Latin America Magazine.
 
Documentary

Van Bahia tot Brooklyn, Caribische verhalen

  • data:09/06 - 28/07
  • tijd:20.30 uur
  • locatie:NPO 2

Nergens zijn zoveel volken en culturen van over de hele wereld gewelddadig samengebracht als in het Caribisch gebied. Slavernij en kolonialisme hebben hier een veelkleurige smeltkroes van de samenleving gemaakt. In deze reisserie onderzoekt journalist Nina Jurna in zeven landen hoe de geschiedenis doorwerkt in het heden en hoe dit leidt tot een nieuwe Caribische cultuur.

Op haar reis van Bahia (Brazilië) tot Brooklyn, New York (Verenigde Staten) bezoekt Nina Jurna achtereenvolgens Brazilië, Suriname, Trinidad Tobago, Curaçao, de Dominicaanse Republiek en de grens met Haïti en Jamaica om uiteindelijk in de rijke Caribische cultuur in de Verenigde Staten te eindigen.

Inheemse bevolking

Met een mix van verwondering en herkenning luistert Nina, zelf gedeeltelijk met Surinaamse roots, naar de verhalen van bewoners. Hun voorouders werden uit Europa, Azië en Afrika bijeengebracht door slavernij, kolonialisme en contractarbeid.

Ook gaat ze op zoek naar de inheemse bevolking en onderzoekt wat hun positie is in het huidige Caribische gebied. Ze komt op voormalige plantages waar Europa zich verrijkte door intensieve uitbuiting, en ze hoort over het verzet tegen de onderdrukking.

Overal diversiteit

 

De mix van mensen uit verschillende windstreken heeft ook in het heden grote invloed op het zelfbeeld van de bevolking. En op het culturele leven in de Cariben en daarbuiten.

Het Indiase hindoe-lichtjesfeest krijgt bijvoorbeeld een Caribische betekenis. De Caribische cultuur is een grote samensmelting van onder meer verschillende Afrikaanse, Inheemse, Aziatische en Europese gebruiken. Overal zie je de diversiteit terug: in geloof, huidskleur, muziek en de gerechten.

Het zijn allemaal uitingen van een zowel schrijnende als interessante geschiedenis. Het resultaat is een fascinerend heden. Gaandeweg het maken van de serie ervaart Nina de reis dwars door de Cariben meer en meer als een onderzoek naar haar eigen roots.

De zevendelige serie Van Bahia tot Brooklyn, Caribische verhalen is te zien vanaf vrijdag 9 juni, 20.30 uur op NPO 2. Deze serie wordt geproduceerd door Memphis Features in coproductie met de VPRO. Regie: Martijn Blekendaal

Nina Jurna (1969) is Nederlands correspondent in Latijns-Amerika voor onder meer NRC en NOS. Ze woont sinds 2011 in Brazilië en was eerder gestationeerd in Suriname, waar ze ruim tien jaar woonde en werkte. Onlangs maakte Nina de podcast Latin Impact voor VPRO Vrije Geluiden waarin ze op zoek gaat naar de meest indringende songs van Zuid-Amerika. Ook was Nina in 2019 te gast in VPRO Zomergasten