Latin America Magazine.

by Carmen Laura Gimenez Solar

De wonderbaarlijke quinua oftewel quinoa! Je eet er bergen van en voelt je voldaan maar niet vervelend vol; je zit vol van ontzettend veel voedzaams. Hoewel quinoa in het Andesgebied al eeuwen deel uit maakt van de traditionele keuken, is het in Europa pas kort geleden echt ontdekt en in snel tempo uitgegroeid tot een nieuwe darling van de fusion- bewuste en hippe eters en keukens. Waarom? Het is licht verteerbaar, zacht van smaak, grappig van textuur, veelzijdig; een supergoede vervanger voor vlees omdat het vol proteïnen zit, maar ook voor graan omdat het lekker goed vult, perfect voor gluten-haters, of zoals ze zich tegenwoordig noemen, -intoleranten, omdat het 100% glutenvrij is, kortom, alles in één; quinoa, het nieuwe ingrediënt om van te houden!

Maar wat maak je er mee? Eigenlijk kun je met quinoa alle kanten op, maar een traditionele manier is om er een ají – een soort Zuid-Amerikaanse curry – van te maken. Voornamelijk in Peru wordt quinoa zo bereid, en geserveerd met aardappels en rijst. En dan zal men hier denken: wat? quinoa is al een graan, je gaat toch niet alleen koolhydraten bij elkaar zitten eten?! Eigenlijk is quinoa geen graan maar een zaadje en kan daarom prima met aardappels en rijst worden gegeten. In dit recept laat ik de rijst achterwege, maar als het jou lekker lijkt, doe er dan wat los gekookte basmatirijst bij.

foto 1

 

Door de stijgende populariteit van quinoa in Europa en de VS is de afgelopen tijd de prijs van quinoa explosief gestegen. Bij verschillende winkels zijn lege schappen of waarschuwingen over schaarste aangetroffen. Peru en Bolivia, de landen waar quinoa geproduceerd wordt, kunnen de vraag naar het populaire product nauwelijks meer aan, resulterend in enorm verhoogde prijzen, in het bijzonder voor de lokale bevolking. Ook is naar verluidt het gebruik van bestrijdingsmiddelen toegenomen. Denk dus even goed na voordat je groot gaat inkopen, en probeer in ieder geval fair trade of biologische quinoa te kopen.

Foto's: Carmen Laura Gimenez Solar

Foto’s: Carmen Laura Gimenez Solar

Noticias en conSentido werken de komende maanden samen aan een culinaire special. Hierin besteden we gezamenlijk aandacht aan recepten met een persoonlijk tintje van redactieleden en lezers van beide sites. Ook beginnen we een culinaire ontdekkingsreis die ons brengt in Latijnsamerikaanse restaurants in Nederland en Belgie. De artikelen zijn te lezen op Noticias en conSentido en worden iedere twee weken gepubliceerd. Heb jij een lekker en bijzonder recept? Stuur het dan op zodat wij het kunnen publiceren.

Ingredienten:

1 ½ kop quinoa 1 gram feta 1 tomaat 1 ui 1 teen knoflook 100 ml koffiemelk (had ik niet, heb er crème fraîche voor in de plaats gebruikt) 2 aardappels in blokjes gekookt ½ lepel ají amarillo (te vinden in toko's of latinowinkels, maar mocht je het niet vinden dan is Kurkuma hetgeen het dichtst in de buurt komt) 1 lepel ají panca (of paprikapoeder) ½ theelepel komijn zout, peper 1 flinke bos platte peterselie

Bereiding:

Eerst heel belangrijk! De quinoa meerdere keren goed wassen, aangezien er nog veel stofresten en steentjes mee verpakt kunnen zijn. Was de quinoa tot het water helder is. Breng het dan aan de kook met voldoende water en zout. Kook de quinoa ongeveer 20 minuten, tot het is open gebarsten en beetgaar is. Giet het dan af maar bewaar een beetje van het kookvocht in een kom. Terwijl de quinoa gaart maak je een ahogado of sofrito van de ui, knoflook, tomaat, aji’s , komijn zout en paper. Dit doe je door eerst de ui en knoflook te bakken tot de uit glazig is, kruiden eerst en tomaat als laatst toe te voegen en mee te bakken, tot het een als goud uitziend, geurig geheel is geworden; een ahogado of sofrito. Als de quinoa gaar is, voeg je die toe aan de sofrito en meng langzaam. Is dit geheel aan de droge kant? Dan voeg je iets kookvocht toe, het moet de textuur van een risotto houden. Dan voeg je de feta en gekookte aardappelblokjes toe en ga je alles weer mengen en nog ongeveer 2 minuten doorbakken, om als laatst de koffiemelk of crème fraîche eraan toe te voegen. Roer alles samen een laatste keer, zet het vuur uit en besprenkel de boel royaal met peterselie (ik heb hier bos-ui gebruikt). Serveer warm en geniet!