Latin America Magazine.

Culinario

De avocado’s in Chili groeien niet door klimaatverandering

01-03-2023 by Samsam

Nederland is een van de grootste importeurs van avocado’s. Deze vruchten groeien onder andere in Chili. De moeder van Felipe (11) werkt op zo’n plantage, maar de avocado’s groeien niet. Dat komt door droogte én klimaatverandering. Er zijn meer koele nachten nodig. Camera en interviews: Jan-willem Bult en Aldana Duhalde. Deze video verscheen eerder bij Samsam. 

Che Empanadas: Argentijnse diaspora in Brussel toont zich gul

05-12-2022 by Willemjan Vandenplas

Een Argentijnse familie die investeert in Argentijnse horeca in Brussel onder de naam Mi tango, en uitbater van het gelijknamige restaurant, heeft dit jaar een cadeau gedaan aan de studentenpopulatie van de ULB (Vrije universiteit van Brussel): Che Empanada, een kiosk die sinds april is geopend en waar Argentijnse specialiteiten worden verkocht.  Het is een kiosk afgewerkt met ijzerwerk en met een art nouveau-motief. Binnen is het bekleed met duurzame materialen: CO2-opnemende planten en een houten uithangbord met de menulijst erop, en in een houten etalage liggen dan de empanadas... » meer lezen

Cones, de eerste ambachtelijke Argentijnse ijswinkel van België

07-07-2022 by Willemjan Vandenplas

De Argentijnse Alejandro Atampi en zijn Belgische vrouw brengen artisanale en seizoensgebonden ijsjes naar Brussel. Hun ijsjeszaak Cones kiest zo veel mogelijk voor biologische producten en typische smaken. Dat is het geheim van de eerste Argentijnse ijszaak van Brussel en België.   Alejandro Atampi begon in Argentinië op jonge leeftijd te werken als metselaar. Eind jaren negentig vertrok hij naar New York, omdat hij in Argentinië een man had leren kennen die personeel zocht voor zijn ijswinkel Cones in de Verenigde Staten. Hij ging aan de slag in de druk... » meer lezen

Echte taco’s bij Bar AMI in Antwerpen

13-02-2019 by Carmen Laura Gimenez Solar, Ruby Sanders

Een restaurant dat taco’s serveert leidt regelmatig tot diepe teleurstellingen, bijvoorbeeld als bij wijze van taco een harde, ronde en gevouwen reuze-nacho met een plasticachtige gloed, gevuld met alles wat men in de keuken kon vinden, je vanuit het bord aanstaart. Dit zorgt er vanzelf voor dat je al argwanend wordt bij het lezen van taco’s op het menu, en die misschien nooit meer vrijwillig bestelt. Wat een aangename verrassing daarom om bij het Antwerpse Bar Ami heerlijke verse, traditionele (ja échte!) taco’s en tamales te mogen eten. In tegenstelling... » meer lezen

Chefkoks koken voor gastronomische opleiding Manq’a in Colombia

02-01-2019

Joris Bijdendijk, executive chef van RIJKS, het restaurant van het Rijksmuseum kookt op 11, 12 en 13 januari samen met topchef Nicolás López van restaurant Villanos en Bermudas. Het restaurant is sinds de opening onderdeel van de culinaire revolutie in Colombia en werd in 2018 bekroond met een nummer 15 notering op de Latin America’s 50 Best Restaurants lijst. Tijdens het driedaags evenement bundelen de chefs hun krachten en zetten zich in voor Manq’a, de gastronomische opleiding opgericht door ontwikkelingsorganisatie ICCO en Claus Meyer (van o.a. The Nordic Food Movement... » meer lezen

Pique Macho

07-11-2018 by Sanne Rooijakkers

You can think of Pique Macho as the ‘kapsalon’ of Bolivia. It might not look much when compared to certain, more eloquent dishes, but it’s a wildly popular dish in Bolivia, that is commonly eaten on Fridays. It consists of tranches of beef in it’s gravy, accompanied by sausage, french fries, hard-boiled egg, stripes of bell pepper and tomato. Like most other food in Boliva, many locals drench it in every sauce they can find, from mayonaise to ketchup, from mustard to home-made salsas. 

Charquekan

02-06-2018 by Ton van den Born

Charquekan is typical in the Bolivian kitchen. As typical as the bowler hat in clothing, or the tarka, a musical instrument. Charquekan contains basics as white corn and potatoes. It is served with accompaniments such as boiled egg and cheese. The combination with cheese is just great. It is a warm dish, which you could eat at lunchtime. Bolivian cuisine combines Spanish and indigenous ingredients. Besides corn and potatoes you’ll find in the daily diet the famous quinoa, very healthy and nutritious, and lots of beans. The food differs in the... » meer lezen

Sabor Latino: tortillas de tiesto

10-04-2018 by Lisa Couderé

Ook al gemerkt dat eten naar gelang vorm, bereidingswijze en historiek een voller smaakpalet aanbiedt? Zo ook de Ecuadoraanse ‘tortillas de tiesto‘. Tortilla’s van volkoren-, mais-, … meel met eieren en boter, gebakken op een droge plaat van klei. Ronde tortilla’s op een ovalen bakplaat die cyclisch de Latijns-Amerikaanse geschiedenis herhalen. Persoonlijk ben ik een grote fan van rond eten. De Centraal-Amerikaanse maïstortilla’s, de Ecuadoraanse gebakken aardappelpuree-tortilla’s yapingachos, Colombiaanse en Venezolaanse arepas, ronde chocoladekoekjes, een spiegelei, en de Ecuadoraanse tortillas de tiesto. Deze tortillas kunnen naar smaak en moment van... » meer lezen

