijks van die heerrrlijke Mexicaanse keuken met haar kleurrijke groenten, vruchten en kruiden. ‘Super sabroso, super fresco.’ Het kan ook aan de toenmalige schoonmoeder liggen, die me meetroonde van markt naar keuken en eettafel om ‘chiles en nogada’, ‘moles’ en ‘tortillas’ allerhande van begin tot einde in elkaar te flansen. Bij deze, uit culinaire nostalgie, drie Mexicaanse gerechten... » meer lezen
Argentijnse restaurants heb je in alle soorten en maten. Vaak zijn het ketens, gerund door Nederlandse eigenaren en met een clichématige, doch vrij prijzige menukaart. Het Leidse restaurantje El Gaucho, een eenmanszaakje gerund door een Argentijn, is anders. Een van de koks, César, vertelt me er meer over. De locatie lijkt op het eerste gezicht op een zogeheten tourist trap te wijzen; de Steenstraat in Leiden is een zeer centrale, drukke straat in het verlengde van het station met een aaneenschakeling van exotische (en minder exotische) restaurantjes. Ook het interieur... » meer lezen
In de vijf weken dat mijn moeder bij ons logeerde om haar eerste kleindochter te ontmoeten, werd ik herinnerd aan een van de meest typerende kenmerken van ons Bolivianen (en waarschijnlijk van de meeste Latijns-Amerikanen): wij houden van zoet. De suikerpot is telkens leeg, de repen chocola worden een na de ander verslonden en er is altijd een passende gelegenheid (verjaardag, kraambezoek, gewoon een zondag, een regenachtige dag) om iets zoets uit de keuken te toveren met bijpassende ohhhhh’s en aaahhhh’s van onze veel soberdere en zoet vrezende Nederlandse slachtoffers.... » meer lezen
Wat Allerheiligen is in België en Halloween in de commerciële wereld, is Día de los Muertos (dag van de doden) in Mexico en Día de los Difuntos (dag van de overledenen) in Ecuador. Net als bij andere religieuze feesten in Latijns-Amerika weerspiegelt 2 november in Ecuador westerse en inheemse tradities en speelt voedsel een hoofdrol in de viering. Het gaat zoals in Mexico bovendien om een mooi en begrijpelijk idee. Het lekkers is zowel voor levende vrienden en buren als voor deze die er niet meer zijn. Wij leggen stil... » meer lezen
In Latijns-Amerika moet je niet altijd zelf koken, ga ook eens de straat op om in een gezellige huiskamer of onderweg een empanada of humita te smullen!
Pisco sour, wie is er niet dronken van geworden tijdens een bezoek aan Chili of Peru? Maar is het een typisch Chileens drankje of komt de pisco oorsponkelijk uit Peru? Het antwoord hangt meestal af van de gesprekspartner, de Peruaan of de Chileen. Tijd dus voor een onderzoekje naar de feiten, voordat we gaan mixen en drinken. Volgens de linguïst Rodolfo Lenz komt het woord ‘pisco’ uit het Quechua. Het zou al eeuwen over de hele kustlijn van Latijns Amerika worden gebruikt en ‘kleine vogel’ betekenen. De Quechua taal werd... » meer lezen
Mashua is een in het Andesgebied voorkomende soort aardappel, en ook een stijlvol en strak uitziend restaurant op de Prinsengracht in Amsterdam, waar wij voor een nieuwe restaurantrecensie op bezoek gingen. Misschien wil het restaurant met deze naam een soort regionale zeldzaamheid suggereren als het om eten gaat, en dat blijkt een terechte suggestie te zijn. Alle eters aan onze tafel vielen letterlijk stil van de smaaksensatie van elk van de verschillende gerechten die ons werden opgediend. In hartje Amsterdam, op spuugafstand van de Leidsestraat bevindt zich dit moderne restaurant,... » meer lezen
Terwijl wij in België en Nederland dartel paaseitjes snoepen, is het paasweekend in Ecuador serieuze kost. Goede Vrijdag, Viernes Santos, kom ik in Ibarra op straat een Ecuadoriaanse buurvrouw tegen die zes jaar in België heeft gewoond. Ze vertelt hoe Goede Vrijdag in België voor haar vrij onopgemerkt voorbij ging. “Ik at gewoon vlees”, zegt ze vol ongeloof. In de aanloop naar Pasen, tijdens de vasten, eet een goede katholiek geen vlees, vooral niet op Witte Donderdag en Goede Vrijdag. Het naleven van dit religieus gebod in een “carnivoor land”... » meer lezen
Last van opgekropte woede of hangt de kou je de keel uit? Breek een kokosnoot stuk en doe negatieve gevoelens en sneeuw smelten bij de zon met een heerlijke Ecuadoraanse encocado! Laat je humeur zuur (citroen), zoet (kokos) en pikant (peper) smaken en laat je meevoeren met de zeegeur van visjes naar een rustgevend palmbomenstrand. Encocado is een zeevruchtengerecht afkomstig uit de Ecuadoraanse noordelijke kustprovincie Esmeraldas, ook wel de groene provincie genoemd. Het gerecht wordt in heel het Zuid-Amerikaanse land gesmaakt en is te vinden op de website van verschillende... » meer lezen