Latin America Magazine.
 

Boteco Lúcio: Braziliaans fusioneten in Amsterdam-Zuid

20-02-2013 by Ruby Sanders

Braziliaans restaurant Boteco Lúcio
Amstelveenseweg 91 in Amsterdam 
Open dinsdag tot en met zondag

Voorgerechten: €6 – €10,50
Hoofdgerechten: €18 – €21
Nagerechten: €4 – €6
Driegangenmenu: €31

Een traditionele Braziliaanse feijoada naast een lokaal Hollands lam: restaurant Boteco Lúcio in Amsterdam serveert naar eigen zeggen “een creatieve mix tussen de Braziliaanse en Europese keuken”, en dat klopt behoorlijk. Het restaurant, dat niet direct opvalt tussen de vele eetgelegenheden, bestaat ruim een jaar en gaat onder bezielende leiding van chef-kok Lúcio Fiúza. Deze Braziliaan was eerder chef-kok in en eigenaar van verschillende restaurants in Brazilië, Venezuela en El Salvador. Hij maakt zoveel mogelijk gebruik van biologische producten en maakt het liefst alles zelf.

NWgevel-boteco

Na zijn Latijns-Amerikaanse omzwervingen kwam Lúcio in 1997 naar Nederland en inmiddels is zijn Nederlands goed genoeg om ons persoonlijk te woord te staan en uit te leggen waar zijn gerechten vandaan komen; te vertellen over de muziek die gedraaid wordt (een fijne zelfsamengestelde playlist vol samba en bossa nova vergezelt ons de hele avond) en wat er in zijn restaurant naast eten nog meer te beleven valt. En dat blijkt heel wat. Het restaurant is niet groot, maar weet voor alle tafeltjes genoeg ruimte en intimiteit te creëren. Meteen valt de kunst op die overal aan de muren hangt, allereerst in het restaurantgedeelte een collectie kleurrijke schilderijen, die onderdeel blijken van een wisselende kunstcollectie die Lúcio in zijn restaurant tentoonstelt. Alle werken zijn te koop. De gang naar de wc in behangen met pakkende foto’s van jonge fotografen. De wc’s zelf zijn al met net zo veel oog voor detail ingericht. In een keet in de tuin blijkt een mini-theatertje te huizen, waar op een klein podium theatervoorstellingen worden gespeeld voor ongeveer twintig man publiek.

Dan het belangrijkste, het eten: Lucio biedt een driegangenmenu aan voor €31, wat niet zo gek veel voordeel oplevert wanneer bijvoorbeeld niet alle tafelgenoten een dessert opkunnen, maar zeer schappelijk is voor de kwaliteit van het eten. De gerechten los bestellen is ook een prima optie. Wij namen vooraf chorizo met stukjes gebakken cassave en zachte kabeljauwkoekjes (bolinhos de bacalhau), beiden heel smakelijk alhoewel misschien niet de gezondste optie.

P1030950

Als hoofdgerecht kunnen we de verleiding van de feijoada niet weerstaan en proeven we zo van de traditionele Braziliaanse keuken. Feijoada is een traditioneel stoofgerecht met zwarte bonen en verschillende soorten vlees, waaronder runderreepjes, spek, chorizo en eventueel verschillende delen van het varken zoals varkensrib, -oor of –snuit. Deze is heerlijk klaargemaakt en komt vergezeld met rijst, cassave, farofa, boerenkool en sinaasappelschijfjes. Farofa bestaat uit een baksel van cassave- of maïsmeel met ui, boter, peper en zout en de sinaasappel helpt de vertering van het zware gerecht te bevorderen. Met de gegrilde lamsrack toont Lúcio ook de Europese keuken; hij is heerlijk mals en de gezouten aardappeltjes in schil en seizoensgroenten die erbij komen, maken het helemaal af.

P1030949

De feijoada is voor een kleine eter misschien wat aan de forse kant, maar wij zijn met z’n tweeën en het lamsvlees is redelijk licht waardoor we samen toch alles op krijgen. Lúcio kijkt goedkeurend in het lege pannetje waar de bonenstoof inzat. We zitten al redelijk vol maar delen nog een stukje limoentaart als dessert – en wanen ons kortstondig in een Braziliaans paradijs! Dit is de lekkerste limoentaart die we ooit hebben geproefd, en wij blijken niet de enige: Lúcia vertelt graag van menu te wisselen maar oplettende klanten hebben hem verboden de torta de limão ooit van de kaart te halen! Wij begrijpen helemaal waarom, en zouden alleen hiervoor al terugkomen. En om een keer het tuintheatertje te ervaren natuurlijk.

Boteco lucio Amsterdam

 

reageren

more Culinario

more Reviews

more Brazil