Latin America Magazine.
 
DebateLecture

Suriname: hoe heeft het zo ver kunnen komen?

  • datum:16/05
  • tijd:20:00 tot 22:00
  • locatie:Spui 25
  • adres:Spui 25-27, Amsterdam
  • kosten:gratis

In 1975 werd Suriname onafhankelijk. Nog geen vijf jaar later pleegden militairen een staatsgreep. Sindsdien bepaalden de Decembermoorden, drugshandel, een binnenlandse oorlog en economische teloorgang in belangrijke mate het beeld van Suriname. In 2010 werd Desi Bouterse, veroordeeld wegens drugshandel en hoofdverdachte in het Decembermoordenproces, de democratisch gekozen president, en onlangs trok het land opnieuw de internationale aandacht door een omstreden amnestiewet voor de verdachten van de Decembermoorden, die het land diep heeft verdeeld.

Wat voor Nederland een modeldekolonisatie moest worden is uitgelopen in een jammerlijke mislukking. Ooit maakten slavenhandelaren en plantagehouders Suriname tot een wingewest. Daarna volgde de immigratie van Hindoestaanse en Javaanse contractarbeiders. Het land kreeg zo z’n fascinerende multiculturele karakter, maar de etnische verscheidenheid creëerde ook problemen.

Tijdens deze debatavond die georganiseerd wordt in samenwerking met het Historisch Café geven hoogleraren Dirk Kruijt en Gloria Wekker, en cultureel antropoloog Thomas Polimé commentaar op het boek. Ze bespreken de vraag hoe het zo ver kon komen en hoe het nu verder moet met Suriname. Daarop wordt NRC-redacteur Hans Buddingh en auteur van de zojuist verschenen nieuwe editie van zijn standaardwerk De geschiedenis van Suriname geinterviewd door Suze Zijlstra van het Historisch Café en volgt een debat met auteur en inleiders.

Moderator is Rajendre Khargi, ondernemer en oud-journalist.