Bicentenario Peru: weinig reden tot feest in Peru
Op 28 juli ‘vierde’ Peru tweehonderd jaar onafhankelijkheid van Spanje, de zogenoemde bicentenario. Dat gebeurde in een crisissfeer dus erg feestelijk was het niet. Ga maar na: de meeste coronadoden ter wereld en een politieke chaos veroorzaakt door corrupte politici. De nieuwe president, onderwijzer en vakbondsleider Pedro Castillo, vertegenwoordigt de vaak gediscrimineerde Quechua en Aymara bevolking. Hij heeft plannen genoeg maar is nauwelijks toegerust voor zijn zware taak.
Voormalig president Evo Morales uit Bolivia staat hem bij en dat kan Castillo goed gebruiken. In het congres heeft zijn partij Perú Libre bij lange na geen meerderheid. Justitie verdenkt drie van zijn medestanders van banden met Lichtend Pad: minister-president Guido Bellido, Vladimir Cerrón (oprichter van Perú Libre) en congreslid Guillermo Bermejo. Castillo is de eerste president die weigerde zijn intrede te nemen in het regeringspaleis in Lima, de Casa de Pizarro. Bij uitstek het symbool van drie eeuwen koloniale overheersing. Lima, residentie van de Spaanse onderkoning, was lange tijd de belangrijkste stad van Zuid-Amerika.
Peru belichaamt in veel opzichten de ziel en het lot van dit magische continent. Het land is rijk aan grondstoffen, mineralen (goud en zilver), biodiversiteit en historisch erfgoed. Het blijkt geen zegen maar een vloek te zijn. Ooit floreerden hier hoogstaande beschavingen waaronder die van de Inca’s. Zij deden niet onder voor de Romeinen en heersten over het grootste deel van Zuid-Amerika. Indrukwekkend zijn hun infrastructurele werken, textiel en aardewerk. En dat allemaal zonder kennis van het schrift. De Spaanse conquistadores maakten er korte metten mee.
In zijn vorig jaar verschenen roman Beschavingen herschrijft Laurent Binet op briljante wijze de geschiedenis van Europa en Zuid-Amerika. Inca Atahualpa (‘zoon van de zon’) laat zich niet gijzelen door de Spanjaarden maar gaat op veroveringstocht naar Europa. Slim als hij is krijgt hij de Habsburgers op de knieën. De wijze lessen van ene Machiavelli uit Florence helpen hem daarbij. Het is intelligente fictie maar feit is dat ook wij de zon zijn gaan aanbidden, op grote schaal voedsel uit Peru consumeren (van aardappelen, ayahuasca, thee en avocado’s tot cocabladeren en quinoa) en dat het hoog in de Andes gelegen Machu Picchu de ultieme droom is voor millennials op zoek naar avontuur en zingeving.
El mundo da muchos vueltas zouden latinos zeggen. De plattelandsbevolking steunt Pedro Castillo vooralsnog maar Lima ziet hem niet zitten, aldus recente opiniepeilingen. Misschien een kwestie van tijd. De Peruanen zijn wel gewend aan aardschokken (of erger) maar deze aardverschuiving zag bijna niemand aankomen.
reageren