Latin America Magazine.
 

Cones, de eerste ambachtelijke Argentijnse ijswinkel van België

07-07-2022 by Willemjan Vandenplas
De Argentijnse Alejandro Atampi en zijn Belgische vrouw brengen artisanale en seizoensgebonden ijsjes naar Brussel. Hun ijsjeszaak Cones kiest zo veel mogelijk voor biologische producten en typische smaken. Dat is het geheim van de eerste Argentijnse ijszaak van Brussel en België.
 
Alejandro Atampi begon in Argentinië op jonge leeftijd te werken als metselaar. Eind jaren negentig vertrok hij naar New York, omdat hij in Argentinië een man had leren kennen die personeel zocht voor zijn ijswinkel Cones in de Verenigde Staten. Hij ging aan de slag in de druk bezochte winkel, dicht bij de WTC-torens. In de Big Apple leerde hij zijn Brusselse vrouw kennen, die daar Engels studeerde. Sinds 2018 wonen de twee in België. En in de zomer van 2019 openden ze de tweede vestiging van Cones in Elsene.
 
Natuurlijk, de bekendste ijsjes, dat zijn de Italiaanse gelato. Deze zijn door de Italiaanse massa-immigratie naar Argentinië gekomen, en daar ontstond er een symbiose tussen lokale en Italiaanse smaken. En zo komt het dat je bij Cones Brussels kunt proeven van ijssmaken als maté-thee, dulce de leche, maïs, zoete aardappel, biet, pompoen, sabayon en verschillende sorbets.
 
De naam Cones verwijst niet alleen naar het hoorntje van het ijsje, maar ook naar de Cono sur of de zuidkegel van Zuid-Amerika. Het thema van de ijswinkel is de inheemse cultuur van Salta en Jujuy, steden in het noorden van Argentinië. Alejandro komt zelf uit Buenos Aires.
 
In de zaak kun je niet alleen een ijsje proeven en een kop koffie drinken, maar er zijn ook geregeld facturas of Argentijnse koffiekoeken en de bekende alfajores (tarwekoekjes met daartussen dulce de leche) te krijgen. Er is een tafel om fijn bij te babbelen in het Spaans (of een andere taal naar keuze). De Argentijns-Brusselse gemeenschap is hier dan ook goed vertegenwoordigd en vindt er steeds meer haar ontmoetingsplaats.
 

Cones Brussels 
Hippodroomlaan 59
1050 Elsene
Geopend van woensdag tot en met zondag, van 14.30 tot 20.00 uur.

 
reageren