Latin America Magazine.
 
DocumentaryFilm

Wereldpremière Burden of Peace op Movies that Matter Festival

  • datum:21/03
  • tijd:20:00
  • locatie:Theater, zaal 1.
  • adres:het Spui, Amsterdam

 

Het jaarlijkse Movies that Matter Festival vindt plaats van vrijdag 20 tot en met zaterdag 28 maart. Een van de films die op het festival in wereldpremière gaan is de documentaire Burden of Peace, van de Nederlandse makers Joey Boink en Sander Wirken. De film schetst een intiem portret van de eerste vrouwelijke Guatemalteekse hoofdaanklager Claudia Paz y Paz, die zelf ook bij de première aanwezig is. Minister Koenders leidt de film in tijdens de première op de Matter of ACT Night op 21 maart.

Burden of Peace

De documentaire vertelt het indrukwekkende verhaal van Claudia Paz y Paz die in 2010 werd benoemd tot hoofd van het Openbaar Ministerie in Guatemala. Filmmaker Joey Boink en promovendus Sander Wirken volgen haar gedurende de drie jaar waarin ze strijdt tegen corruptie, drugsbendes en straffeloosheid in een van de meest gewelddadige landen ter wereld. Paz y Paz stond in 2013 op de shortlist voor de Nobelprijs voor Vrede en Forbes noemde haar een van de vijf invloedrijkste vrouwen ter wereld. De film werd mede gerealiseerd door middel van een crowdfunding project. Dankzij de steun van meer dan 430 supporters konden de makers in Guatemala gaan filmen. De film gaat op 21 maart om 20.00 uur in première in Theater aan het Spui, zaal 1.

Movies that Matter

Het Movies that Matter Festival biedt in negen dagen zo’n zeventig speelfilms en documentaires, talkshows, debatten, muziekoptredens, een expositie en veel internationale gasten waaronder inspirerende mensenrechtenactivisten. De locaties zijn het Filmhuis en het Theater aan het Spui in Den Haag. Het festival kent twee jaarlijks terugkerende hoofdprogramma’s. In samenwerking met Amnesty International presenteert het festival in A Matter of ACT tien documentaires over mensenrechtenverdedigers die op het festival aanwezig zijn. In het door het vfonds ondersteunde programma Camera Justitia zijn films en debatten te zien over de rule of law, het (internationaal) recht en juridische dilemma’s.

Hoofdpartners zijn Amnesty International en het vfonds. Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Den Haag, ASN Bank, VSB Fonds, Fonds 1818, Fonds 21 en Stichting Democratie en Media. VARA en dagblad Trouw hebben zich als mediapartners aan het festival verbonden.

Het volledige programma wordt eind februari 2015 bekend gemaakt. De voorverkoop van het festival start op donderdag 5 maart.

trailer: 

http://www.burdenofpeace.com/