Latin America Magazine.
 
Music

Toonkunstkoor Amsterdam en Los Criollos

  • datum:09/11
  • tijd:20:30, zaal open 20:00
  • locatie:Paradiso
  • adres:Weteringschans 6-8, Amsterdam
  • kosten:20,- incl. daglidmaatschap

Toonkunstkoor Amsterdam (TKA) is een toonaangevend concertkoor dat de grote koorwerken afwisselt met intieme programma’s, waarin de veelzijdigheid van het koor tot uiting komt. Voor deze Latin Night is een aanstekelijk programma met composities van Zuid-Amerikaanse componisten samengesteld. Salmo 150 van Ramírez, is muzikaal beweeglijk en levendig, maar de achterliggende boodschap is een aanklacht tegen onrecht van de toenmalige Argentijnse dictatuur. De hedendaagse componiste Orozco zet met Frutas del caney de vrolijke sfeer van een fruitmarkt in Cuba muzikaal neer. Ook de delen uit de Afro-Braziliaanse mis van Fonseca zijn uitbundig. Op het programma staan verder all time classics, zoals de Verano Porteño van Piazzolla en natuurlijk de beroemde en geliefde Misa Criolla van Ramírez. De avond eindigt in een swingend feest met de Latijns-Amerikaanse muziek van Los Criollos.

Sinds haar oprichting in 1829 gaf TKA uitvoeringen onder leiding van grote dirigenten als Willem Mengelberg, Otto Klemperer, Bruno Walter, Eugen Jochum, Eduard van Beinum en Bernard Haitink. Traditioneel verzorgt TKA de uitvoering van Bachs Matthäus Passion op Goede Vrijdag in het Amsterdamse Concertgebouw. Sinds de jaren zeventig werkt TKA jaarlijks mee aan concerten van o.a. Holland Symfonia en het Nederlands Philharmonisch Orkest, onder leiding van dirigenten als Anton Kersjes, Hartmut Haenchen, Ken-ichiro Kobayashi, Jean Fournet, Yehudi Menuhin, Yakov Kreizberg en Marc Albrecht. Ook met orkesten als het Residentie Orkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Noordhollands Philharmonisch orkest heeft het koor opgetreden. Daarnaast brengt het koor tenminste één eigen productie per seizoen.

Het Toonkunstkoor staat onder leiding van Dirigent Boudewijn Jansen. Met medewerking van Paul Prenen op piano en Los Criollos onder leiding van Alvaro Pinto Lyon.

Meer informatie en tickets hier.