Calzones Rotos zijn Chileense zoete snacks die in Chili worden verkocht bij de bakker en door straatverkopers. Ik moest altijd erg lachen om de bijzondere naam, vooral toen ik klein was. Sinds mijn komst naar Nederland ben ik deze lekkernij zelf gaan bakken en dat doe ik nog steeds.
In Chili gaat het verhaal dat de naam is ontstaan toen bij een vrouw, die op Plaza de Armas in Santiago Calzones Rotos aan het verkopen was, haar jurk door de wind omhoog werd geblazen, en iedereen haar gescheurde onderbroek kon zien.
Met weemoed denk ik terug aan deze Calzones Rotos. Tijdens één van mijn bezoeken aan Spanje liep ik langs de bakkerij van een klooster, en ik vroeg of ze Calzones Rotos verkochten. Een non, verbluft door mijn indiscrete vraag, legde me uit dat dit een bakkerij was, geen lingeriewinkel. Toen ik haar vertelde wat Calzones Rotos waren in Chili, vertelde ze me dat deze lekkernij zijn oorsprong heeft in het tijdperk van Adam en Eva onder de naam “gescheurde vijgenbladeren”, aangezien Adam en Eva geen ondergoed droegen maar vijgenbladeren.
De Calzones Rotos worden in Chili gegeten met Las Once; dit is de maaltijd die in Chili in de middag wordt geserveerd, vergelijkbaar met een Engelse High Tea. De naam Las Once komt uit de tijd van de drooglegging (het alcoholverbod) in Chili, aan het einde van de 19e eeuw. In die tijd werd, in plaats van thee, brandewijn geschonken als een manier om toch alcohol te drinken, waarvan de Chileense vertaling, ‘aguardiente’, uit 11 (once) letters bestaat. Tegenwoordig worden de Calzones Rotos vaak om 17 uur, ‘a las once’, gegeten. Vooral in de winter zijn ze erg populair.
Video om het deeg van de Calzones Rotos te snijden:
Noticias en conSentido werken de komende maanden samen aan een culinaire special. Hierin besteden we gezamenlijk aandacht aan recepten met een persoonlijk tintje van redactieleden en lezers van beide sites. Ook beginnen we een culinaire ontdekkingsreis die ons brengt in Latijnsamerikaanse restaurants in Nederland en Belgie. De artikelen zijn te lezen op Noticias en conSentido en worden iedere twee weken gepubliceerd. Heb jij een lekker en bijzonder recept? Stuur het dan op zodat wij het kunnen publiceren.