Latin America Magazine.
 
Debate

Tanja Nijmeijer en vrede in Colombia?

  • datum:03/10
  • tijd:20:00
  • locatie:Humanity House
  • adres:Prinsegracht 8, Den Haag
  • kosten:€6,50

Debat met prof.Kees Koonings  en  journalist Robert-Jan Friele over de achtergronden van het Colombiaanse conflict en de rol die de Nederlandse guerillastrijdster Tanja speelt.

Tanja Nijmeijer verhuisde als studente naar Colombia en sloot zich aan bij de guerrillabeweging FARC. Ze vocht in de jungle, en heeft bij de huidige vredesonderhandelingen tussen de Colombiaanse regering en de FARC een belangrijke rol. Tanja Nijmeijer is betrokken geraakt bij een conflict dat al bijna 50 jaar duurt. Hierin spelen onder andere de verhouding tussen arm en rijk, en de controle over de cocamarkt. De twee strijdende partijen zitten momenteel met elkaar om tafel in Cuba. In Achter het Nieuws #6 onderzoeken we waarom Tanja Nijmeijer het gezicht van het Colombiaanse conflict werd, wat het conflict precies inhoudt en of vrede echt binnen handbereik is.

Achter het Nieuws
In ‘Achter het Nieuws’ kijken we naar dat ene verhaal achter het grote nieuwsfeit. Want een individueel geval zegt soms 1.000 keer meer dan de duizenden slachtoffers die jaarlijks te maken krijgen met schrijnende omstandigheden. Een ramp krijgt vaak pas een gezicht door die ene persoon. In Achter het Nieuws kijken we naar het grote verhaal achter dat ene nieuwsfeit.  Welke rol hebben media, belangenorganisaties en politiek? Wat is het beeld dat we te zien krijgen, en welk verhaal speelt er achter de schermen.

Over de sprekers
Journalist Robert-Jan Friele werkte tot en met 2012 in Colombia voor de GPD-bladen. In 2012 interviewde hij Tanja Nijmeijer persoonlijk. Professor Kees Koonings is hoogleraar in de Latijns-Amerikastudies aan de Universiteit Utrecht, en onderzocht onder andere het conflict en vredesproces in Colombia. Lennart Booij is de vaste moderator van Achter het Nieuws. Hij presenteerde oa het Lagerhuis en Krachtstroom.

Plek reserveren?
Mail naar aanmelden@humanityhouse.org o.v.v. ‘Achter het Nieuws #6’. Je ontvangt van ons een bevestiging dat je op de gastenlijst staat.