Sabor Latino: Vega-enchiladas

01-03-2018 by Ruby Sanders

Mexicaans eten blijft in Nederland en België vaak omgeven door raadsels. Wat is nu ‘echt’ Mexicaans en wat is Tex-Mex, of sterker nog, Euro-Mex? Bestaan de harde tacoschelpen die wij hier kennen in Mexico eigenlijk wel? En tortillas van tarwebloem, waar is dat ooit uitgevonden? Binnenkort vertrek ik zelf naar Mexico en zal het mij hopelijk allemaal duidelijk worden. Wat is alvast weet: de lekkerste tortilla’s zijn van maismeel en de beste tacos zijn zacht.  Maar voordat het zover is, kan ik nog met een gerust hart een Neder-Mex recept... » meer lezen

The very Brazilian (Baiana or Capixaba) moqueca!

05-09-2017 by Raquel Peixoto

Moqueca is a Brazilians’ favorite dish for many reasons: it is practical to make, it is healthy, and involves a combination of ingredients that is genuinely Brazilian. Fish, Urucum , coriander, tomatoes, plus coconut milk, pepper and dendê oil (the last three only in the baiana – version) are the main stars of this complex combination of flavours. According to many sources (family and friends mostly) I consulted to write this text, moqueca is a plate with indigenous and African origins. While the moqueca capixaba (from the State of Espírito Santo) seems... » meer lezen

Sabor Latino: tabouleh met quinoa

13-04-2017 by Ruby Sanders

Waar wij in Nederland al moeite hebben om één identiteit vorm te geven, gaat dat op sommige plekken aan de andere kant van de oceaan er heel anders aan toe. Want waarom genoegen nemen met één als je het beste kunt halen uit twee, drie of meer culturen? Zeker wanneer het om voedsel gaat, kunnen we niet anders dan iedere identiteit bovenop of naast de Nederlandse te omarmen. Van twee walletjes eten moeten we daarom veel letterlijker opvatten. In Latijns-Amerika is de eetcultuur niet alleen enorm gevarieerd en beïnvloed door... » meer lezen

Latijns-Amerikaanse restaurants in Nederland en België

25-03-2017 by Ruby Sanders

  Waar kun je lekker Latijns-Amerikaans eten in Nederland en België?  conSentido is altijd op zoek naar het echte Latijns-Amerikaanse eten in België en Nederland. Restaurants en cafés waar de maaltijden centraal staan, waar je je even in de straten van Lima, Bogotá of Buenos Aires waant, terugdenkt aan dat kraampje op de markt of het eten van je familie. Hier houden we daarom een lijst bij met onze favorieten, met links naar recensies die wij schreven, en alle restaurants die nog op ons wensenlijstje staan.  Amsterdam   Argentijns: La Cantina... » meer lezen

Pacha «tierra» – Manka «olla»: Olla de tierra

23-03-2017 by Gabriela Elizabeth Ayala Coral

Después de años esperando este gran ritual, la Pachamanka llego como un viento rápido sin esperar que venía, para que pudiera ser parte de ella y pueda compartirla. La forma de cocción de alimentos de más de 5mil años por supuesto a.C, nos dice la capacidad indiscutible de ingeniería y arquitectura de habitantes ancestrales que nos dejaron infinidad de legados en nuestras manos está el hecho de respetar, aprender, reaprender y continuar con saberes propios. Sin duda la Pachamanka fue bella en este quinto encuentro de caminantes de la 2da... » meer lezen

Sabor Latino: Cuñapes

01-03-2017 by Carmen Laura Gimenez Solar

Cuñape in Bolivia, pão de queijo in Brazilie, pan de yuca in Uruguay, en zo zijn er nog veel meer verschillende namen voor deze stukjes wolk, zo herkenbaar uit de straten van Latijns-Amerika, en onvergetelijk voor wie ze proeft. Hoe kan het ook anders, zacht, smaakvol en troostrijk als ze zijn.  In de oostelijke regio van Bolivia komen cuñapes na 15:00 uur vers uit de oven. Precies op tijd voor de café de la siesta – dat luie en gezellige eetmoment dat de middag in tweeën breekt – de uurtjes die niet-te-doen... » meer lezen

Het beste over Latijns-Amerika op conSentido in 2016!

03-01-2017

Beste conSentido-lezer, We staan weer aan het begin van een nieuw jaar. Een nieuw westers jaar, zoals vrienden uit de Andes benadrukken, want de Andes-kalender loopt op een ander ritme.  Om het jaar goed in te zetten, kijken we nog even terug naar de meest gelezen artikelen die op conSentido verschenen in 2016. Het is een mooie greep van wat conSentido is; heerlijk Latijns-Amerikaans eten, reizen, film en muziek, en daarbij sterke achtergrondstukken over de actualiteit. We begonnen het jaar met een nieuwsbrief over migratie; een onderwerp dat aan het eind van het jaar... » meer lezen