Latin America Magazine.
 

Bouw aan de omstreden Inambari-dam in Zuid-Peru stilgelegd

29-07-2011

De ontslagnemende regering van President Alan García heeft in juni dit jaar de voorbereidende werken aan de Inambari dam in het zuidoosten van Peru stilgelegd. De dam maakt deel uit van een project van 3,6 miljard euro en beoogt één van de grootste dammen in Latijns-Amerika te worden. Het betreft een akkoord tussen Brazilië en Peru in juni vorig jaar om vijf dammen met waterkrachtcentrales te bouwen op Peruaans grondgebied. Ook de voorbereidende werken aan de dam Mainique in Cusco en Paquitzapango in Junín zijn door de Peruaanse regering stilgelegd.

De voorlopige maatregel is het gevolg van onderhandelingen met burgemeesters en plaatselijke leiders uit de regio Puno waar de dam zou komen. Volgens tegenstanders moeten er 70 dorpen verdwijnen voor het stuwmeer. De bevolking die moet wijken vreest dat ze niet genoeg zal worden gecompenseerd en omwonenden zijn bang dat de dam milieuproblemen zal veroorzaken. Bovendien verplicht het akkoord Peru dertig jaar lang een bepaalde hoeveelheid stroom aan Brazilië te leveren en stellen tegenstanders dat Peru nog niet kan inschatten hoeveel elektriciteit het zelf zal nodig hebben. Voorstanders voeren aan dat afgezien van de inkomsten voor Peru met de export van stroom naar Brazilië, de dam plaatselijke problemen als de bevolkingsdruk, illegale mijnbouw en de productie van cocaïne kan helpen oplossen.

Voorlopig wordt het probleem enkel doorgeschoven naar García’s opvolger Ollanta Humala die op 28 juli beëdigd wordt. Volgens Electrobrás één van de twee aandeelhouders van het Braziliaanse elektriciteitsbedrijf Egasur dat de tijdelijke concessies bezat om de haalbaarheid en de milieueffecten te bestuderen, kan het project nog altijd gerealiseerd worden. Altino Ventura van het Braziliaans Ministerie van Mijnbouw en Energie heeft laten weten dat het project momenteel enkel door Peru aan de wetgeving wordt getoetst en de belangen van de omwonende bevolking worden bekeken. Bovendien maken de tegenstanders zich zorgen dat toekomstig President Humala te dicht bij Brazilië aanleunt. (bron: De Morgen)

reageren