Latin America Magazine.
 
Exhibition

400 Women van Tamsyn Challenger

  • data:04/05 - 17/05
  • tijd:Dinsdag tot zondag van 12.00 – 17.00
  • locatie:Suikerfabriek van Sugar City
  • adres:Haarlemmerstraatweg 7, 1165 MJ Halfweg

De expositie 400 Women, een installatie van 175 portretten van in Mexico vermoorde of vermiste vrouwen van de Britse kunstenares Tamsyn Challenger komt naar Nederland. 

Het project is een reactie op geweld tegen vrouwen in het algemeen en op de brute verkrachting en moord van duizenden vrouwen in de Mexicaanse industriestad Ciudad Juárez in het bijzonder. Tamsyn Challenger bracht hiervoor 175 internationale kunstenaars bij elkaar, waaronder de Nederlandse kunstenaars Fred Schley, Tisna Westerhof,  Wim Heldens, Marcelle Hanselaar, Be Van Der Heide en Nan Mulder.

Het idee voor 400 Women werd geboren in 2006 toen Tamsyn Challenger naar Mexico reisde en daar in contact kwam met de families van deze vrouwen. Challenger werd in het bijzonder geraakt door haar ontmoeting met Consuelo Valenzuela, wiens dochter Julieta sinds 2001 wordt vermist. Consuelo deelde overal fotokaarten van Julieta uit en een van die kaarten kwam bij Challenger terecht.

De kracht van het kunstwerk ligt in de samenhang van het grote geheel waarin elke kunstenaar een vermoorde vrouw vertegenwoordigt. Op die manier brengt ieder portret een vrouw weer tot leven. Eén van de geportretteerde vrouwen betreft de Nederlandse Hester van Nierop, die in 1998 op 28-jarige leeftijd vermoord werd teruggevonden in een hotelkamer in Ciudad Juárez. Elk portret is gemaakt op een formaat van ongeveer 14 bij 10 inch. Deze afmeting is gebaseerd op een ‘Retablo’, de altaariconen van de Katholieke kerk.