Latin America Magazine.
 

Colombiaanse vallenato-legende Diomedes Díaz overleden

23-12-2013

Op 22 december is Diomedes Díaz, een van Colombia’s bekendste maar ook meest besproken vertolkers van de vallenato, overleden. Díaz, ook wel ‘el Cacique de la Junta’ (naar zijn geboorteplaats la Junta) genoemd, is volgens de autoriteiten van zijn woonplaats Valledupar – tevens de hoofdstad van de vallenato – in een kliniek aan de gevolgen van een hartaanval overleden. Hij werd 56 jaar.

Volgens getuigenissen liepen de straten van Valledupar na het bericht over zijn overlijden direct vol met fans die hun laatste steun wilden betuigen aan de volgens velen grootste vallenatozanger van zijn tijd. Días was een veelbesproken figuur, niet alleen door de vele hits en muzikale onderscheidingen.

Hij stond bekend als feestbeest en rokkenjager, en bovendien in goed contact met narco’s en paramilitairen, maar het meest besproken hoofdstuk uit zijn leven was toch wel de onopgeloste dood van zijn ‘vriendin’ en fan Doris Adriana Niño, tijdens een huisfeestje in Bogotá in 1997.
Nadat het lichaam van Niño ver buiten de stad gevonden was, bleek dat zij sterk onder invloed was geweest ten tijden van haar dood, maar uiteindelijk door verstikking om het leven was gekomen. Díaz werd in eerste instantie tot ruim 10 jaar gevangenisstraf veroordeeld, maar wist dat door het inzetten van zijn slechte gezondheid en een krankzinnige vluchtpoging terug te brengen naar de uiteindelijke 37 maanden.

De rechtszaak en zijn veroordeling heeft zijn muzikale loopbaan geenszins tot een einde gebracht, Días toerde nog vaak door Colombia, Latijns-Amerika en Europa en ontving in 2010 nog een Latin Grammy voor het beste vallenato-album.

reageren