Latin America Magazine.
 

Vivan las antipodas!

  • datum:07/11
  • tijd:19:50
  • locatie:Extra City Kunsthal
  • adres:Eikelstraat 31, Antwerpen-Berchem

Op 14 september opende de Extra City Kunsthal haar nieuwe locatie met drie parallelle presentaties. Gedurende vijf avonden worden vijf thema’s die de tentoonstelling structureren, belicht aan de hand van lezingen, debatten, muziek en film.

In ¡Vivan las antipodas! neemt documentairemaker Viktor Kossakovsky (Belovy, Tishe) ons mee op een unieke reis rond de wereld, naar de weinige plaatsen die exact tegenover elkaar, maar niet in zee liggen. Met adembenemende beelden en montage behandelt Kossakovsky het thema van de antipoden. In Kossakovsky’s woorden: “Vivan las antipodas! is een gedicht uit een multipolaire wereld.”

Rondzwerven tussen werelden

Waar kom je uit als je een tunnel zou graven dwars door de aarde? Meestal beland je in zee, maar enkele zeldzame plekken zijn elkaars geografische ‘antipoden’. ¡Vivan Las Antipodas! neemt de kijker mee op een reis naar twee tolbeambten in Argentinië versus het broeiende stadsleven van Shanghai, een vulkaan in Hawaï versus een dorp in Botswana.

De andere twee ‘antipoden’ zijn Spanje en Nieuw-Zeeland, en Rusland en Chili. Kossakovsky laat de kijker rondzwerven tussen de werelden terwijl de muziek aangeeft waar je bent aanbeland. Aan de hand van verbluffende natuurbeelden laat ¡Vivan Las Antipodas! cinema in zijn meest pure vorm zien; de kijker hoeft enkel te kijken.

Vivan las antipodas! Victor Kossakovsky (DU/CH/NL/AR 2011)
Taal: Spaans/Engels e.a., ondertitels: Nederlands
108 min